Vesić na sastanku sa kineskim ministrom transporta predstavio projekte u Srbiji
   29 May 2023, 12:04    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Vesić na sastanku sa kineskim ministrom transporta predstavio projekte u Srbiji

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa ministrom transporta NR Kine Li Sjaopengom i tom prilikom mu predstavio aktuelne infrastrukturne projekte na kojima su izvođači kineske kompanije i izneo predloge za dalju saradnju i investicije u Srbiji.
Sjaopeng je tokom današnjeg onlajn sastanka pozvao Vesića da poseti NR Kinu 25. i 26. septembra kao i da bude jedan od učesnika Globalnog foruma transporta što je ministar prihvatio i istovremeno pozvao Sjaopenga da poseti Srbiju.


"Ukazao sam na činjenicu da je Kina postala drugi spoljnotrgovinski partner Srbije posle Nemačke i to da je u 2022. godini obim spoljnotrgoviniske razmene iznosio 6,15 milijardi američkih dolara, što je oko 20,5 odsto više nego što je bio 2021. da je naš izvoz u Kinu u 2022. godini porastao za 23,5 odsto u odnosu na izvoz u 2021. a naš uvoz porastao za nekih 19,8 odsto u odnosu na 2021. godinu", rekao je Vesić za Tanjug.



Ministar je izrazio uverenje da će se saradnja sa Kinom nakon sporazuma o slobodnoj trgovini bitno povećati i da će Kina postati još značajniji partner Srbije.


Vesić je Sjaopengu zahvalio na investicijama koje Kina ima u Srbiji, kao što su Ziđin Majning i Linglong ali i mnoge druge i izrazio želju za nastavak saradnje u ovom pravcu.


"Iskoristio sam priliku da se zahvalim kineskom ministru na podršci koju ta zemlja daje u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije. Za nas je ta podrška važna, jer u našoj borbi za opstanak KiM u našoj zemlji važno je da jedna od najvećih svetskih sila stoji uz nas. Saglasili smo se da ćemo u svom radu i nastavku saradnje slediti put koji su zascrtala dva lidera Aleksandar Vučić i Si Đinping, naših zemalja koji znači čelično prijateljstvo naše dve zemlje i nastavak naših odnosa", rekao je Vesić.


Ministar je istakao da je Srbija potpuno otvorena za saradnju sa svim kompanijama kako sa zapada tako i sa istoka i da kao zemlja koja vodi nezavisnu i slobodnu politiku nema nikakva ograničenja, osim, kako je rekao, ograničenje najboljeg interesa građanki i građana Srbije.


"Istakao sam da kineske kompanije učestvuju u najvećim projektima u Srbiji kao što je izgradnja metroa zatim projekat kao što je "Čista Srbija" kroz koji obezbeđujemo kanalizaciju za preko 2,3 miliona ljudi - kroz projekat vredan preko 3,5 milijardi evra. Tu je i izgradnja pruga, ista kompanije trenutno radi brzu prugu između Novog Sada i Subotice dužine 108 kilometara, takođe oko 150 kilometara pruge kroz Mađarsku, tako da ćemo zahvaljujući radu kineske kompanije imati povezane Beograd i Budimpeštu", istakao je ministar.


On je dodao da su razgovarali i o putevima u Srbiji i istakao da za novi put Beograd - Zrenjanin za koji se nada da ćemo moći da ga radimo sledeće godine postoji zainteresovanost kineske kompanije, zatim za nastavak Dunavskog koridora i nastavak obliaznice oko Beograda.


"Iskoristio sam priliku i da razgovaram da kineske kompanije pomognu razvoj naših fakulteta i naučnih instituta, tako da sam predložio da jedan broj naših studenata i profesora sa naših fakulteta poseti Kinu i stekne iskustva u izgradnji brzih pruga. Kina je zemlja koja ima najveći broj kilometrara brzih pruga na svetu i to je zemlja koja je sasvim sigurno najbrže napredovala u svetu kada je u pitanju ta tehnologija, kod njih vozovi idu do 450 kilometara na sat", rekao je Vesić.

Mislim da naši profesori i iniženjeri tamo mogu da steknu iskustvo koje bi nam pomoglo da budemo konkurentniji u Evropi i da sa tim znanjem naše kompanije mogu da konkurišu za poslove na samo u Srbiji već i u drugim evropskim zemljama", rekao je Vesić.


Sjaopeng je izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dve zemlje i prihvatio poziv ministra Vesića da poseti Srbiju, i naglasio da je prilikom poslednje posete 2018. godine bio oduševljen lepotom zemlje.

"Želeo bih da zahvalim vašem ministarstvu i Vladi na naročitoj brizi i podršci kineskim infrastrukturnim kompanijama u Srbiji. Verujem da ćemo nastaviti poslovanje i kao zahvalnost vašem poverenju pružiti visokokvalitetne usluge", rekao je Sjaopeng tokom sastanka.


On je rekao da kineska strana visoko ceni jačanje saradnje sa Srbijom u oblasti transporta i saobraćaja i da bi voleo da se ista produbi i proširi.


"Prijateljstvo Kine i Srbije je tradicionalno i u ovim godinama dopunjuje ga sveobuhvatno strateško patnerstvo koje se sprovodi u svim oblastima. Izdvojio bih i železnički projekat u kom učestvuje i Mađarska", istakao je Sjaopeng.


Dodao je da će po pitanju investicija razgovarati sa kolegama i proceniti situaciju, kako bi promovisali Srbiju.


"Veoma sam zadovoljan ovim prijatnim sastankom i verujem da ćemo nastaviti čestu komunikaciju jer verujem da saradnja ima perspektivu i da će se obogaćivati novim rezultatima", poručio je Sjaopeng.



Slične vesti

Mali: Pripremni radovi za izgradnju Ekspo ispod zemlje se polako završavaju

24 Feb 2024, 10:22

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je tokom obilaska radova na gradilištu u Surčinu, gde će biti izgrađen…

Izgradnjom puteva do više investitora i turista

12 Feb 2024, 10:53

Dunavski koridor, odnosno brza saobraćajnica Požarevac – Veliko Gradište – Golubac, dužine 68 kilometara,…

U Golupcu potpisani ugovori o izgradnji marine na Dunavu sa 100 plovila

21 Nov 2023, 12:55

Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije , Agencija za upravljanje lukama i Opština Golubac potpisali su…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista