VELIKO GRADIŠTE : ODRŽANE 53 ,, ALASKE VEČERI''
   23 Jul 2018, 23:09    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


VELIKO GRADIŠTE : ODRŽANE 53 ,, ALASKE VEČERI''

U organizaciji Mesne zajednice i Turističke organizacije,u podršku opštine Veliko Gradište,u ovom gradu na Dunavu  proteklog vikenda održane su  ovogodišnje 53 Alaske večeri, manifestacija sa najdužom tradicijom. Daleke 1965.godine grupa Alasa okupila se na ušću Peka i uz prigodno druženje obeležila svoj dan uz čuvenu Alasku čorbu.


Tako se rodila ideja da se svake godine u letnjim mesecima obeleži dan neumornih Dunavskih „vukova“ po kojima je Gradište poznato od davnina.Pobednik u kuvanju čuvene alske čorbe je Dibrica Stanković iz Ostrva,opština Veliko Gradište.
 
Tokom svog životnog puta, Alaske večeri su gradile prepoznatljivi stil, dobile su svoju himnu i svoj grb, a meštani Velikog Gradišta kao i mnogobrojni gosti koji dolaze sa strane, cele godine sa nestrpljenjem iščekuju najvažniji događaj u gradu.


              Ove godine, dva festivalska dana ispunjena su mnogobrojnim događajima, u kojima je učestvovalo oko 800 učesnika iz preko  160 ekipa koje se takmičile u kuvanju čuvene Alaske riblje čorbe. Organizacioni odbor trudio se da glavna tema svih takmičenja bude Dunav, i život Alasa kao simbol povezanosti velike, moćne reke i čoveka koji je prepoznao svu njegovu snagu, lepotu i bogatstvo.


Prvi dan 53 Alaskih večeri protekao je u duhu kuvanja i degustiranje čuvene riblje čorbe za posetioce,podizanju zastave manifestacije,noćnog lova na šarana,takmičenju juniora u pecanju na plovak,predtakmičenje u odbojci na pesku i izboru za mis Dunava i ninfu Dunava.


Prvi su startovali ribolovci do 16.godina starosti. Oni su demonstrirali svoje umeće u ulovu ribe na plovak. Prvo mesto osvojio je Mandić Stevan iz Vršca , koji je ulovio ribu u težini od 1.810 grama , drugo mesto osvojio je Anokić Miloš iz Velikog Gradišta , koji je upecao ribu u ukupnoj težini od 1.670 grama , treće mesto osvojila je Anja Marija Živanović iz Velikog Gradišta, koja je ulovila ribu u ukupnoj težini od 1.660 grama.


Zastavu Alaskih večeri podigao je prošlogodišnji pobednik u kuvanju riblje čorbe Mihajel a potom je organizacija Motodžet H2O adrenalin firma održala je besplatnu školu vožnje skutera na vodi za decu od 11 do 16 godina. Skuteri firme Motodžet imaju sertifikate eko starndarda koji dokazuju da njihovi motori ne zagađuju okolinu


Takmičenje u lovu  na šarana održalo se na ribolovačkim terenima Terahum DOO, i trajalo je do ponoći. Treće mesto osvojio je tandem Dragan Ilić i Nenad Tomićević. drugo mesto pripalo je  Draganu Stojićeviću i Ivici Steviću, a šampioni u lovu na šarana ove godine bili su  Dušan Zdravković i Miroslav Živković  koji su kao pobednički tandem  dobili nagradu i za najvećeg upecanog šarana.


Posetioci su imali priliku da degustiraju najlepšu riblju čorbu koju je za posetioce obezbedilo javno preduzeće „Srbija šume“ kao i alasi Velikog Gradišta, a kraj njih, vredne domaćice udruženja žena Topolovčanke iz Topolovnika, pripremale su i besplatno delile girice i mekike. Na sportskom poligonu na Srebrnom jezeru, odigrane su polufinalne borbe u odbojci na pesku.


         Takmičenje za ,,Mis Srebrnog jezera ’’privukao je veliki broj devojaka koje su se takmičile za laskavu titulu najlepše devojke. U najuži izbor ušlo je 13 devojaka iz 13 gradova Srbije. Izbor se održavao u tri segmenta i to – Negovanje tradicije u kome su se predstavile izvorne grupe kroz pesme i izvođenje muzičkih numera na tradicionalnim instrumentima; Estradni deo na kome se pored Fleš benda predstavila i MIS Hrvatske i poznata rialiti zvezda Ava Karabatić koja je bila članica žirija za najlepšu devojku; Izbor najlepše devojke Srebrnog jezera u tri pojavljivanja – u graderobi iz butika 2 Anđela po sopstvenom izboru, u kupaćim kostimima kao i u garderobi stiliste čuvenog „Gradskog Šifonjera“ čiji je osnivač Tijana Simić takođe bila član žirija. Pažnju je takođe privukao i Dragoslav Perišić Kule, motociklistička legenda, koji je za ovu priliku izložio svoj motor sa kojim je nastupao na svetskim prvenstvima. Izbor se odvijao puna tri časa pred mnogobrojnom publikom u prepunim gradskom parku.
            Konačno, žiri je doneo odluku, za najlepšu devojku proglašena je Nevena Vasiljević iz Aleksinca, za prvu pratilju izabrana je Marina Gavrilović  iz Bajne Bašte a druga pratilja bila je Aleksandra Urošević. Za top model na izboru za MIS Srebrnog jezera proglašena je Beograđanka Marija Radović, a lice godine bila je Trodora Arsić.


Izbor za MIS Srebrnog jezera održava se od 1996.godine i prvi put priključen je programu za prvo veče Alaskih večeri, propraćen je od strane mnogobrojnih medija iz Srbije i regiona.
 
 
 
 
Centralni deo manifestacije bilo je takmičenje u pripremanju najbolje riblje i najbolje alaske čorbe. Ovogodišnje takmičenje okupilo je rekordan broj kandidata,160 ekipa i pojedinaca, iz Opštine Veliko Gradište, ali i gradova širom Srbije  koji su demonstrirali svoje kulinarsko umeće u spremanju najukusnije riblje, ali i one koje na svoj način kuvaju alasi – pomalo zaboravljene alaske čorbe.
       Među mnogobrojnim ekipama i majstorima u kuvanju alaske čorbe bila je i ekipa ,,Rotary’’ kluba iz Velikog Gradišta.

       -Uzeli smo učešće na ovoj znamenitoj manifestaciji koja uspeva i održava se više od pola veka.Naš klzb pored humanitarne aktivnosti učestvuje i na ovim i sličnim manifestacijama i naš moto je ,,druženje i služenje’’ i da budem sa našim građanima,kaže Miroslav Miladinović,predsednik i vođa ekipe ,,Rotary’’ kluba iz ovog grada na Dunavu.


       Udruženje žena iz Prugova,opština Požarevac koje je formirano početkom ovog meseca, prvi put učestvoju u takmičenju za najbolju čorbu Alaskih večeri.Njihovo prvo učešće bilo je u Batuši na manifastaciji ,,Dani suncokreta’’ i u svojem daljem radu trudiće da svoje udruženje predstave u najboljem svetlu i tako opravdaju njegovo formiranje.

       Iz Kruševca došla je ekipa Udruženja ,,U zdravom telu,zdrav duh’’  i kako kaže vođa ekipe Miroslav Vučković na Alaske večeri došli su u želji da se druži i steknu određeno isksutvo u kuvanju čuvene Alaske čorbe.
       Žika Mratić iz Velikog Gradišta predstavio je stari ali i novi recept za kuvanje riblje čorbe.
       -U kotlić stavi se sva riba,povrće i začini i kada posle 40 minuta riba ispliva na površinu,čorba je gotova i može se ejsti,dodao je Mratić
       
 
Žiri sastavljen od eminentnih poznavaoca ribljih specijaliteta, ocenjivao je ukus, izgled, boju, gustinu i zaljućenost čorbi. U kuvanju najbolje riblje čorbe, od 160 kotlića u kojima je bilo oko dve tone ovog ribljeg specijlaiteta, kao najbolji kulinar pokazao se Dobrica Stanković iz Ostrva,opština Veliko Gradište  , drugo mesto osvojila je Gorica Rajković iz Klenovnika, a treće mesto  Udruženje žena iz Rama. 


Organizatori su nagradili i pobednike u odbojci na pesku,pecanju na plovak u juniorskoj konkurenciji kao i u ulovu šarana..


 

Uz obilje ukusnih specijaliteta ni zabava nije izostala pa se takmičari i posetioci, u svežini gradskog parka, uživali u kulturno-zabavnom programu, koncertu Ane Kokić i večernjem vatrometu.
 
 Lj.Nastasijević
Izvor:TO Veliko GradišteSlične vesti

ODRŽANI ČETVRTI IZVORNI DANI NERESNICE

29 Jul 2019, 16:47

Četvrtu po redu Kulturnu manifestaciju koja ima I takmičarski karakter ,,Izvorni dani Neresnice’’,u ovom naselju…

ZAVŠENI 25 JUBILARNI CAREVČEVI DANI U VELIKOM GRADIŠTU

14 Jul 2019, 14:51

Veliko Gradište u proteklih pet dana bilo je centar kulturnih dešavanja u Braničevskom okrugu,pa I Srbiji.…

POBEDNICA PRVE VEČERI FESTIVALA BARBARA PRPIĆ

26 Jun 2019, 13:24

SINOĆ JE U LIMESU U OKVIRU VIMINACIUM FESTA ODIGRANA PRVA PREDSTAVA U TAKMIČARSKOM DELU A GLUMICA VEČERI PO OCENI OBA ŽIRIJA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeOPŠTINA VELIKO GRADIŠTE U PROJEKTU…

U Velikom Gradištu  održana je konferencija za medije povodom početka realizacije…

24 Aug 2019, 20:44

PolitikaODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE…

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Srpske Napredne stranke u Velikom…

24 Aug 2019, 15:02

DruštvoINFORMATIVNI CENTAR JP PUTEVI…

JP „Putevi Srbije“ Vas obaveštava da je od danas, 22.08.2019. god. u funkciji…

24 Aug 2019, 13:56

Kursna lista