Vicko: Dopunska doza vakcine protiv kovida za mesec dana
   25 Nov 2022, 9:29    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Vicko: Dopunska doza vakcine protiv kovida za mesec dana

Nova, bivalentna vakcina protiv kovida, koja će se davati kao dodatni pojačivač imuniteta kompletno vakcinisanima i onima koji su primili jednu ili dve buster doze može da se očekuje na vakcinalnim punktovima za oko mesec dana, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko.
On je rekao za Novosti da su završene sve formalno - tehničke pripreme za uvoz nove vakcine, ali da se još precizno ne zna kada će biti isporučen prvi kontigent.


Dodao je da je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije završila registraciju dve bivalentne vakcine, jedna sadrži originalni vuhanski soj virusa korona i soj BA.1, dok druga pored originalnog vuhanskog soja sadrži i omikron sojeve BA.4 i BA.5.


"Bivalentna vakcina napravljena tehnologijom informacione RNK, može se primeniti kao buster doza kod osoba starijih od 12 godina, koji su ranije primili primarnu vakcinu ili buster dozu protiv kovida, uz uslov da je prošlo najmanje tri nedelje od prethodno primljene doze", objašnjava Vicko.


Nacionalno telo za imunizaciju (NITAG) dostavilo je Ministarstvu zdravlja preporuke za primenu bivalentne vakcine, koje su donete na osnovu analize broja hospitalizovanih od kovida i broja smrtnih ishoda, a u odnosu na uzrast, pol i vakcinalni status.


"NITAG je bivalentnu vakcinu posebno preporučio osobama sarijim od 50 godina, osobama sa hroničnim bolestima, komorbiditetima, osobama sa primarnom ili sekundarnom imunodeficijencijom, kao i korisnicima i zaposlenima u domovima za stare i zdravstvenim ustanovama", kaže Vicko.


On je objasnio da po dolasku prvog kontigenta, serija treba da prođe kontrolu ALIMS, zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Batut" izdaje upustvo o načinu primene.


"Kontrola vakcine traje između tri i četiri nedelje. Shodno tome realno je očekivati da vakcina može biti distribuirana u roku od mesec dana za građane Srbije", dodaje Vicko.Slične vesti

I posle korone -korona, zašto nekada oporavak traje baš dugo

18 Nov 2023, 10:13

Procenjuje se da 87 odsto pacijenata koji su preležali koronu, imaju najmanje jedan simptom, dva meseca nakon infekcije.…

Očuvanje kardiovaskularnog sistema u postkovidu

11 Nov 2023, 11:47

Scaron;ta nam je korona donela, a kakve zdravstvene probleme ostavila, kao i na mnoga druga pitanja vezana za kardiološke…

Da li se ponovo zahuktava koronavirus?

2 Nov 2023, 11:22

U poslednja dva meseca došlo je do blagog povećanja onih koji se odlučuju na testiranje zbog simptoma koji podsećaju…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista