Virtuelna promocija kulture i književnosti u Kostolcu
   19 Dec 2020, 10:32    Kostolac    SAT TV    Marija Topalović


Virtuelna promocija kulture i književnosti u Kostolcu

Biblioteka u Kostolcu, Ogranak Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac nastavlja sa svojim odličnim radom na virtuelnom promovisanju kulture i književnosti.
Virtuelni put oko sveta sa poznatim putopiscem i književnikom Viktorom Lazićem, pod nazivom „Od nemila do nedraga“ održan je 10. decembra 2020. godine (u saradnji sa Centrom za kulturu Kostolac).
Viktor Lazić (Beograd, 24. januar 1985) srpski je književnik i advokat, doktorand kineskog prava, poliglota, naučni i stručni prevodilac za engleski jezik sa licencom turističkog vodiča, filatelista i numizmatičar. Jedan je od najznačajnijih srpskih putopisaca. Viktor je osnivač i predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat", kao i Muzeja srpske književnosti, Muzeja knjige i putovanja i Biblioteke Lazić koje posluju u okviru Udruženja. Član je Udruženja književnika Srbije. Na svojim brojnim putovanjima, koja su otpočela još u srednjoj školi, a potom prerasla u mnogo ozbiljnije poduhvate, Viktor je proveo ukupno dvanaest godina. Obišao je više od 100 zemalja na šest kontinenata - putovao je Evropom, Azijom, Australijom, Afrikom, Južnom Amerikom i Severnom Amerikom. Sa putovanja je donosio razne predmete, knjige i kulturna dobra kako iz poznatih, tako i manje znanih predela i naroda, sa idejom da u Beogradu stvori bogatu muzejsku riznicu koja svedoči o različitim svetskim kulturama, ali i srpskoj kulturi u svetu. Iskustva i saznanja koja je stekao na putovanjima pretočio je u nekoliko knjiga putopisa, a objavio je i više od 1000 reportaža za razne medije. Zbog aktivnog rada na bogaćenju, ali i očuvanju srpske kulture, kao i brojnih poslovnih, kulturnih i društvenih aktivnosti, Viktor je dobitnik nekoliko nagrada i priznanja, među kojima su „Đurin šešir”, „Temišvarska povelja" i nagrade „Rodoljub Nićiforović” i počasna titula Zaslužnog građanina Voždovca.
Virtuelna promocija romana „Bas i kontrabas“ dobitnika NIN-ove nagrade Saše Ilića, održana je 16. decembra 2020. godine.
Saša Ilić, rođen je u Jagodini 1972. godine, diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio tri knjige priča: Predosećanje građanskog rata (2000), Dušanovac. Pošta (2015), Lov na ježeve (2015) i tri romana: Berlinsko okno (2005), Pad Kolumbije (2010) i Pas i kontrabas (2019) za koji je dobio NIN-ovu nagradu. Jedan je od pokretača i urednik književnog podlistka Beton u dnevnom listu Danas od osnivanja 2006. do oktobra 2013. U decembru iste godine osnovao je sa Alidom Bremer list Beton International, koji periodično izlazi na nemačkom jeziku kao podlistak čuvenih novina Tagencajtung (Tageszeitung) i Frankfurter Rundšau (Frankfurter Rundschau). Jedan je od urednika Međunarodnog književnog festivala POLIP u Prištini. Sa Milenkom Bodirogićem je u okviru kuće Orfelin izdavaštvo iz Novog Sada pokrenuo ediciju za savremenu književnost Noć Republike. NJegova proza dostupna je u prevodu na albanski, francuski, makedonski i nemački jezik. Živi i radi u Beogradu. Zaposlen je u Narodnoj biblioteci Srbije.
Virtuelno druženje sa piscem i stendap komičarom Ivanom Drajzlom održano je 17. decembra 2020. godine.
Ivan Drajzl rođen je 1976. u Aleksincu. Po obrazovanju je doktor filoloških nauka i radi na Akademiji tehničko-vaspitačkih studija sa sedištem u Nišu. Osim profesionalnog angažmana aktivan je kao pisac, stendap komičar, predavač. Objavio je dve zbirke pripovedaka (Priručnik za potrevljivanje, 2002, Ni seks ni grad, 2007), jednog romana sa više autora (Tragom 41, 2012) i dva samostalna romana o Vinčanskoj civilizaciji (Znamenje bogova, 2015, Godina zveri, 2016, Tajna Kurgana, 2017). Oprobao se u mnogim oblastima. Bio je, pored ostalog, tekstopisac, reper, glumac, pozorišni reditelj, osnivač pejntbol kluba, vlasnik izdavačke kuće, autor i operater eskejp ruma. Motivaciju za rad crpi iz čvrstog uverenja da najbolji dan njegovog života leži u budućnosti. Živi i radi u Nišu.
 
Razgovore sa piscima vodile su Renata Minić, diplomirani bibliotekar savetnik i Nevena Vuksanović, diplomirani bibliotekar.
U razgovore sa književnicima uključili su se sa svojim pitanjima: Vojin Milošević, Janja Kopun, Tadija Vuksanović i Anja Zlatković članovi novinarske sekcije Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Kostolac.
Montažu filmova radila Vukosava Minić.
Video snimci virtuelnih promocija dostupni su na sajtu, YouTube kanalu i FB strani Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac:
http://www.nbpo.rs/
https://www.youtube.com/channel/UCQ9uwBubLNxNPrPrehUOomw
https://www.facebook.com/biblitekapozarevac
 Slične vesti

Domaćice manje zbori, da ti ručak ne zagori

12 Jan 2021, 10:56

Veliki broj recepata, na osnovu objavljenog konkursa, stigao je na adresu biblioteke „Srboljub Mitić“u Malom…

Pesnička otkrovenja-poziv pesnicima i glumcima

4 Dec 2020, 9:50

Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“ pokrenula projekat „Pesnička okrovenja“ i poziva pesnike Kučeva…

Rad Gradske biblioteke u Kučevu u vreme trajanja vanredne situacije nepromenjen

24 Nov 2020, 13:00

Narodna biblioteka ,,Nikola Sikimić Maksim’’ u Kučevu za vreme  trajanja vanredne situacije radiće …

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeZZJZ Požarevac : 61 novi slučaj…

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, zabeleženo 61 novi slučaj korona…

23 Jan 2021, 0:33

EkonomijaPočela izrada nacrta programa…

Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave…

22 Jan 2021, 12:41

DruštvoŽrtve da prijave nasilnika

Žrtva bilo koje vrste nasilja mora da prijavi počinioca, ističe Nemanja Račić, požarevački…

22 Jan 2021, 12:31

Kursna lista