VINOGRADARI I VOĆARI OPŠTINE GOLUBAC PROSLAVILI SVETOG TRIFUNA
   16 Feb 2018, 17:42    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


VINOGRADARI I VOĆARI OPŠTINE GOLUBAC PROSLAVILI SVETOG TRIFUNA

Zaštitnik vinogradara, Sveti Trifun, obeležen je širom zemlje,pa i u opštini Golubac.Vinogradari su na Dan zaljubljenih, rekli bi modernisti, proslavili Svetog Trifuna. Apsurdno ili ne, tek, dok se spore oko toga čiji praznik ima prvenstvo, i jednima i drugima bilo je lepo,jedne je grejalo vino,a druge ljubav.

 vinogradari opštine Golubac proslavili Sv.Tifuna      

Širom opštine Golubac  vinogradari su orezivali čokote i svom zaštitniku upućivali molitve. U golubačkom kraju više od  50 hektara vinogorja  je zasađeno kvalitetnim vinskim sortama,pa vinogradari kako smo čuli na proslavi u Bariču, nisu gubili nadu da će ove godine ipak napuniti i burad i čaše kada za to dođe vreme i da se više ne ponovi prošla godina koja je bila katastrofalna  gde je rod smanjen i za 50 odsto. Sve molitve upućene su Svetom Trifunu da rod ne podbaci.


            Centralana proslava održana je u Bariču, poznatom po proizvodnji vinove loze i selu  u kome je pre 19 godina formirano Udruženje vinogradara opštine Golubac.

Prvo su vinogradari prisustvovali svečanoj liturgiji u seoskoj crkvi,a zatim je obavljeno osvećenje vinove loze,rezanje slavskog kolača i izbor novog kolačara,a obred je obavio jerej Baričke parohije Ratko Mitrović.
   Novi predsednik Udruženja vinogradar Žarko Živanović iz Bariča
 Održana je i 19 redovna Skupština udruženja koja je bila i izborna na kojoj je usvojen izveštaj o radu u proteklih godinu dana, utvrđeni zadaci za ovu godinu i izabrano novo rukovodstvo .Za predsednika udruženja izabran je Žarko Živanović iz Bariča.



O radu Udruženja vinogradara i voćara sa sedištem u Bariču govorio je dosadašnji predsednik  udruženja,Vladan Mišić koji je naglasio da  udruženje  radi na edukaciji članova iz oblasti savremenih uslova rada u vinogradima i voćnjacima kao i na stvaranju uslova za veću proizvodnju..

  Vladan Mišić
       -Naše udruženje ima iza nas nekoliko godina uspešnog rada.Objedinujući interese vinogradara i voćara na teritoriji naše male opštine uspevamo da iz godine u godinu privučemo nove članove.Imali smo aktivnosti koje su bile usmerene na bolju i precizniju informisanost članova našeg udruženja o savremenim uslovima rada i vinogradima i voćnjacima,kao i o drugim novosti u poljoprivredi.Opština Golubac pomogla nam je da Posetimo  poljoprivredni sajam u Novom Sadu,učestvovali smo sajmu Dunava u Golupcu gde smo predstavili svoje proizvode,vino,rakiju i voće.Imamo i dobru saradnju sa udruženjem voćara iz Karbulova,u opštini Negotin u cilju razmene iskustava kao i učestvovanja na našim manifestacijama sajmu Dunava i  Danima jabuke,rekao je Vladan Mišić.
         Novoizabrani predsednik Udruženja vinogradara i voćara opštine Golubac Žarko Živanović iz Bariča,predstavio je svoj program rada udruženja za narednih četiri godine.

Žarko Živanović,novi predsednik Udruženja vinogradara i voćara opštine Golubac

        -Radićemo i dalje na omasovljavanju članstva,zatim na stavranju uslova da udruženje ima uslove za edukaciju i stručno usavršavanje u cilju veće i kvalitetnije proizvodnje grožđa i voća.Nastavićemo  saradnju sa našim prijateljima iz udruženja voćara iz Karbulova iz opštine Negotin,učešćem na turističkim i poljoprivrednim manifestacijama,kao što su sajam Dunava u Golupcu,Poljoprivredni sajm u Novom Sadu,na edukativno-promotivnoj manifestaciji ,,Dani jabuke’’ u Karbulovu i druge,naglasio je Živanović.

                                           Rad na masovnosti Udruženja
Ove godine domaćin slave bio je vinogradar  Aleksandar Stokić iz Braničeva.
      -Posedujem vinograd na površini od 30 ari,gde su zastupljene sorte hamburg muskat,smederevka,župljanka i muskat-italija.Prošla godina bila je katastrofalna za nas vinogradare,jer su jaki mrazevi oštetili dosta lozu kada su lastari bili od 5-6 santimetara,ali ipak je nešto ostalo vina za naše potrebe i prijatelje,kaže Stokić.

domaćin slave vinogradar Aleksandar Stokić iz Braničeva   

        Naselje  Barič bilo je nekada  poznato vinogradarsko mesto. Ono je daleke 1925.godine imalo 230 domaćinstava i svako je imalo u proseku oko 30 ari zasada vinove loze. Danas je to upola manje,pa domaćinstava gaje u proseku oko 15 ari vinograda za svoje potrebe. Ima interesovanja da se pod zasadima vinove loze nađu nove površine,što je ohrabrujuće,jer se meštani vraćaju svoj tradiciji u proizvodnji vina. Kao mesto vinogradara pre 19 godina pokrenuili smo inicijativu i formirali udruženje vinogradara i voćara sa sedištem ovde u Bariču.

