Vinska vizija Otvorenog Balkana ponovo u Beogradu -šta nas očekuje na Drugom međunarodnom sajmu vina
   13 Nov 2023, 12:25    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vinska vizija Otvorenog Balkana ponovo u Beogradu -šta nas očekuje na Drugom međunarodnom sajmu vina

Drugi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" biće održan od 16. do 19. novembra na Beogradskom sajmu. Direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta navodi za RTS da će se ove godine na sajmu predstaviti oko 600 izlagača iz celog sveta. Ukazuje da Sajam pruža priliku da se uspostave veze, razmene ideje i stvore poslovne prilike koje oblikuju budućnost vinske industrije.  


Očekuje se da zahvaljujući uspehu iz prethodne godine, za nekoliko dana "Vinska vizija Otvorenog Balkana" ugosti oko 600 izlagača, 450 profesionalnih kupaca, brokera, distributera, vinskih poznavalaca, vinskih stručnjaka koji dolaze iz 48 zemalja.


Sajam nema samo izložbeni karakter, već je ključni segment mogućnost za poslovne susrete, kao i upoznavanje sa vinskom scenom Balkan.


Direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta navodi za RTS da Sajam pruža priliku da se uspostave veze, razmene ideje i stvore poslovne prilike koje oblikuju budućnost vinske industrije.


"Vinska vizija Otvoreni Balkan" je prilika celom Balkanu da vide da u Srbiji imamo velika kvalitetna vina, koja se na ovoj izložbi mogu uporediti sa internacionalnim vinima koja dolaze iz celog sveta", navodi Rajta.


Prema njegovim rečima, sajam će okupiti duplo više izlagača i četiri puta više profesionalnih posetilaca nego lane, a ponudiće i bogat prateći program.


Oko 600 izlagača, 450 profesionalnih kupaca


"Imamo skoro 600 izlagača, prošle godine bilo 350 i mi smo potpuno popunili ceo kompleks Beogradskog sajma, gde je više od 10.000 kvadrata iskorišćeno za ovu lepu manifestaciju koja će prezentovati naš grad Beograd, našu Srbiju, ceo Balkan. Svi posetioci iz celog sveta koji budu došli kod nas, videće nešto sasvim novo, neobično i u tom momentu to će biti najveći sajam na svetu, najveća vinska manifestacija", navodi Rajta. 


Ukazuje da će izlagače ocenjivati 30 eminentnih sudija iz celog sveta od kojih neki imaju zvanje Master of Wine najprestižnijeg zvanja u svetu vina.


"Na čelu tog panela biće Kerolin Gilbi, koja je Master of Wine i radi za prestižni časopis Dekanter. Ostali ocenjivači su takođe njene kolege. Mi smo tu pozvali ljude iz celog sveta, njih oko 30, što je 15 više nego prošle godine, i pripremamo se da ocenimo skoro hiljadu etiketa u roku od dva, eventualno tri dana. Konkurencija je velika, došla su najbolja vina, tako da će biti veoma, veoma interesantno, a posebno i meni i svima nama koja su to najbolja vina", navodi Rajta.


Što se tiče vina, kompletna izložba je pripremljena na takav način da će sve hale koje su popunjene imati svoj poseban segment i svoje posebne interesantne kategorije od antike do veštačke inteligencije.


Proglašenje najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije biće 18. novembra u 19 sati.


Biznis program


Prema njegovim rečima, poseban kvalitet sajma, biće biznis program, odnosno B2B razgovori između proizvođača vina i kupaca. Vinari iz naše zemlje moći da uspostave veze, kontakte i saradnju sa predstavnicima iz brojnih drugih zemalja.


"Naš veliki fokus koji smo pripremili ove godine jeste da se koncentrišemo na poslovne razgovore, gde će doći skoro 450 profesionalnih kupaca, bajera,distributera, vinskih poznavatelja, vinskih stručnjaka koji dolaze iz 48 zemalja. To će biti velika prilika da naši vinari, vinari iz celog okruženja, posebno iz regiona Balkana, predstave svoja vrhunska vina i naravno moći ćemo sva ta naša vina uporediti sa internacionalnim vinima koja će tu biti", navodi Rajta..


Gastronomski šou uz kuvare iz celog sveta


Ukazuje da će posetioci imati priliku da uživaju, ne samo u vinu, već i u gastronomiji.


U Hali 5 će biti gastronomski šou, gde će kuvari iz celog sveta sa kuvarskim veštinama i titulama pokazati svoje kuvarsko umeće. Biće održani masterklasovi i kuking šou kao i takmičenje kuvara, kako pojedinačno tako i ekipno, a publika će moći da proba hranu i ocenjuje kuvare.


Brojne nagrade naših vina na međunarodnim sajmovima
Ukazuje da su naša vina veoma zapažena na međunarodnim sajmovima, te da dobijaju sve više i više nagrada.


"Balkan je uvek bio interesantan i na Balkanu su uvek bile prisutne internacionalne sorte vina, ali lokalne sorte su jako interesantne i veoma su važne, posebno za nas ovde sa Balkana, jer te sorte nisu bile baš toliko predstavljene u svetu i nisu bile poznate, a sad iz godine u godinu gde šaljemo vina na razna ocenjivanja. Na raznim manifestacijama, na međunarodnim sajmovima, naša vina dobijaju sve više i više nagrada i veoma su zapažena. Naše lokalne sorte gde se ističe i 'prokupac', 'grašac', 'morava', 'smederevka', i 'bagrina', 'probus', ima ih mnogo", navodi Rajta.


Ukazuje da moramo da posadimo što više vinograda sa lokalnim sortama.


"To nam je naš prozor u svet i mislim da ćemo u tome uspeti", zaključio je Rajtta.Slične vesti

Požarevac i Veliko Gradište na 45. Sajmu turizma u Beogradu

23 Feb 2024, 13:28

Turistička organizacija Grada Požarevca uspešno je predstavila svoju ponudu na 45. Međunarodnom Sajmu turizma u Beogradu.

Otvoren Sajam turizma; Vučić: Rekordni broj stranih gostiju u 2023. godini

22 Feb 2024, 10:20

Avantura počinje ovde, slogan je 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu koji je ove godine okupio više od 400…

Mali za RTS: Ekspo 2027 najveći razvojni potencijal - nema veze sa politikom, to je program za Srbiju

22 Jan 2024, 10:40

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da je Eskpo 2027 program za Srbiju. Svaka pomoć i podrška su bitni,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista