VINOGRADARI OPŠTINE GOLUBAC PROSLAVILI SV TRIFUNA
   15 Feb 2017, 11:40    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


VINOGRADARI OPŠTINE GOLUBAC PROSLAVILI SV TRIFUNA

  Nema dobrog vina bez kvalitetnog grožđa  
 -Najkvalitnetnije vino iz berbe 2016.godine po oceni tročlanog žirija proizveo je vinogradar Aleksandar Stokić iz Braničeva
- Ovaj kraj je poznat po kvalitetnoj proizvodnji vinove loze -Održana i redovna Skupština na kojoj su usvojeni izveštaji o radu za prošlu i plan rada za ovu godini
-Nagrađeni su i najbolji proizvođači vina u berbi 2015.godine
 
 
Zaštitnik vinogradara, Sveti Trifun, obeležen je širom zemlje,pa i u opštini Golubac.Vinogradari su na Dan zaljubljenih, rekli bi modernisti, proslavili Svetog Trifuna. Apsurdno ili ne, tek, dok se spore oko toga čiji praznik ima prvenstvo, i jednima i drugima bilo je lepo...jedne je grejalo vino,a druge ljubav.
         Širom opštine Golubac  vinogradari su orezivali čokote i svom zaštitniku upućivali molitve. U golubačkom kraju više od  50 hektara vinogorja  je zasađeno kvalitetnim vinskim sortama,pa vinogradari kako smo čuli na proslavi u Bariču, nisu gubili nadu da će ove godine ipak napuniti i burad i čaše kada za to dođe vreme i da se više ne ponovi prošla godina koja je bila katastrofalna  gde je rod smanjen i za 50 odsto. Sve molitve upućene su Svetom Trifunu da rod ne podbaci.
            Centralana proslava održana je u Bariču, poznatom po proizvodnji vinove loze i selu  u kome je pre 18 godina formirano Udruženje vinogradara opštine Golubac. Prvo su vinogradari prisustvovali svečanoj liturgiji u seoskoj crkvi,a zatim je obavljeno osvećenje vinove loze,rezanje slavskog kolača i izbor novog kolačara.Među šest zaintereovanih vinogradddara da naredne  godine budu domaćini slave,iz šešira izvučeno je ime Aleksandra Stokića iz Braničeva. Među gostima bili sui  prvi čovek ove podunavske Opštine dr Nebojša Mijović i njegov zamenik Saša Marjanović  sa  saradnicima.

      
           Ove godine domaćin slave bio je vinogradar  Slavoljub Pantić iz Klenja koji je ujedno i predsednik Skupštine udruženja  vinogradara i voćara opštine Golubac , a obred je obavio jerej Baričke parohije Ratko Mitrović . Održana je i 18 redovna Skupština udruženja na kojoj je usvojen izveštaj o radu u proteklih godinu dana  i utvrđeni zadaci za ovu godinu. O radu Udruženja vinogradara i voćara sa sedištem u Bariču govorio je predsednik Skupštine udruženja,Slavoljub Pantić koji je naglasio da je prošla godina bila jedna od najtežih za proizvođače vinove loze i voća u poslednjig pet decenija.