Dušan Đokić,jedan od osnivača Udruženja

.      -Za sve ove godine naše udruženje je postojalo sve masovnije i danas imamo 66 članova.Imali smo mnogo učešća na raznim turističkim i poljopruivrednim manifestacijama,osvajali nagrade i priznanja. Danas imamo i članove iz šest naselja susedne opštine Veliko Gradište kao i iz Požarevca koji su bili i pobednici u takmičenju u kvalitetu vina koje naše udruženje organizuje svake godine kada proslavlja slavu Sv.Trifuna.,keže jedan od šest osnivača udruženja,vinogradar Dušan Đokić..
             Povoljni klimatski uslovi za razvoj vinogradrstva
 
           Ovaj kraj poznat je po gajenju vinove loze, jer ovde postoje veoma dobri  klimatski uslovi za veću proizvodnju kvalitetnog stonog grožđa.
         - Na Trifundan odem u vinograd sa svojim prijateljima vinogradarima, zasečem čokote, zalijem vinom i orežem -kaže  vinogradar  Rade Marjanović iz Bariča koji poseduje vinograd od 30 ari . Od najrodnijeg čokota odrežem prut loze, kojim kitimo ikone svetaca. I tako tri decenije. Legenda kaže da Sveti Trifun dođe 14. februra, pobode žišku i tada počinje topljenje snega..Današnji kišni dan,znak je da će ova giodina biti rodna  ali ne odustajem od zaveta predaka,dodaje Marjanović.

vinogradar Rade Marjanović iz Bariča
 
Od gostiju prisustvovalo je i rukovodstvo Udruženja voćara iz Karbulova,opština Negotin,sa kojim Udruženje vinogradara i voćara opštine Golubac Ima dobru saradnju.
            -Ova saradnja datira još od 2011.godine,zajedno smo radili na projektu ,,Voće Dunava’’ koji je imao za cilj da uspostavi saradnju između voćara opština Negotin,Kladovo i Golubac.Naš zajednički poduhvat bila je poseta poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu,a zatim je usledila zajednička izložba vina u Negotinu kao i redovne uzajamne posete u cilju razmene isksustava,nabavku sadnog materijala i stručne pomoći našim članovima,istakao je Slavoljub Stanković,predsednik udruženja voćara ,,Voćar’’Karbulovo,u opštini Negotin.

Slavoljub Stanković,predsednik Udruženja voćara,,Voćar'' Karbulovo,opština Negotin         

Radica Radovanović iz Braničeva,jedina je proizvođač vinove loze u ovom kraju i  u svom posedu ima oko 20 ari vinograda  i u berbi 2016.godine njeno vino po kvalitetu zauzelo je drugo mesto,zašta je od udruženja dobila i vrednu nagradu.

Radica Radovanović,vinogradar iz Braničeva        
  -U svom vinogradu imam najkvalitetnije sorte grožđa na površini od 20 ari sorte muskat-italija,prošle godine prvi put je rodila i tamnjanika gde ću povećati broj čokota.Vinogradrstvom se bavim iz hobija,sama radim u vinogradu,koristim prirodna sredstva za zaštitu i mogu reći da je ovo organska i zdrava proizvodnja grožđa sa visokim procentom šećera,Prošla godina iako je bila nepovoljna,moj vinograd je dobro rodio,ističe Radica.
                           Izabrana najbolja vina iz berbe 2017.godine
           Vinogradari i voćari kao i njihovi gosti na proslavi Svetog Trifuna,u radnom delu održavanja izborne Skupštine imali su i edukativno predavanja i predstavljanje proizvoda od strane preduzeća ,,Virginia’’ iz Beograda. Dragana Spajić,predstavnik Virginije, rekla je da je misija ovog preduzeća vrhunski kvalitet proizvoda i usluga,gde proizvođačima obezbeđuje visok stepen sigurnosti i stabilnosti u privređivanju.

Dragana Spajic,predstavnik firme ,,Virginia'' iz Beograda 
        -Vizija našeg preduzeća je da budemo sinonim za preduzeće koje stalno  postavlja više standarde u oblasti poljoprivredne proizvodnje,unapređujući je kreiranjem i predviđanjem savremenih tržnišnih trendova,dodala je Spajić.
          
nagrađeni proizvođači vina iz berbe 2016.godine
       
  Najboljim proizvođaćima vina za 2016. godinu pripale su vredne nagrade i Diplome,dar organizatora.Podsetimo  se,najbolja vina iz berbe  2016 godine po oceni žirija imali su
Aleksandar Stokić, Radica Radovanović i Vladan Mišića iz Braničeva.

Komisija na čelu sa predsednikom  Dragišom Stankovićem iz Klenja  od 16 prijavljenih proizvođača vina u berbi 2017.godine,izabrala je za najkvalitetnija vina vinogradara Dobrice Nikolića iz Braničeva,Radeta Marjanovića iz Bariča i Slavoljuba Pantića iz Klenja.
Lj.Nastasijević
 
 
        
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Slične vesti

Kučevljani obeležili rođendan sugrađanina Đorđa Marjanovića

31 Oct 2023, 20:45

U holu Centra za kulturu „Dragan Kecman“ u prisustvu porodice Marjanović i mnogih poštovalaca, održano je „Veče…

Veliko Gradište obeležilo 11 oktobar Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

12 Oct 2023, 16:48

Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu,  održan JE komemorativni skup…

Golubac proslavio 9. jul Dan opštine

11 Jul 2023, 16:43

Svečanom sednicom na kojoj su pored odbornika prisustvovali direktori javnih preduzeća i ustanova, prestavnici policije,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 12:27

Kursna lista