Vikend u znaku projekta velikani Kučeva
   27 Oct 2022, 13:11        Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Vikend u znaku projekta velikani Kučeva

U petak 28 ovog meseca  sa početkom u 20 sati održaće se 15. Festival „Truba Miroslava Matušića“ –  na kome će nastupiti  Trubački orkestar Dejana Lazarevića..

Ljubitelji pisane reči u Kučevu u nedelju od 18 sati u Centru za kulturu ,,Dragan Kecma’’ imaće prilike da prisustvuju promocije knjige o Đorđu Marijanoviću „ENERGIJA SLOBODE“, autorke Marijane Dujović,a u 2o sati prisustvovati I projekciji filma ,,Zvižduk u osam’’.

Đorđe Marjanovic rođen je u Kučevu 30. oktobra 1931. godine. Završio je gimnaziju u Požarevcu, a potom odlazi u Beograd na studije (1950). Izabrao je farmaciju i dogurao do apsolventa. Muzika je učinila da krene putem u kojem studije farmacije nisu više bile važne. 1954. godine učestvovaće na audiciji za pevače u organizaciji Udruženja džez muzičara Beograda.

Ljubav prema muzici, sticajem dobrih okolnosti, postala je njegov životni put.Tokom karijere duže od pola veka, najveću popularnost uživao je 1960-ih i 1970-ih godina prošlopg veka.Njegove "evergreen" numere poput "Zvižduk u 8", "Beograde", "Devojko mala", "Ema, Emili" i mnoge druge, su zauvek ostale u repertoaru naše muzičke istorije, a oprostio se od muzičke publike i publike uopšte 31. maja 2004. koncertom u Centru "Sava"Legendarni pevač Đorđe Marjanović preminuo je 15. maja 2021. godine u 90. godini života.


Za  trubu, Miroslav Matušić je bio nešto drugo, nikome sličan, bio je stvarno najbolji pa su ga i sami trubači za života prozvali „Car trube“. Uzdigao je i proslavio Kučevo, a ovaj festival koji se organizuje u njegovu čast ima za cilj da dugo traje i čuva uspomenu na Mileta Matušića.Rođen je 19. decembra,1925. godine u Brodici, romsko-vlaškom selu u Zviždu. Već sa sedam godina je počeo da svira trubu sa lokalnim orkestrima, na svim značajnim događajima u svom mestu I okolini.
Po završetku  Drugog svetskog rata, odlučuje da osnuje svoj ansambl. Iako nije bio muzički pismen, uspeo je da se istakne zahvaljujući nepresušnom telentu.
Godine 1957. sa Krnjevčevim ansamblom snima svoje čuveno kolo "Brodičanka",  nedugo zatim i  “Majdanku", a upravo ove singlice su ga učinile poznatim trubačem u celoj Srbiji.
Magiju Istočne Srbije prenosio je zvukom, pa je tako uspeo da postane prva truba Radio Beograda, kao i Krnjevčevog ansambla.
Matušić je šezdesetih godina najviše voleo da svira sa harmonikašima, a posebno sa svojom decom, odnosno  orkestarom Velizara Matušića, koji je svojevremeno bio jedan od najboljih narodih orkestara u Srbiji. Zajedno su bili  nezamenljiv deo „Homoljskih motiva“ smotre narodnog stvaralaštva u Kučevu, osnovane 1968. godine.
Pojavio se i u dve  televizijske serije, „Ljubav na seoski način “ i „Građani sela Luga“ uz čuvenu Silvanu Armenulić.



Od 2006. godine u Kučevu se u znak sećanja na istaknutog umetnika, tokom jula, najpre kao deo pratećeg programa “Homoljskih motiva”, a zatim kao samostalna manifestacija, od 2015. godine održavao festival pod nazivom “Truba Miroslava Mileta Matušića”.

Izvor:e-Kučevo.rs/Centar za kulturu ,,Dragan Kecman'' Kučevo



Slične vesti

Folklorni ansambl Centra za kulturu u Kučevu održao novogodišnji koncert

30 Dec 2023, 17:24

Povodom predstojećih novogodišnji I božićnih praznika sinoć je u Kučevu održan novogodišnji koncert folklornog…

Koncert "U čast predaka za budućnost potomaka"

13 Nov 2023, 13:47

Pravoslavno sportsko udruženje „Sveti Srb i ja“ i Krsfko društvo grčko – srpskog prijateljstva…

Di džej žurka u Sportskom centru Požarevac

30 Oct 2023, 12:29

U Sportskom centru Požarevac, u petak, 3. novembra biće organizovana Di džej žurka pod nazivom „Idemo na Mars“.

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

Kursna lista