VINOGRADARI OPŠTINE GOLUBAC NA ŽUPSKOJ BERBI U ALEKSANDROVCU
   23 Sep 2019, 12:14    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


VINOGRADARI OPŠTINE GOLUBAC NA ŽUPSKOJ BERBI U ALEKSANDROVCU

U organizaciji Udruženja vinogradara opštine Golubac sa sedištem u Bariču,članovi ovog udruženja proteklog vikenda boravili su na ovogodišnjoj 56. po redu privredno-turističkoj i kulturnoj  manifestaciji  Župska berba pod sloganom „Župa, kolevka civilizacije i vina“ koja je održana od 19 do  22.ovog meseca.

Za tri dana, koliko je  trajala ova  manifestacija, organizatori su posetiocima pripremili pregršt zanimljivih događaja, od dečijih predstava, kulturnih izlaganja ali i sportskih dešavanja, tako da je  svako imao barem jedan od razloga da poseti ovu prelepu i dobro organizovanu manifestaciju. Berba grožđa je na polovini, vredni vinogradari na trenutak su napravili predah kako bi prikazali ono u čemu su najbolji, u vinu i proizvodima od voća.

Otvorena je najveća atrakcija ove manifestacije, Fontana vina u kojoj je smešteno 22 hiljade litara župske ružice i čija je degustacija za  posetioce bila  besplatna.


Udruženje vinogradara opštine Golubac sa sedištem u Bariču ima oko 56 članova o kojima ovo udruženje vodi brigu i organizuje odlazak na ovakve i slične manifestacije  kao i razne stručne  edukacije u cilju kvalitetne I veće proizvodnje  grožđa I vina.Ove godine Udruženje je proslavilo I dve decenije  postojanja. 
            -Mi smo kao Udruženje vinogradara I voćara opštine Golubac odlučili da po prvi put posetimo ovu najpoznatiju privredno-turističku manifestaciju u Srbiji koja traje više od pola veka i okuplja vinogradare iu voćare ovog kraja.Želeeli smo da ove godine budemo na ovoj manifestaciji sa ciljem da se upoznamo sa nekim novim sortama vinove loze i ujedno čujemo savete i razmenimo iskustva sa vinogradarima i proizvođačima voća župskog kraja,kaže sekretar Udruženja vinogradara i voćara opštine Golubac,Milomir Milovanović.


Vinogradar iz Sladinca Miodrag Miladinović,već dugo se bavi vinogradarstvom i jedan je od boljih proizvođača vina i grožđa u opštini Golubac koji je  prvi put je na ovoj manifestaciji  kaže da je imao šta da vidi I imao je prilike da i međusobno razmeni mišljenje sa prisustnim proizvođačima  grožđa iz župskog kraja.


         -Prvi put sam na ovoj manifestaciji i zadovoljan sam onim što sam video,posebno neke nove vrste vinove loze I razgovarao kako se mogu one nabaviti. Dobra je organizacija i imalo je za svakog po nešto,rekao je Miladinović.

Član Udruženja vinogradara opštine Golubac  vinogradar Slaviša Stanojević iz naselja Desine,opština Veliko Gradište u svom vinogradu poseduje kvalitetne vinske i stone sorte grožđa od kojih dobija vino visokog kvaliteta.Prvi put je župskoj berbi I zadovoljan je onim što je video na ovoj manifestaciji.

            -Zadovoljan sam i impresioniran ovom manifestacijom na kojoj je bilo dosta proizvođača sa kvalitetnim sortama grožđa i vina kao i proizvođača voća. U svom vinogradu imam vinske sorte  kao što su ,,bela tamjanika’’i ,,kabarnet sovinjon’’ kao i stone sorte belo i crno grožđe.I pored nepovoljnih vremenskih uslova očekujem dobru berbu I kvalitetno vino,ističe Stanojević.

Uz gurmanluke dobrodošlice i čašicu Župskog vina u Vinskoj ulici, oko 400 hiljada posetioca  imalo je  priliku da učestvuje u karnevalu, da prisustvuju defileu učesnika "Župske berbe", da posete brojne koncerte i izložbe među kojima je  i Poljoprivredna izložba  na kojoj su  brojni izlagači predstavili neizmerno bogatstvo ove prapostojbine vina u Srbiji.

        

Dvadesetpetoro vinogradara iz Udruženja vinogradara I voćara opštine Golubac prilikom boravka  na ovogodišnjoj 56. privredno-turističkoj i kulturnoj  manifestaciji  Župska berba u Aleksandrovcu u međuvremenu posetili su grad Kruševac i crkvu Lazaricu.
Lj.NastasijevićSlične vesti

PRVO MESTO ZA KUCEVLJANINA TIHOMIRA PETROVICA NA SMOTRI SLEPIH I SLABOVITIH U JAGODINI

20 Nov 2019, 15:15

U utorak 19. novembra u Kulturnom centru Jagodina održana je 22. Smotra stvaralaštva slepih i slabovidih osoba iz…

LOVCI PROSLAVILI SLAVU

4 Oct 2019, 13:54

LOVCI BRANIČEVSKOG OKRUGA SU JUČE PROSLAVILI LOVAČKU SLAVU SVETOG EVSTATIJA.

Lovačka slava se obeležava u danu…

ČUVARI NARODNIH OBIČAJA I TRADICIJE IZ KUČEVA NA 47 SABORU NARODNOG STVARALAŠTVA U GORNJEM MILANOVCU

16 Sep 2019, 14:27

Na sinoć održanom 47. Saboru narodnog stvaralaštva Srbije u Gornjem Milanovcu među 500 učesnika, raspoređenih u 32…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeVaša kosa mora da ima pravi tretman

Želite zanosnu kosu za kojom se svi okreću? Onda vaša kosa mora da ima pravi tretman.…

26 Jan 2020, 14:50

ZdravljePREVENCIJA PROTIV VIRUSA GRIPA…

NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA I BRANIČEVSKOG OKRUGA IZOLOVAN JE VIRUS INFLUENCE TJ GRIPA A…

25 Jan 2020, 14:14

DruštvoMNOGOBROJNE AKTIVNOSTI U DOMU…

UDRUŽENJE PENZIONERA GRADA POŽAREVCA KRAJEM 2019. GODINE  OSNOVALO JE I KLUB PENZIONERA…

25 Jan 2020, 14:08

Kursna lista