Vinska vizija Otvorenog Balkana ponovo u Beogradu -šta nas očekuje na Drugom međunarodnom sajmu vina
   13 Nov 2023, 12:25    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vinska vizija Otvorenog Balkana ponovo u Beogradu -šta nas očekuje na Drugom međunarodnom sajmu vina

Drugi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" biće održan od 16. do 19. novembra na Beogradskom sajmu. Direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta navodi za RTS da će se ove godine na sajmu predstaviti oko 600 izlagača iz celog sveta. Ukazuje da Sajam pruža priliku da se uspostave veze, razmene ideje i stvore poslovne prilike koje oblikuju budućnost vinske industrije.  


Očekuje se da zahvaljujući uspehu iz prethodne godine, za nekoliko dana "Vinska vizija Otvorenog Balkana" ugosti oko 600 izlagača, 450 profesionalnih kupaca, brokera, distributera, vinskih poznavalaca, vinskih stručnjaka koji dolaze iz 48 zemalja.


Sajam nema samo izložbeni karakter, već je ključni segment mogućnost za poslovne susrete, kao i upoznavanje sa vinskom scenom Balkan.


Direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta navodi za RTS da Sajam pruža priliku da se uspostave veze, razmene ideje i stvore poslovne prilike koje oblikuju budućnost vinske industrije.


"Vinska vizija Otvoreni Balkan" je prilika celom Balkanu da vide da u Srbiji imamo velika kvalitetna vina, koja se na ovoj izložbi mogu uporediti sa internacionalnim vinima koja dolaze iz celog sveta", navodi Rajta.


Prema njegovim rečima, sajam će okupiti duplo više izlagača i četiri puta više profesionalnih posetilaca nego lane, a ponudiće i bogat prateći program.


Oko 600 izlagača, 450 profesionalnih kupaca


"Imamo skoro 600 izlagača, prošle godine bilo 350 i mi smo potpuno popunili ceo kompleks Beogradskog sajma, gde je više od 10.000 kvadrata iskorišćeno za ovu lepu manifestaciju koja će prezentovati naš grad Beograd, našu Srbiju, ceo Balkan. Svi posetioci iz celog sveta koji budu došli kod nas, videće nešto sasvim novo, neobično i u tom momentu to će biti najveći sajam na svetu, najveća vinska manifestacija", navodi Rajta. 


Ukazuje da će izlagače ocenjivati 30 eminentnih sudija iz celog sveta od kojih neki imaju zvanje Master of Wine najprestižnijeg zvanja u svetu vina.


"Na čelu tog panela biće Kerolin Gilbi, koja je Master of Wine i radi za prestižni časopis Dekanter. Ostali ocenjivači su takođe njene kolege. Mi smo tu pozvali ljude iz celog sveta, njih oko 30, što je 15 više nego prošle godine, i pripremamo se da ocenimo skoro hiljadu etiketa u roku od dva, eventualno tri dana. Konkurencija je velika, došla su najbolja vina, tako da će biti veoma, veoma interesantno, a posebno i meni i svima nama koja su to najbolja vina", navodi Rajta.


Što se tiče vina, kompletna izložba je pripremljena na takav način da će sve hale koje su popunjene imati svoj poseban segment i svoje posebne interesantne kategorije od antike do veštačke inteligencije.


Proglašenje najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije biće 18. novembra u 19 sati.


Biznis program


Prema njegovim rečima, poseban kvalitet sajma, biće biznis program, odnosno B2B razgovori između proizvođača vina i kupaca. Vinari iz naše zemlje moći da uspostave veze, kontakte i saradnju sa predstavnicima iz brojnih drugih zemalja.


"Naš veliki fokus koji smo pripremili ove godine jeste da se koncentrišemo na poslovne razgovore, gde će doći skoro 450 profesionalnih kupaca, bajera,distributera, vinskih poznavatelja, vinskih stručnjaka koji dolaze iz 48 zemalja. To će biti velika prilika da naši vinari, vinari iz celog okruženja, posebno iz regiona Balkana, predstave svoja vrhunska vina i naravno moći ćemo sva ta naša vina uporediti sa internacionalnim vinima koja će tu biti", navodi Rajta..


Gastronomski šou uz kuvare iz celog sveta


Ukazuje da će posetioci imati priliku da uživaju, ne samo u vinu, već i u gastronomiji.


U Hali 5 će biti gastronomski šou, gde će kuvari iz celog sveta sa kuvarskim veštinama i titulama pokazati svoje kuvarsko umeće. Biće održani masterklasovi i kuking šou kao i takmičenje kuvara, kako pojedinačno tako i ekipno, a publika će moći da proba hranu i ocenjuje kuvare.


Brojne nagrade naših vina na međunarodnim sajmovima
Ukazuje da su naša vina veoma zapažena na međunarodnim sajmovima, te da dobijaju sve više i više nagrada.


"Balkan je uvek bio interesantan i na Balkanu su uvek bile prisutne internacionalne sorte vina, ali lokalne sorte su jako interesantne i veoma su važne, posebno za nas ovde sa Balkana, jer te sorte nisu bile baš toliko predstavljene u svetu i nisu bile poznate, a sad iz godine u godinu gde šaljemo vina na razna ocenjivanja. Na raznim manifestacijama, na međunarodnim sajmovima, naša vina dobijaju sve više i više nagrada i veoma su zapažena. Naše lokalne sorte gde se ističe i 'prokupac', 'grašac', 'morava', 'smederevka', i 'bagrina', 'probus', ima ih mnogo", navodi Rajta.


Ukazuje da moramo da posadimo što više vinograda sa lokalnim sortama.


"To nam je naš prozor u svet i mislim da ćemo u tome uspeti", zaključio je Rajtta.Slične vesti

Tradicionalni 16 Sajam Dunava od 26 do 28 jula

18 Jul 2024, 14:59

Program  je  za svačiji ukus I sušu,poćev od jedrenja na vodi,izložbe rukotvorina,hrane I pića u okviru,,Eko-dvorišta’’,radionica…

Reflektori na Srbiji za Ekspo 2027 - šansa za predstavljanje regiona u atraktivnom i modernom svetlu

21 Jun 2024, 13:25

Pre tačno godinu dana, 21. juna, Srbija je nakon napornih i višegodišnjih priprema, većinom glasova dobila…

U Ekonomsko-trgovinskoj školi u Požarevcu mesta ima za 196 budućih srednjoškolaca

15 May 2024, 13:09

Učenici osmog razreda osnovnih škola su pred dilemom koju srednju školu upisati. Kako bi im olakšala…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

EkonomijaČadež: Srbija postaje jedna od…

Povodom proizvodnja električne "pande" koja počinje u Kragujevcu, predsednik Privredne…

22 Jul 2024, 12:27

Kursna lista