VIŠE OD POLOVINE STANOVNIŠTVA IZLOŽENO DUVANSKOM DIMU
   30 Jan 2017, 11:19    Požarevac    Tanjug    Aleksandar Krstić


VIŠE OD POLOVINE STANOVNIŠTVA IZLOŽENO DUVANSKOM DIMU

U Srbiji se sutra obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima pod sloganom "Odrasli puše i mene guše", a rezultati istraživanja zdravlja stanovništva pokazali su da je više od polovine stanovništva starijeg od 15 godina izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru.

Podaci iz Globalnog istraživanja o upotrebi duvana među mladima u Srbiji pokazuju da je 63 odsto učenika starosti 13 do 15 godina izloženo duvanskom dimu u svojim domovima i 61 odsto na zatvorenim javnim mestima, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".

Visokoj izloženosti duvanskom dimu, a posebno na mestima na kojima pušenje nije zabranjeno - zakonski regulisano, doprinosi i visoka tolerancija društva prema upotrebi duvana.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu usvojen je 2010. godine i tim zakonom je zabranjeno pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, dok je u ugostiteljskim objektima pušenje i dalje dozvoljeno.

Rezultati istraživanja koja se redovno sprovode od 2010. godine pokazuju da je došlo do smanjenja izloženosti duvanskom dimu, posebno na mestima koja su regulisana zakonom.

Ključni rezultati Istraživanja o efektima i stavovima u vezi sa Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu koje je sprovedeno 2015. godine su da je pušenje dozvoljeno u svim prostorijama u skoro polovini domaćinstava u Srbij, a tek u svakom desetom domaćinstvu pušenje je dozvoljeno samo na terasi.

Više od dve trećine punoletnih građana Srbije, pušača i nepušača, izloženo je duvanskom dimu u svojoj kući 65 odsto, dok je 75 odsto odraslih stanovnika izloženo duvanskom dimu u kući prijatelja.

Uprkos zabrani pušenja, svaki peti odrasli građanin Srbije izložen je duvanskom dimu na radnom mestu, dok je 5 odsto stanovništva izloženo duvanskom dimu u obrazovnoj ustanovi.

Svakom drugom punoletnom stanovniku smeta izloženost duvanskom dimu na mestima na koje izlaze, dok 56 odsto stanovništva navodi da im smeta izloženost duvanskom dimu na radnom mestu.

Duvanski dim, koji sadrži više od 7000 hemijskih materija, od čega su preko 70 kancerogene materije, povezan je sa obolevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva.

Upotreba duvana je povezana sa blizu šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje, uključujući i 600.000 smrtnih slučajeva koji su nastali zbog izlaganja duvanskom dimu.

Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće astmatične napade koji su jačeg intenziteta.

Izloženost duvanskom dimu predstavlja profesionalni rizik za ugostiteljske radnike kome su oni izloženi u radnom vremenu, te je i njima potrebno obezbediti zdravu i bezbednu radnu sredinu.

Ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu, pa efikasna zaštita podrazumeva potpunu eliminaciju duvanskog dima iz svakog zatvorenog javnog i radnog prostora, jer samo okruženje 100 odsto bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duvanskog dima.

Okruženje bez duvanskog dima sprečava započinjanja pušenja i ima pozitivan uticaj na odvikavanje od pušenja, smanjenje razbolevanja i smrtnosti zbog pušenja, čime se smanjuju troškovi za lečenje osoba koje obole zbog pušenja.



Slične vesti

U Braničevskom okrugu od početka godine registrovan 21 slučaj velikog kašlja

28 Mar 2024, 11:36

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja, registrovano je 38 obolelih…

Koliko Srba boluje od kancera

25 Mar 2024, 9:42

Prema statističkim podacima Svetske zdravstvene organizacije pojedinačnih zemalja, najviše zabeleženih slučajeva…

Pevačica Sanja Vučić o borbi sa Hašimoto sindromom i psihološkim problemima

25 Mar 2024, 9:34

Nove generacije rastu sa društvenim mrežama gde oni koji komentarišu često prelaze granicu, pa te neprijatne…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista