VELIKOALBANSKI NACIONALIZAM PRETNJA MIRU
   8 Jun 2017, 13:58        RTV    Maja Kostić


VELIKOALBANSKI NACIONALIZAM PRETNJA MIRU

Velikoalbanski nacionalizam najveća je pretnja mira na Balkanu, ocenio je član Predsedništva Socijalističke partije Srbije Dejan Radenković i ističe da je stanje na Kosovu i Metohiji opterećeno etničkim animozitetima i ekstremizmom.
"Srpsko stanovništvo je već 17 godina bez zaštite i na udaru je albanskih ekstremista. Srbi su pokazali izuzetnu kooperativnost, učestvovali su na izborima, ušli u kosovski sistem i za uzvrat nisu dobili ništa. Dobili su na papiru Zajednicu srpskih opština i već četiri godine ih kosovske albanske vlasti zamajavaju i ne dozvoljavaju im da formiraju ZSO", naveo je Radenković, u inteervjuu za podgorički Dan.
Radenković, koji je rođen na KiM, kaže da je utisak da vrlo snažna struja ekstremista u kosovskoj vlasti ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji, da želi etnički čisto Kosovo i da im najviše smeta što vlasti u Srbiji po svaku cenu žele dogovor.
"Najveća pretnja balkanskom miru je velikoalbanski nacionalizam i ekstremizam. Evropska unija na sve to ne reaguje adekvatno. Sjedinjene države još uvek se ne protive velikoalbanskom ekstremizmu iako imaju jasnu viziju koliko je taj miks etničkog i verskog ekstremizma opasan, posebno veza sa ISIS-om", naveo je Radenković.
Prema njegovim rečima, vlast u Srbiji čini sve što je i njihovoj moći.
"Insistiraju na dijalogu, principijelno ga vode, pomažu ekonomski srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji. Vlada Srbije je u delikatnoj situaciji, vodi najmoćniju zemlju u regionu ( Srbija je vojno nadmoćna, ima najozbiljniji ekonomski potencijal, politički je konsolidovana i stabilna) a opredeljena je da sva pitanja rešava mirnim putem. Sada je u poziciji da odgovara na izmišljene optužbe iz Prištine da je najveća opasnost za region Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu i 'ruski migovi'", naveo je Radenković, uz podsećanje da je trenutno briselski dijalog blokiran zbog izbora na KiM. Sve se, kaže, prolongira u nedogled i to se odražava na položaj srpskog življa u Pokrajini.
Radenković, koji je ekonomista po obrazovanju, kaže da je Srbija ušla u snažne, ali bolne reforme.
"Državna kasa je konsolidovana, sprečeno je bespotrebno osipanje sredstava, uveden sistem štednje, pokrenut je proces privlačenja stranih investicija koji ima najbolje rezultate u regionu. Bez sumnje reformski kurs je zauzet. Ali je to trajni proces koji sa sobom nosi mnoga iskušenja - adaptaciju obrazovnog sistema pre svega, reindustrijalizaciju, ozbiljne i detaljne kratkoročne i dugoročne planove, analize potencijala… Ali, pre svega , nephodna je politička stabilnost", istakao je.Slične vesti

Dačić: Konstitutivna sednica krajem nedelje ili početkom sledeće, sa SNS-om slede konkretni razgovori

24 Jul 2022, 11:41

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da ni poslanici ni bilo ko u Skupštini ne snosi odgovornost zato…

Klačar: Teško doći do odgovora na pitanje ko će biti ministar inostranih poslova ili energetike

23 Jul 2022, 7:14

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar ocenio je u emisiji Magazin na Prvom Prvog programa Radio Beograda da neće biti iznenađenja…

Vučić: Predlog da se služi obavezni vojni rok od 90 dana

7 May 2022, 11:42

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom jučerašnjem obraćanju, pored ostalog dao predlog i da se povede javna…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista