VIŠE O WC ŠOLJAMA NEGO ŠTO STE IKAD ŽELELI DA ZNATE!
   24 Jan 2017, 12:21    Požarevac    dnevno.rs    Saša Aćimović


VIŠE O WC ŠOLJAMA NEGO ŠTO STE IKAD ŽELELI DA ZNATE!

Sledeći put kada sednete na svoju privatnu, lepu, čistu porcelansku wc šolju - budite zahvalni! Najveći deo istorije to je bilo popuno nemoguće!

Najranija ljudska skupljačko-lovačka društva nisu imali nikakvu potrebu da naročito urede mesto gde idu u WC. Dakle, kada bi osetili potrebu da idu u wc jednostavno bi „otišli u grm”, piše postal „Allday”.

Ipak, kada su gradovi počeli da se formiraju postalo je jasno da bi ljudski biološki otpad mogao da bude problem. Jedni od prvih koji su se dosetili da urede prostore u koje se, današnjom terminologijom ide u wc, bili su Egipćani.

Istina, ova privilegija bila je rezervisana isključivo za egipatske bogataše, a Egipćani su čak bili prvi koji su osmislili neku vrstu sedišta - prvih daske za wc šolje. Istina, rupe su bile male kao ključaonice i bilo je potrebno dosta „ciljanja” pa možemo da zamislimo haos koji je to ostavljalo za osobu koja bi ušla sledeća. Zajednička aktivnost

 

Rimljani su izgleda voleli sve da rade zajedno. Zajedničke toalet prostorije bile su uobičajne u celom carstvu i obično su građene iznad potoka tako da bi voda odmah odnela sav otpad. Da bi se obrisali, Rimljani su imali zajedničke sunđere koji su stajali u kofama sa slanom vodom pored šolja.

Pravi tron u zamku nije bio u balskoj sali

Feudalna Evropa je otišla u drugu krajnost i toalete podigla gore! Znate one male izbočine na kulama?! Tamo se išlo u wc u srednjem veku, a oslanjali su se na gravitaciju da jednostavno odradi svoje.

Za sve ostale koji nisu imali sreću da budu bogati ili su jednostavno bili suviše lenji da bi se popeli tu su bile posude u svakoj odaji. BIle su to preteče noša, ali evo zaista zanimljivog dela - UVEK SU BILE POD VAŠIM KREVETOM! Iznošene su samo kada u njima više ne bi bilo mesta, a i tada je jednostavno izbacivan kroz prozor!

Nije li ovo činilo ulice najopasnijim mestom?!

Povucite vodu i neka sve ode

Prvi toalet sa tekućom vodom pripadao je kraljici Elizabeti I. BIlo je to u XVI veku i dizajnirao ga je njen kum Ser Džon Harington. Ona je odbila da ga koristi, ali je dizajn polako počeo da se širi celom Evropom.

Posle industrijske revolucije naglo je porastao interes za higijenu. Posle dvora toaleti su stigli u kuće bogatih trgovaca. U to vreme imali su ružnu naviku da eksplodiraju zbog loših cevi i metana koji bi se taložio. Bio je dovoljan najmanji plamen pa da izazove BUM!

Zapravo sve do sredine '70-ih godina XX veka individualni toaleti kakve danas poznajemo bili su retkost. Reč je o izumu zapadnog sveta koji je i danas luksuz u mnogim zemljama na istoku. Pogledajte smao Indiju.

Dakle, imate razloga da budete zahvalni! Sledeći put kada sednete na svoju privatnu, lepu, čistu porcelansku wc šolju - mislite o tome! Najveći deo istorije to je bilo popuno nemoguće!
Slične vesti

PROMOCIJA ZBORNIKA VOJNOG ARHIVA I ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

21 Dec 2019, 11:18

PROMOCIJA ZBORNIKA DOKUMENATA „IZVEŠTAJI I NAREDBE NEDIĆEVE „VLADE NARODNOG SPASA“ ZA OKRUG POŽAREVAČKI,…

USTANOVLJEN LEGAT PISCA ALEKSANDRA SAŠE MARKOVIĆA: PORODICA PREDALA ISTORIJSKOM ARHIVU ZAOSTALU GRAĐU I VIŠE OD 1000 KNJIGA

11 Dec 2019, 14:49

U NAČELSTVU BRANIČEVSKOG UPRAVNOG OKRUGA ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJA U CILJU USTANOVLJENJA LEGATA ALEKSANDRA SAŠE…

SABIRANJE ARHIVALIJA U PRIVATNOM VLASNIŠTVU

27 Nov 2019, 15:23

Istorijski arhiv Požarevac organizOVAO JE Prvo saborovanje ljubitelja, čuvara i sopstvenika arhivalija u privatnom vlasništvu…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoŠTAB PREPORUČIO DA SE VAŠAR NE…

Scaron;TAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA POŽAREVAC NA POSLEDNJOJ SEDNICI  PREPORUČIO JE…

1 Jul 2020, 12:57

ZdravljeJOŠ JEDAN OBOLEO OD KOVID-A 19…

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U BRANIČEVSKOM OKRUGU ZA 1. JUL BEZ VEĆIH PROMENA. JOŠ…

1 Jul 2020, 12:52

DruštvoREMONT TERMOBLOKOVA U TEKO B

Remonti termoblokova u Termoelektrani „Kostolac“ B su završeni. poseban…

1 Jul 2020, 12:50

Kursna lista