Vicko: Dopunska doza vakcine protiv kovida za mesec dana
   25 Nov 2022, 9:29    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Vicko: Dopunska doza vakcine protiv kovida za mesec dana

Nova, bivalentna vakcina protiv kovida, koja će se davati kao dodatni pojačivač imuniteta kompletno vakcinisanima i onima koji su primili jednu ili dve buster doze može da se očekuje na vakcinalnim punktovima za oko mesec dana, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko.
On je rekao za Novosti da su završene sve formalno - tehničke pripreme za uvoz nove vakcine, ali da se još precizno ne zna kada će biti isporučen prvi kontigent.


Dodao je da je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije završila registraciju dve bivalentne vakcine, jedna sadrži originalni vuhanski soj virusa korona i soj BA.1, dok druga pored originalnog vuhanskog soja sadrži i omikron sojeve BA.4 i BA.5.


"Bivalentna vakcina napravljena tehnologijom informacione RNK, može se primeniti kao buster doza kod osoba starijih od 12 godina, koji su ranije primili primarnu vakcinu ili buster dozu protiv kovida, uz uslov da je prošlo najmanje tri nedelje od prethodno primljene doze", objašnjava Vicko.


Nacionalno telo za imunizaciju (NITAG) dostavilo je Ministarstvu zdravlja preporuke za primenu bivalentne vakcine, koje su donete na osnovu analize broja hospitalizovanih od kovida i broja smrtnih ishoda, a u odnosu na uzrast, pol i vakcinalni status.


"NITAG je bivalentnu vakcinu posebno preporučio osobama sarijim od 50 godina, osobama sa hroničnim bolestima, komorbiditetima, osobama sa primarnom ili sekundarnom imunodeficijencijom, kao i korisnicima i zaposlenima u domovima za stare i zdravstvenim ustanovama", kaže Vicko.


On je objasnio da po dolasku prvog kontigenta, serija treba da prođe kontrolu ALIMS, zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Batut" izdaje upustvo o načinu primene.


"Kontrola vakcine traje između tri i četiri nedelje. Shodno tome realno je očekivati da vakcina može biti distribuirana u roku od mesec dana za građane Srbije", dodaje Vicko.Slične vesti

Srpski naučnik razvija nazalnu vakcinu protiv koronavirusa

14 Nov 2022, 9:42

Iako epidemija koronavirusa slabi, virus nastavlja da mutira, pa su istraživanje i razvoj efikasnih vakcina i dalje prioritet.…

Posledice kovida -19 mogu trajati do 18 meseci

25 Oct 2022, 9:56

Svaki četvrti bivši pacijent koji je preboleo kovid-19 pati od dugotrajnih posledica od 6 do 12 meseci nakon zaraze…

Raste broj novozaraženih, kakva je situacija u ambulantama i kovid bolnici u Batajnici

11 Oct 2022, 10:46

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je za RTS da je broj novozaraženih od korone na dnevnom nivou…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeCane Babović II iIII deo bez vode

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac obaveštava da zbog radova na mreži od 12:00 do…

30 Nov 2022, 12:00

ZdravljeJapan je zemlja stogodišnjaka

Tajna je u ishrani bogatoj jodom        Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju…

30 Nov 2022, 11:03

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

Kursna lista