Visoke  temperature ugrozile kukuruz, pa ratari svakodnevno  gledaju  u nebo
   23 Jul 2022, 12:03    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Visoke temperature ugrozile kukuruz, pa ratari svakodnevno gledaju u nebo

Prinos jarih useva na području opštine Golubac će zbog nedostatka padavina i tropskih temperatura tokom juna i jula biti značajno umanjen. Kukuruz se gaji na površini od oko 4.500 hektara, pa sadašnje visoke dnevne temperature, samim tim i mala vlažnost vazduha i zemljišta na biljkama, uslovili su sušenje ne samo donjih, već i srednjih listova. Naročito će biti pogodjeni kasnostasni usevi kukuruza na peskovitom zemljištu. U kasnostasnih sorti cvetanje i oplodnja odvijaju se u uslovima vazdušne suše koja se obično u to vreme poklapa sa zemljišnom sušom i daju krajnje niske prinose.


Dospele količine padavina tokom juna su bile daleko ispod proseka za ovaj mesec. S obzirom na veoma visoke temperature vazduha koje su nastupile u poslednjih desetak dana juna i značajno povećanu potrošnju vode useva iz prolećne setve, zalihe vlage u zemljištu su se trošile veoma brzo.

"Visoke temperature, dovele su do ubrzanog zrenja ozimih useva. Kukuruz, krompir, soja, suncokret su se, u zavisnosti od hibrida i roka setve, nalazili u različitim fazama razvoja i pri ovakvim agrometeorološkim uslovima su pokazali prve znakove nedostatka vode. Pored juna, trend visokih temperatura i nedostatka padavina nastavljen je i u ovom mesecu gde je zabeležena  maksimalna dnevna temperatura od 36 do 40 stepeni, što negagtivno utiče na razvoj biljke kukuruza, ubraznog sazrevanja i smanjenju prinosa", ističu golubački stručnjaci.


U ovom trenutku je teško proceniti kolika će biti šteta jer zavisi kako će se dalje kretati temperature i da li će biti kiše. Visokim temperaturama i nedostatkom vlage posebno će biti pogođeni kukuruzi na peskovitom zemljištu. U normalnim uslovima je prosek kiše u maju oko 100 litara po kvadratu, ove godine je bio oko 70 litara, u junu je prosek oko 70 litara, a ove godine skoro da i nije bilo padavina u tom mesecu.

"Međutim, tu nije kraj mukama. Naime, visoke temperature sprečavaju i normalno oprašivanje. Po oceni struke, ova godina će očigledno biti slična 2012. i 2017. godini kada na pojedinim parcelama nije ubrano ni cela tona kukuruza po hektaru, ali je prosek ipak stigao od 4,5 do pet tona. Ako znamo da je potencijalni rod  od 12 do 15 tona po hektaru u dobrim uslovima gajenja, svaki komentar o šteti je suvišan", zaključuju stručnjaci opštine Golubac.Slične vesti

Jari usevi priželjkuju kišu

13 Jul 2022, 13:26

Jarim usevima padavine proteklih dana su dobrodošle, ali potrebno je još za nalivanje zrna kukuruza i suncokreta,…

Deficit vlage u zemljištu

25 Jun 2022, 11:03

Jarim kulturama su preko potrebne padavine i temperature do 30 stepeni.
 
Padavine protekle sedmice svakako su dobrodošle…

U opštini Golubac počela prolećna setva

16 Apr 2022, 14:25

U opštini Golubac počela je ovogodišnja prolećna setva,neuporedivo najskuplji posao u poljoprivredi , jer…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista