VINOGRADARI OPŠTINE GOLUBAC PROSLAVILI SVETOG  TRIFUNA
   15 Feb 2020, 18:42    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


VINOGRADARI OPŠTINE GOLUBAC PROSLAVILI SVETOG TRIFUNA

Zaštitnik vinogradara, Sveti Trifun, obeležen je širom zemlje,pa i u opštini Golubac.Vinogradari su na Dan zaljubljenih, rekli bi modernisti, proslavili Svetog Trifuna. Apsurdno ili ne, tek, dok se spore oko toga čiji praznik ima prvenstvo, i jednima i drugima bilo je lepo...jedne je grejalo vino,a druge ljubav.

Centralana proslava održana je u Bariču, poznatom po proizvodnji vinove loze i selu  u kome je pre dve decenije formirano Udruženje vinogradara opštine Golubac. Prvo su vinogradari prisustvovali svečanoj liturgiji u seoskoj crkvi  ,a zatim je obavljeno osvećenje vinove loze,rezanje slavskog kolača i izbor novog kolačara,pa domaćin slave naredne godine biće porodica  vinogradara Muroslava Radovanovića iz Bariča.

Ove godine domaćin slave bio je vinogradar Miodrag Miladinović  iz Sladinca koji je ujedno i predsednik Skupštine udruženja  vinogradara i voćara opštine Golubac , a obred je obavio jerej Baričke parohije Ratko Mitrović .

              -Šta je čokot I loza bez roda.Svaka čokot daje rod,a ako je taj rod dostojan svog postojanja,on opstaje.A,ako nije dostoja,crv I moljac dođu I unište ga.a mi treba sada da pokažemo koliko dmo dostojni da ostanemo na tom čokotu.Jer,kaže Gospod,ja sam čokot,a vi ste loza,I svoj rod donosite.Neka vam Gospod uliši vase molitve I podari vašim porodicima zdravlje,slogu I napredak mnogo godina,a Sveti Trifun neka zaštiti vase domove mnogo godina,rekao je jerej Ratko Mitrović.

 Održana je i  21 redovna sednica  Skupštine udruženja na kojoj je usvojen izveštaj o radu u proteklih godinu dana  i utvrđeni zadaci za ovu godinu. O radu Udruženja vinogradara i voćara sa sedištem u Bariču govorio je predsednik Žarko Živanović  koji je naglasio da je prošla godina bila jedna  od boljih za proizvođače voća i vinove loze I uključivanje mladih u podizanju novih zasada.U ovoj godini Udruženje planira organizovanje stručnih predavanja iz oblasti vinogradarstva I voćarstva,posetiće Novosadski sajam poljoprivrede u Novom Sadu, manifestaciju ,,Dani jabuke’’ u Karbulovu kod Negotina kao I  druge manifestacije posveće poljoprivredi I vinogradrstvu.

                      -Nadamo se da ćemo ove godine imati više finansijskih sredstava I biti aktivniji u realizaciji našeg plana I programa. Organizovaćemo nekoliko stručnih predavanja iz oblasti vinogradarstva I voćarstva za koje bi angažovali stručna lica. Ove godine uzećemo učešće  na Sajmu Dunava u Golupcu I ići kod svojih prijatelja u Karbulovo na maniifestaciju ,,Dani jabuke’’,a planiralmo I sređivanje prostorije vinogradara kao I omasovljavanje članstva,dodao je Živanović.
Održana su I stručna predavanja iz oblasti govedarstva,o prihrani I zaštiti ozimih strnih žita kao I proizvodnji vina,koje su održali stručnjaci Poljoprivredno savvetodavne I stručne službe iz Požarevca. O proizvodnji vina govorila je diplomirani tehnolog Ana Đorđević.

