Venci i šetnja u čast Zorana Đinđića
   12 Mar 2018, 13:09        n1 info    Maja Kostić


Venci i šetnja u čast Zorana Đinđića

Na današnji dan pre 15 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić, a taj datum obeležava se polaganjem venaca i cveća na njegov grob, kao i u dvorištu vlade na mestu pogibije.

Članovi porodice Zorana Šindjića, predstavnici Demokratske stranke i građani položili su danac cveće i vence na grob ubijenog premijera u Aleji zaslužnih gradjana na Novom groblju u Beogradu.
Cveće su položili supruga Ružica Đinđić i sin Luka, dosadašnji predsednik DS-a Dragan Šutanovac i članovi te stranke Slobodan Milosavljević, Branislav Lečić, Nada Kolundžija i Goran Ćirić.
Poštu Đinđiću odao je i predsednik Nove stranke Zoran Živković, koji je posle njegovog ubistva bio premijer i predsednik Demokratske stranke.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić položila je venac na spomen-ploču nekadašnjem premijeru Zoranu Đinđiću u dvorištu Vlade Srbije, gde je ubijen pre 15 godina.

Venac od cveća u bojama srpske zastave, Brnabić je položila u prisustvu članova Vlade Srbije, koji su potom minutom ćutanja odali počast ubijenom premijeru.

Na spomen-ploču u parku na Trgu Republike, cveće su položili bivši predsednik Skupštine grada Zoran Alimpić i članica Političkog saveta Demokratske stranke Ljiljana Lucić.

Predstavnici Čuvara Starog grada, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i Nove stranke obnovili su i zaštitili mural sa likom Zorana Đinđića na platou kod Folozofskog fakulteta.
U saopštenju se navodi da su u uslovima relativizacije istorije i kreiranja atmosfere u kojoj se zlikovci proglašavaju za heroje, a žrtve za izdajnike, ove stranke i pokreti obnovili i zaštitili mural sa Đinđićevim likom.
Liberalno-demokratska partija organizovala je tradicionalnu "Šetnju za Zorana". Planirana trasa šetnje je Simina ulica - Terazije - dvorište Vlade Srbije - Aleja zaslužnih građana. Šetnju predvodi predsednik LDP Čedomir Jovanović, dok učesnici te manifestacije nose cveće i sveće.
U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održano finalno takmičenje u besedništvu "Besede u Zoranovu čast", koje DS organizuje zajedno sa Fondacijom dr Zoran Đinđić.
Knjiga "Portret političara u mladosti" u kojoj autor Dragan Lakićević Lakas prikazuje karijeru Zorana Đinđića od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku, biće predstavljena u Domu omladine.
On je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine. Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.
Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.
Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.
Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.
Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.
 



Slične vesti

Đukić Dejanović: Projekat za memorijalni centar u Ribnikaru do kraja godine

25 Mar 2024, 11:36

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da očekuje da će projekat izgradnje memorijalnog centra u…

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića - ubice i nalogodavci atentata još nisu poznati

16 Jan 2024, 10:12

Danas se navršava šest godina od ubistva Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative Srbija, demokratija,…

Pašalić: Društvo osuđuje sve oblike nasilja, zakone imamo, pitanje je primene

13 Oct 2023, 9:27

Više od pet meseci je prošlo od dva masakra u Srbiji, u Oš "Vladislav Ribnikar" i Malom Orašju…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista