VISOKE TEMPERATURE SMANJUJU ROD HLEBNOG ŽITA
   13 Jun 2017, 13:09    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


VISOKE TEMPERATURE SMANJUJU ROD HLEBNOG ŽITA

Opština Golubac  će, kako procenjuju stručnjaci, ovog leta imati za oko 20 odsto pšenice manje nego lane,jer meteorološki uslovi  nisu bili naklonjeni pšenici, tako da će i rod biti znatno manji, nego prošle, rekordne godine.
 
            Pšenica je, kako kažu golubački stručnjaci, prošle jeseni sejana na oko 2,400 hektara, a i već se tada dalo naslutiti da će godina biti lošija, odnosno, da nećemo dobiti oko 9,6 hiljada tona hlebnog žita, koliko je požnjeveno 2016. godine.
- Samo trećina pšenice je zasejana u optimalnom agrotehničkom roku – ukazuju stručnjaci-,jer je polovina njiva sa pšenicom zasejana  tek u novembru, a, kako procenjujemo, 15 odsto njiva je zasejano i u drugoj polovini novembra. Samim tim, pšenica nije imala adekvatne uslove za nicanje i  tako su problemi za ovu našu najvažniju žitaricu samo počeli.
Vremenski uslovi pšenici nisu bili naklonjeni ni u vreme bokorenja, pošto smo tada imali sušni period, koji nije dozvolio da se biljke lepo razviju i da "zatvore sklop".


         - Poslednji problem koji je pogodio pšenicu dešava se ovih dana – navode stručnjaci. Biljke su trenutno u fazi nalivanja zrna, odnosno, praktično, sada se formira najveći deo prinosa, tako da bi bilo dragoceno da imamo relativno niske temperature, ispod 30 stepeni, a pre svega hladne noći. Ako ne bude bilo tako, imaćemo šturo i sitno zrno, a samim tim i manji kvalitet, a i manji prinos. 


       - Po najavama agrometereologa, temperature bi, u sledećih 15 dana, koji su ključni za nalivanje zrna, mogle da "preskoče" 33 stepena,pa  samim tim, rod neće biti sjajan,dodaju stručnjaci.
Ovome su svesni i golubački ratari koji  kažu, da su pružili  biljkama sve što je  trebalo da im se da, ali, protiv vremena se ne može.
- Imali smo, prošle godine, rod koji je po hektaru bio i veći od pet tona, ali, ove godine, ako uberemo četiri, bićemo veoma srećni,žale se ratari ove podunavske opštine.. - Sa druge strane, međutim, teši nas  to što je uvek bilo pravilo - ako je rod niži cena je viša, tako da se nadamo da će cena nadoknaditi gubitak u rodu...


        U opštini Golubac prema proceni stručnjaka kombajni bi, već za  desetak dana, trebalo da uđu u njive sa ječmom - Ubrzo će, naravno, slediti i pšenica, a očekujemo da će, ove godine, umesto uobičajenog pada cene u žetvi, početak žetve i prvi rezultati, doneti rast  cene pšenice,nadaju se golubački ratari pred ovogodišni posao godine,žetvu pšenice.
 Lj.Nastasijević
 
                                                                     Slične vesti

KIŠA PREKINULA ŽETVU PŠENICE U OPŠTINI GOLUBAC

18 Jul 2020, 15:21

Noćašnja kiša obustavila je radove na žetvi pšeniceu opštini Golubac koja je do ovog novog prekida…

ŽETVA U JP LJUBIČEVO PRIVODI SE KRAJU

10 Jul 2020, 14:14

U JP Ljubičevo privodi se kraju žetva pšenice. sav rod biće ponuđen na tržište.
Žetva na poljoprivrednom…

U BRANIČEVU PALI PRVI OTKOSI OZIMIH STRNIH USEVA

1 Jul 2020, 12:47


 POLJOPRIVREDNICI SU NA SVOJIM PARCELAMA ZAPOČELI ŽETVU OZIMIH STRNIH ŽITA NAJVAŽNIJI POSAO TOKOM JULA .
 

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU BRANIČEVSKOM ČETIRI, A U PODUNAVSKOM…

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac devet novih slučajeva korona virusa u Braničevu…

5 Aug 2020, 12:38

DruštvoBEZ VODE ULICA VOJSKE JUGOSLAVIJE

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac obaveštava da zbog radova na mreži od 12 do 15…

5 Aug 2020, 12:17

Vremenska prognozaPROGNOZA za ČETVRTAK, 6. Avgust…

SRBIJA: U četvrtak toplije na severu i istoku Srbije uz duže sunčane periode, a u zapadnim,…

5 Aug 2020, 11:54

Kursna lista