  


           -Struka kaže da kada je u pitanju tehnologija vina kod drugog pretakanja,da od Svetog Trifuna pa do kraja ovog meseca trebalo bi da se uradi ovo prekanje,Pre toga,treba obnratiti pažnju na samo vino,Znači,posle prvog pretakanja mi smo već videli sa kakvim vinom raspolažemo ove godine I onda možemo da uradimo,par nekih stvari.Jedna od njih jeste tipiziranje vina gde mešama dva ili više vina,možemo I od predhodnih godina,I na taj način mu popravljamo kvalitet.Takođe, ovo se može odnositi I na stara vina koje možemo da osvežimo mladim,a trenutak je I kada možemo da rešimo neke probeleme koji mogu da se jave kao što su  kvarenje vina I razne bolesti.Tom prilikom preporučila bi ako proizvođači imaju neki problem sa kvalitetom vina,da se jave našoj poljoprivrednoj stručnoj službi I meni kao tehnologu,kako bi ovo rešili.Sa ponosom vas pozivam da dođete na 23 tradicionalnu zimsko školu za poljoprivredne proizvođače Braničevskog upravnog okruga,koja će se održati od 24.do 27 ovog meseca,u prostorijama naše službe,Dunavska 91 Požarevac,naglasila je Ana Đorđević.

Najboljim proizvođaćima vina za 2018. godinu pripale su vredne nagrade i Diplome,dar organizatora.Podsetimo  se,najbolja vina iz berbe  2018 godine po oceni žirija imali su Miodrag Miladinović iz Sladinca,Aleksandar Stokić iz Braničeva I Rade Marjanović iz Bariča.

            -Imam dva vinograda,jedan je star I na izmaku je,a drugi je mlad  I ima dobar rod grožđa.Prošla godina bila je izuzetno teška za obradu vinograda,grožđe nije imamo dovoljne količine šećera,kvarilo se,a I ptice su ga napadale.Imamo dva špalira sa 300 čokota,od kojih su dva smederevke,tri bele tamnjanike I dve vrste stonog grožđa.U drugom starom vinogradu imam hamburgu I italijanski muskat,a ukupno iz ova dva vinograda dobio sam oko hiljadu liara vina,što je dovoljno za moju porodicu,kaže domaćin slave vinogradar Miodrag MIladinović iz Sladinca.

Komisija za izbor najboljeg vina u berbi 2019.godine  izabrala je vino vinogradara Miroslava Radovanovića iz Bariča,drugo mesto po kvalitetu bilo je vino Ratomira Radovanovića iz Ljubinja,dok je treće mesto pripalo proizvođaču vina Živoslavu Radovanovići uz Bariča.Proslavi prisustvovali su I predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović I njegov zamenik Marko Stojaković sa saradnicima.
Ljubiša NastasijevićSlične vesti

MEĐUDARODNI PRAZNIK RADA 1. MAJ OVE GODINE U SENCI KORONA VIRUSA: BEZ OKUPLJANJA I PROTESTA ŠIROM SVETA

1 May 2020, 10:00

DANAS  SE OBELEŽAVA 1. MAJ - MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA, A USLED PANDEMIJE VIRUSA KORONA, OVE GODINE IZOSTAĆE TRADICIONALNA…

GO SNS STRANKE POŽAREVAC SUGRAĐNKAMA ČESTITAO 8. MART

9 Mar 2020, 13:17

POVODOM 8. MARTA, MEĐUNARODNOG DANA ŽENA, ČLANOVI GRADSKOG ODBORA SRPSKE NAPREDNE STRANKE POŽAREVAC POSTAVILI SU ŠTAND…

OSMOMARTOVSKA KAFA SA MINISTROM RUŽIĆEM

9 Mar 2020, 12:10

FORUM ŽENA GRADSKOG ODBORA  SOCIJALISTIČKE PARTIJE SRBIJE  POŽAREVAC ORGANIZOVAO JE U NEDELJU 8. MARTA DRUŽENJE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU SUBOTU TRNOVA PETKA, A U NEDELJU…

Ovog vikenda Srpska pravoslavna crkva proslavlja dva praznika, Svetu velikomučenicu Paraskevu…

8 Aug 2020, 12:10

KulturaU CENTRU ZA KULTURU KUČEVO ODLAŽU…

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo , u Centru za kulturu…

8 Aug 2020, 12:00

HronikaTeška krađa u Požarevcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, uhapsili su D. D. (1990) iz…

8 Aug 2020, 11:47

Kursna lista