           - No, i pored toga,mi smo uspeli da proizvedomo manje količine grožđa i voća,ali smo sačuvali naše zasade. Imali smo aktivnosti koje su bile usmerene na bolju i informisanost članova o savremenim uslovima rada u vinogradima i voćnjacima kao i u drugim novinama u poljoprivredi.Posetili smo i Sajam poljoprivrede u Novom Sadu,rejkao je Slavoljub Pantić.On je i dodao da u današnje vreme kada je formiranje raznih lokalnih udruženja prioritet,zbog bolje startne pozicije poljoprivrednika,od najvećeg značaja je da i malo poljopprivredno Udruženje,kao što je naše,bude prepoznato kao dobar primer udruživanja .Opština Golubac je to razumela i nadamo se zajedničkoj uspešnoj saradnji i u budućnosti.Učestvovali smo na manifestacijama u Golupcu na Sajmu Dunava i na danima jabuke u selu Karbulovu,Opština Negotin.Potrebno je sada što hitnije izvršiti pregled vinograda i voćnjaka od strane stručnih lica koja će nam dati stručne savete kako da obavimo rezidbu ,primenimo herbicide i tako sačuvamo naše zasade od  propadanja           
         - Naselje  Barič bilo je nekada  poznato vinogradarsko mesto. Ono je daleke 1925.godine imalo 230 domaćinstava i svako je imalo u proseku oko 30 ari zasada vinove loze. Danas je to upola manje,pa domaćinstava gaje u proseku oko 15 ari vinograda za svoje potrebe. Ima interesovanja da se pod zasadima vinove loze nađu nove površine,što je ohrabrujuće,jer se meštani vraćaju svoj tradiciji u proizvodnji vina. Kao mesto vinogradara pre 18 godina pokrenuili smo inicijativu i formirali udruženje vinogradara i voćara sa sedištem ovde u Bariču. Za sve ove godine naše udruženje je postojalo sve masovnije i danas imamo 40 članova.Imali smo mnogo učešća na raznim turističkim i poljopruivrednim manifestacijama,osvajali nagrade i priznanja. Danas imamo i članove iz susedne opštine Veliko Gradište kao i iz Požarevca koji su bili i pobednici u takmičenju u kvalitetu vina koje naše udruženje organizuje svake godine kada proslavlja slavu Sv.Trifuna,istakao je predsednik Udruženja,Vladan Mišić iz Braničeva. .
           Ovaj kraj poznat je po gajenju vinove loze, jer ovde postoje veoma dobri  klimatski uslovi za veću proizvodnju kvalitetnog stonog grožđa.
         - Na Trifundan odem u vinograd, zasečem čokote, zalijem vinom i orežem - rekao nam vinogradar i  novi domaćin slave i pobednik u kvalitetu vina iz berbe 2016.godine,Aleksandar Stokić iz Braničeva koji poseduje vinograd od 30 ari . Od najrodnijeg čokota odrežem prut loze, kojim kitimo ikone svetaca. I tako tri decenije. Vinograd sam nasledio od dede i oca. Legenda kaže da Sveti Trifun dođe 14. februra, pobode žišku i tada počinje topljenje snega.- Ipak, plaši me da ova hladna i duga zima nije nanela štetu našim zasadima vinove loze , sumnjičavo vrti glavom ovaj vinogradar, ali ne odustaje od zaveta predaka. - Vranac će sav da ode, a i smederevka će dobrim delom da strada, kaže u šali Stokić.
         Ovde u Bariču su se vinogradari održali dva veka. Nije bilo kuće bez vinograda i podruma, pričaju vinogradari. Kažu, bilo je sramota i greh da nemaš čašu vina da naliješ gostu. Sada je ostalo svega nekoliko porodičnih  vinskih podruma, a smederevka i prokupac  postali izgubljeni  brend.
            Iz opštinske kase  finasira se i pomaže rad Udruženja vinogradara i voćara,što je i dalo rezultate,a uvoj godini izdvojeno je 6 miliona dinara za razvoj poljoprivrede.
             -Lokalna samouprava svake godine pomaze u realizaciji programa i aktivnosti  jednog od najstarijih Udruženja vinogradara i voćara u našoj Opštini,što i daje rezultate.. U ovoj godini iz budžeta izdvojili smo šest miliona dinara za razvoj poljoprivrede,u prvom redu voćarima,stočarstva i povrtarima.Narednih godina u planu nam je ova sredstva budu i tri puta veća ,jer jedan od ciljeva staretškog dokumenta je i poljoprivreda koja će biti potpora razvoja turizma na području naše male Opštine,rekao je predsednik opštine Golubac,dr Nebojša Mijović.


           Najboljim proizvođaćima vina za 2015. godinu pripale su vredne nagrade i Diplome,dar organizatora.Podsetimo  se,najbolja vina iz berbe  2015 godine po oceni žirija imali su Slavoljub Pantić iz Klenja ,Dušan Đokić iz Bariča i Dragoljub Gajić iz Braničeva .Komisija na čelu sa predsednikom  Zoranom Milenkovićem iz Golupca  od 16 prijavljenih proizvođača vina u berbi 2016.godine,izabrala je vina vinogradara Aleksandra Stokića, ,Radice Radovanović i Vladana Mišića iz Braničeva.


Lj.Nastasijević                                                                                         
                                                                
             
 Slične vesti

Potpisan Sporazum o saradnji u između ministarstva i poljoprivrednika

23 Jul 2024, 10:37

Na osnovu dogovora između ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandra Martinovića sa predstavnicima…

Poljoprivrednici na skupštinskoj raspravi, predložene mere za novi agrarni budžet

13 Jul 2024, 12:34

Stočarstvo je stub poljoprivrede i treba ga dodatno podsticati, ali se ne sme praviti razdor sa proizvođačima iz drugih…

Javni konkurs za sprovođenje mera održivog korišćenja poljoprivrednog zemljišta

21 Jun 2024, 11:14

Gradsko veće Grada Požarevca raspisalo je Javni konkurs za sprovođenje mera održivog korišćenja poljoprivrednog zemljišta…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista