VI MEĐUNARODNO SAVETOVANJE PČELARA BRANIČEVSKOG OKRUGA
   27 Feb 2017, 14:02    Požarevac    Sat Tv    Tatijana Spasojević


VI MEĐUNARODNO SAVETOVANJE PČELARA BRANIČEVSKOG OKRUGA

Pod  sloganom “Vidimo se na vrhu" u Kostolačkoj pozorišnoj sali održano je  šesto međunarodno savetovanje koje je obuhvatilo aktuelne teme iz tehnologije pčelarstva i zdravstvene zaštite pčela. Predavači su bili Boštjan Noč predsednik Pčelarskog saveza Slovenije, Stanko Čuljak predsednik Udruženja Pčelara Vinkovci i  Mato Idžojtić iz Hrvatske .Koliko je ova grana poljoprivrede važna za Braničevski okrug govori podatak da je savetovanje  podržao Grad Požarevac i Budžetski fond za razvoj poljoprivrede grada Požarevca pružio je snažnu podršku ovom projektu edukacije sadašnjih i budućih pčelara. Požarevačko udruženje je prošle godine i zvanično bilo najmasovnije u Srbiji sa preko 300 proizvođača i 14.000 košnica, sto je impozantan podatak.Skupu su prisustvovali Gradonačnik grada Požarevca Bane Spasović predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić,  predsednik gradske opštine Kostolac Ivan Savić,  zamenik gradonačelnika Saša Pavlović i drugi čelni ljudi Požarevca i Kostolca, predsednici mesnih odbora i drugi.


Predsednik Udruženja pčelara Grada Požarevca Dejan Milošević se zahvalio lokalnoj samoupravi na pomoći od 6 miliona  za pomoć razvoju pčelarstva na teritoriji Grada Požarevca.
On je još istakao da je pčelarstvo poljoprivredna grana u razvoju i da je u njoj budućnost.

Najavio je da će na prostoru Ljubičeva biti izgrađen poslovno turistički kompleks u cilju razvoja pčelarstva i proširenja turističke ponude
Prisutne je pozdravio i predsednik Gradske opštine Kostolac Ivan SavićSavetovanje je otvorio gradonačelnik Grada Požarevca Bane SpasovićIstakao je ključne stvari i ovoj temi dao izuzetan značaj: " Uvidom u aktivnosti koje ste sprovodili i koje sprovodite, više je nego jasno da rezultat nije došao stihijski, ni sam od sebe. Siguran sam da ste upravo boraveći među pčelama vi zapravo usvojili njihov model rada koji podrazumeva dobru organizaciju i marljiv rad. Upoznat sam i sa nekim od vaših skorašnjih projekata koje ste pažljivo isplanirali, tačno i precizno realizovali i to ne samo kao partneri sa gradskim ili republičkim institucijama, već i sa onima van granica naše Srbije gde je administracijski dodatno teško ispuniti standard, a vi ste to uspeli.
Iz razgovora sa svojim prijateljima koji se bave pčelarstvom saznao sam da je ono davno prestalo da bude samo proizvodnja meda i briga o pčelama. Danas se ova industrija dobrano naslanja i na niz srodnih proizvoda, ali i očuvanje i poboljšanje zdravlja pa i turizam. Iz istog razgovora saznao sam da su Hrvatska i Slovenija u tim oblastima napravila velike korake, te tako željno iščekujem rezime današnjeg Savetovanja kako bi Grad Požarevac u saradnji za Udruženjem pčelara Požarevac u budućnosti nešto od toga implementirao i kod nas. Dragi pčelari, hvala na pažnji i želim vam srećan rad."


I ove godine je prodajna izložba  bila  sastavni deo savetovanja, tako da je veliki broj izlagača  bio pozicioniran na platou Centra za kulturu u Kostolcu.

 Slične vesti

Prvi put u Srbiji - uputstvo za legalno tovljenje praseta na desetom spratu solitera

10 Jun 2024, 10:29

Ukoliko se očekivanja idejnog tvorca onlajn platforme “Moje stado” ispune od 1. jula moći ćete iz svog stana da upravljate…

Agroinformatiks - Organizacija i savremene tehnologije u poljoprivredi

28 May 2024, 10:53

Poljoprivredna škola sa domom učenika “Sonja Marinković” Požarevac je u proteklom periodu izuzetno isprednjačila…

Evropski komesar za poljoprivredu: Čekamo Srbiju i srpske farmere, nadamo se da ćete se uskoro pridružiti EU

24 May 2024, 13:20

Proteklih dana Novi Sad je bio prestonica poljoprivrede. Sklopljeni su brojni poslovi i održane radionice o tome kako iskoristiti…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista