VINOGRADARI OPŠTINE GOLUBAC NA ŽUPSKOJ BERBI U ALEKSANDROVCU
   23 Sep 2019, 12:14    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


VINOGRADARI OPŠTINE GOLUBAC NA ŽUPSKOJ BERBI U ALEKSANDROVCU

U organizaciji Udruženja vinogradara opštine Golubac sa sedištem u Bariču,članovi ovog udruženja proteklog vikenda boravili su na ovogodišnjoj 56. po redu privredno-turističkoj i kulturnoj  manifestaciji  Župska berba pod sloganom „Župa, kolevka civilizacije i vina“ koja je održana od 19 do  22.ovog meseca.

Za tri dana, koliko je  trajala ova  manifestacija, organizatori su posetiocima pripremili pregršt zanimljivih događaja, od dečijih predstava, kulturnih izlaganja ali i sportskih dešavanja, tako da je  svako imao barem jedan od razloga da poseti ovu prelepu i dobro organizovanu manifestaciju. Berba grožđa je na polovini, vredni vinogradari na trenutak su napravili predah kako bi prikazali ono u čemu su najbolji, u vinu i proizvodima od voća.

Otvorena je najveća atrakcija ove manifestacije, Fontana vina u kojoj je smešteno 22 hiljade litara župske ružice i čija je degustacija za  posetioce bila  besplatna.


Udruženje vinogradara opštine Golubac sa sedištem u Bariču ima oko 56 članova o kojima ovo udruženje vodi brigu i organizuje odlazak na ovakve i slične manifestacije  kao i razne stručne  edukacije u cilju kvalitetne I veće proizvodnje  grožđa I vina.Ove godine Udruženje je proslavilo I dve decenije  postojanja. 
            -Mi smo kao Udruženje vinogradara I voćara opštine Golubac odlučili da po prvi put posetimo ovu najpoznatiju privredno-turističku manifestaciju u Srbiji koja traje više od pola veka i okuplja vinogradare iu voćare ovog kraja.Želeeli smo da ove godine budemo na ovoj manifestaciji sa ciljem da se upoznamo sa nekim novim sortama vinove loze i ujedno čujemo savete i razmenimo iskustva sa vinogradarima i proizvođačima voća župskog kraja,kaže sekretar Udruženja vinogradara i voćara opštine Golubac,Milomir Milovanović.


Vinogradar iz Sladinca Miodrag Miladinović,već dugo se bavi vinogradarstvom i jedan je od boljih proizvođača vina i grožđa u opštini Golubac koji je  prvi put je na ovoj manifestaciji  kaže da je imao šta da vidi I imao je prilike da i međusobno razmeni mišljenje sa prisustnim proizvođačima  grožđa iz župskog kraja.


         -Prvi put sam na ovoj manifestaciji i zadovoljan sam onim što sam video,posebno neke nove vrste vinove loze I razgovarao kako se mogu one nabaviti. Dobra je organizacija i imalo je za svakog po nešto,rekao je Miladinović.

Član Udruženja vinogradara opštine Golubac  vinogradar Slaviša Stanojević iz naselja Desine,opština Veliko Gradište u svom vinogradu poseduje kvalitetne vinske i stone sorte grožđa od kojih dobija vino visokog kvaliteta.Prvi put je župskoj berbi I zadovoljan je onim što je video na ovoj manifestaciji.

            -Zadovoljan sam i impresioniran ovom manifestacijom na kojoj je bilo dosta proizvođača sa kvalitetnim sortama grožđa i vina kao i proizvođača voća. U svom vinogradu imam vinske sorte  kao što su ,,bela tamjanika’’i ,,kabarnet sovinjon’’ kao i stone sorte belo i crno grožđe.I pored nepovoljnih vremenskih uslova očekujem dobru berbu I kvalitetno vino,ističe Stanojević.

Uz gurmanluke dobrodošlice i čašicu Župskog vina u Vinskoj ulici, oko 400 hiljada posetioca  imalo je  priliku da učestvuje u karnevalu, da prisustvuju defileu učesnika "Župske berbe", da posete brojne koncerte i izložbe među kojima je  i Poljoprivredna izložba  na kojoj su  brojni izlagači predstavili neizmerno bogatstvo ove prapostojbine vina u Srbiji.

        

Dvadesetpetoro vinogradara iz Udruženja vinogradara I voćara opštine Golubac prilikom boravka  na ovogodišnjoj 56. privredno-turističkoj i kulturnoj  manifestaciji  Župska berba u Aleksandrovcu u međuvremenu posetili su grad Kruševac i crkvu Lazaricu.
Lj.Nastasijević



Slične vesti

Miholjski susreti sela i 21. jepurijada u Topolovniku: Najbolji gulaš od divljeg zeca skuvala ekipa Slaviše Pavlovića iz Vlaškog Dola

28 Nov 2023, 12:06

U  naselju Topolovnik,u opštini Veliko Gradište, proteklog vikenda održani su ,,Miholjski susreti sela’’…

Vrtić Lasta iz Golupca na četvrtim dečijim jezičkim igrarijama u Smederevskoj Palanci

6 Nov 2023, 21:39

Ekipa Predškolske ustanove ,,Lasta’’ iz Golupca prvi put se predstavila na ovogodišnjoj …

TO Golubac dobila prvu nagradu za najbolju jednolisnu turističku publikaciju

17 Oct 2023, 16:29


U Kruševcu je održana 19.po redu tradicionalna  Međunarodna manifestacija “KOFER SLOVA“ Ova manifestacija se održava…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista