Veliko Gradište učesnike 67. Međunarodne veslačke regate TID ugostilo sa čuvenim pasuljem gradištancem
   8 Aug 2022, 12:11    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Veliko Gradište učesnike 67. Međunarodne veslačke regate TID ugostilo sa čuvenim pasuljem gradištancem

Proteklog vikenda oko stotinu učesnika iz Srbije i 11 zemalja Evrope i sveta ovogodišnje 67. Međunarodne kajakaške regate TID  bili su gosti Velikog Gradišta. Ovo je najveća i najduža rečna regata na svetu, koja okuplja učesnike ne samo iz podunavskih zemalja, već i sa vanevropskog područja, među kojima su odrasli, deca i starije osobe oba pola, traje 75 dana i za to vreme prevesla se preko 2.450 kilometara rekom Dunav.


Regata je veoma popularna u svetu i pored učesnika iz podunavskih zemalja ima ih i sa drugih kontinenata. Svake godine, poslednjeg vikenda juna, regata kreće iz nemačkog grada Ingulsat, a završava se početkom septembra u luci Sveti Đorđe u Rumuniji, na obali Crnog mora. Cilj regate je širenje svetskog mira.

"Regata posećuje četiri glavna grada Evrope, to su Beč. Bratislava, Budimpešta i Beograd kao i više opština,gradova i sela duž toka plovidbe Dunavom. U Srbiju, odnosno u Apatin, 28. jula uplovilI su učesnici regate iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bugarske  Rumunije, Švajcarske, Francuske, Engleske i Kanade kojima se priključili i kajakaši iz Srbije. Domaćini etapnih mesta gde smo boravili pobrinuli su se, u skladu sa svojim mogućnostima i ambicijama, da dočekaju i ugoste učesnike regate, a u Velikom Gradištu gostoprimstvo  im je  pružila Turistička organizacija ovog grada.Ovde u Velikom Gradištu imamo tradicionalno za večeru čuveni pasulj "Gradišanac’’, a  zahvalan sam i Draganu Miliću, predsedniku opštine koji je dobar domaćin i koji podržava ovu našu regatu. Cilj održavanja  veslačke regate  je kako stoji u Statutu je širenje međunarodnog mira i prijateljstva među narodima. Ovde se stvaraju prijateljstva, druženja i sklapanje brakova", kaže Dejan Jovanović, vođa regate kroz Srbiju.

Kroz ovakav vid bavljenja sportom i rekreacijom, učesnici iz celog sveta upoznaju se sa istorijom, kulturom, tradicijom, etnologijom, ekologijom, privrednim i turističkim potencijalima Srbije, Podunavlja i Velikog Gradišta.

Turistička organizacija uz podršku opštine Veliko Gradište tradicionalno za naše goste učesnike regate prilikom boravka u našem gradu organizujemo tradicionalno večeru na kojoj je glavno jelo pasulj "Gradištanac’’, naravno uz salatu i hladno piće.


"Nama je izuzetno drago što smo ponovo domaćini učesnicima Međunarodne veslačke TID regate i što su Veliko Gradište prepoznali kao dobrog domaćina. Već godinama našim gostima priređujemo večeru na kojoj se služi kuvani čuveni "pasulj gradištanac’’, kao i razno osveženje. Turistička organizacija uz podršku opštine Veliko Gradište nastoje da srdačno ugoste učesnike regate koji nam dolaze iz raznih zemalja Evrope i sveta, kao i Srbije. Ovo je prilika kada govorimo o kuvanom pasulju gradištancu po kme je Veliko Gradište nadaleko poznato da najavim i predstojeću tradicionalnu manifestaciju  Pasuljijadu koja se održava 13. avgusta u našem gradu. Tu je i Međunarodni turističko-ekološki festival "SILAFEST’’, tako da imate otvoreni poziv da dođete u Veliko Gradište i lepo se provedete", kaže Suzana Tanasković, Koordinator za Info-Centar TO Veliko Gradište.

Za učesnike regate već nekoliko godina pasulj „gradištanac’’ kuvaju Velibor Mladenović i Petar Paunovićpoznati majstori –kulinari iz Velikog Gradišta. Ovoga puta pasulj su kuvali u dva kazana u kojima se našlo oko 60 litara ovog poznatog specijaliteta.

"Pasulj skuvan u ova dva kazana ima za oko stotinu duša.Zajedno sa mojim drugarem i kolegom Petrom kuvamo pasulj za naše goste-veslače više od dve decenije. Mnogi od njih koji ovih godina dolaze kažu da im je pasulj po volji, vrlo je ukusan i često puta od njih dobijemo i po neki poklon. U našim kazanima pravi je pasulju gradištanac, nije kineske proizvodnje, već je ubran sa njive jednog našeg proizvođača iz Kisiljeva", kaže kulinar Vrlibor Mladenović iz Velikog Gradišta.
 
Posle noćenja u Gradskom parku u Velikom Gradištu učesnici regate nastavili su put prema naselja Dobra u opštini Golubac.



Slične vesti

Dunav je ogroman i"pegla" razne naše neodgovornosti; dr Ilijević o 1.000 tona đubriva u reci

9 Jan 2024, 9:56

Docent Hemijskog fakulteta Konstantin Ilijević rekao je za RTS da najverovatnije neće biti posledica po životnu sredinu…

Međunarodna 66 TID regata prizemljena u Velikom Gradištu

8 Aug 2023, 15:50

I ove godine TID regata  proteklog vikenda  po 66. put stigla je  u  Veliko Gradište. Organizator…

Apel rečne policije: Važno da se pridržavate propisa na vodama

26 Jul 2023, 9:44

Rečni saobraćaj sa sobom nosi mnoga zadovoljstva, ali i rizike zbog čega je od izuzetne važnosti da se na vodi pridržavate…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista