VELIKO GRADIŠTE PROSLAVILO DAN OSLOBOĐENJA
   12 Oct 2018, 11:44    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


VELIKO GRADIŠTE PROSLAVILO DAN OSLOBOĐENJA

Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu, u gradskom parku održan je pomen i položeni su venci na spomenike borcima oslobodilačkih ratova i žrtvama Drugog svetskog rata. Vence su položile delegacije opštine Veliko Gradište, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije,opštinskog SUBNOR-a i Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova 1914-1918. godine


Komemoraciji i sećanju na veliki dan kada je pre 74 godina Veliko Gradište dočekalo dane slobode u Drugom svetskom ratu prisustvovali su rukovodstvo opštine,vojska,predstavnici crkve,javnih preduzeća i ustanova,preživeli borci i učenici srednje škole ,,Miloje Vasić’’.


Danas smo ovde da se setimo važnih datuma i događaja.ali i onih burnih dana koji su obeležili čitavi 20 vek,koji je bio vek velikih ratova,herojskih epopeja,ali i vek velikih stradanja,patnji i mučenja kroz koje je prošao naš narod.
          - Ove godine proslavljamo jubilej-sto godina od završetka Velikog rata,od kada se ime Srbija izgovaralo sa ponosom u tada čitavom sloboubnom svetu i sto godina kada se u celoj Srbiji razvijali crni barjaci od kojih se dugo,dugo godina čitav narod nije mogao otarasiti i nekako ta sudbina slave i crnih barjaka prati srpsku sudbinu kroz ceo 20 vek,istakao je Nenad Mihajlović-Goja,profesor istorije.


            Sada kada se podsećamo na oslobođenje od nemačke okupacije,na dan konačnog oslobođenja našeg grada,ne zaboravljamo ni heroizam  i slavno pale žrtve u balkanskom i prvom svetskom ratu. Ali nezvanično možemo da kažemo da je prvi Svetski rat počeo u Velikom Gradištu..


            -Znamo da je Prvi svetski rat zvanično počeo 27 i 28.jula 1915.godine,ali sećanja starih gradištanaca govore da su prve ratne čarke ovde počele već 17.jula kada se u našem pristaništu na Dunavu potopljeni brodovi Srbija i Mačva.,pa zato nezvanično,možemo da kažemo da je Prvi svetski rat počeo ovde u Velikom Gradištu. I danas ne zaboravljamo heroizam boraca 9.puka Dunavske divizije u Ramu,Prema nepotpunim podacima u Prvom svetskom ratu život je iz naše opštine izgubilo 1500 do 1.600 boraca.Njihova sveta imena uklesana su na mnogobrojnim spomenicima,ali čuvaju se i u spomen sobi u našoj Požarevačkoj kasarni.Za nas gradištance najpogubnija je bila borba na Markovom kamenu kada je u tri dana iz naše opštine 60 boraca Teško je pobrojati naše male heroje koji su izgubili život.10.oktobra l916 godine kada su se naši povukli ka Vranjevcu,,Nemci su ušli u veliko Gradište koje odmah zamenjuju Bugari. Za tri dana podignut je potomski most preko koga se odnosi opljačkano blago.Crkva se koristi kao konjušnica,odnose se i crkvena zvona,ali nakon albanske golgote i oporavka na Krfu,u jurišu preporođene srpske vojske Solunski front je probijen,Srbija je ponovo slobodna,naglasio je Žarko Živanović,hroničar i pisac iz Velikog Gradišta.


Herojizam naših predaka bio je amanet i uzor za ne manje slavne borbe i u Drugom svetskom ratu.I tokom ovog rata l941-1945.godine i naš grad našao se u novom  porobljavanju i oslobođenju od fašizma.                                         
          -Nemci su brodom doplovili do Velikog Gradišta.,zaposedaju našu opštinu,gimnaziju,carinarnicu.U oružanim akcijama njima se suprostavlja partizanski odred na čelu sa Veljkom Dugoševićem. U njemu je bilo mnogo boraca iz našeg kraja.,među kojima Boža Đorđević Buđoni,Ljubisav Jovanović ariljerac,Pera Metalac i drugi. U partizanskom odredu bio je i naš muzički velikan Vlastimir Pavlović Carevac. Ilegalni rad u gradu organizuju profesor Milorad  Milinković,učitelj Duško Veličković,Steva Subašić i Veljko Spasić.Jedan od prvi oružanih akcija odreda Veljaka Dugoševića bio je napad  za oslobođenje Velikog Gradišta..Mi smo jedno od malobrojnih mesta koje je tri puta okupirano i oslobađano. Oktobra 1944.godine 4.bataljon 19.brigade 25 Divizije oslo Istočnu Srbiju,sa njime je bila i jedna pešadinska jedinica Crvene armije,Pošto su oslobodili Golubac,11 oktobra krenuli su ka Velikom Gradištu.Manji okršaj sa Nemcima  koji su bili u povlaćenju bio je na liniji Vince-Ponikve.U prvim popodnevnim satima oslobodioci su ušli u naš suncem obasjani grad.Sunce slobode i dans sija u njemu.Prema nepotpunim podacima u ovom ratu iz naše opštine bilo je oko 2.100 boraca,boreći se za slobodarske principe,a život je izgubilo njih preko 400.U ime Udruženja potomoka ratnika 1912-1920 godine,u ime Društva za negovanje  tradicija,u ime svih nas ovde prisutnih izražavamo veliku zahvalnost za sve ono što su svojim žrtvama podarili.Neka im slava i hvala,rekao je Živanović.
Prema nepotpunim podacima u ovom ratu iz opštine Veliko Gradište bilo je oko 2.100 boraca,od kojih je život izgubilo njih 400 boreći se za slobodarske principe.

Lj.NastasijevićPostavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoRUŽIĆ I FABRICI O ZNAČAJU REFORME…

ZAŠTO JE REFORMA VAŽNA ZA GRADJANE I PRIVREDU, I U KOJOJ MERI JE U TOM POSLU ZNAČAJNA…

30 May 2020, 12:44

DruštvoPOČELO JE ISPITIVANJE NA ANTITELA…

U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC POČELO JE SEROLOŠKO ISPITIVANJE ODNOSNO ISPITIVANJE…

30 May 2020, 12:31

PolitikaGRUPA GRAĐANA ISKORAK PREDALA…

GRUPA GRAĐANA ISKORAK DR ZVONKO BLAGOJEVIČ-MITA GAVRILOV PREDALI SU KASNO SINOĆ SVOJU IZBORNU…

30 May 2020, 12:25

Kursna lista