Veče folklora i narodne tradicije na Kraljevom trgu
   23 Jul 2022, 7:13    Čajetina    SAT    Marija Vajner


Veče folklora i narodne tradicije na Kraljevom trgu

Veče 22. jula u okviru programa zlatiborskog “Kulturnog leta 2022” kao i ranijih godina bilo je rezervisano za godišnji koncert Udruženja za negovanje narodne tradicije “Zlatibor”. Bila je to prilika da se publika okupljena na Kraljevom trgu u organizaciji Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor upozna sa radom ovog udruženja kroz koji članovi udruženja teže očuvanju kulturnog nasleđa, narodnih običaja, pesama i igara.

Program ove večeri folklora na Kraljevom trgu započeo je u 19:30 časova nastupom prvog ansambla koji je otvorio koncert i predstavio se tom prilikom "Igrama iz Zlatiborskog kraja" a kasnije u programu i “Igrama i pesmama iz Prizrena”. Usledili su nastupi i drugih igračkih sastava u različitim starosnim grupama koji su publici priredili niz koreografija iz bogatog repertoara:  "Igre iz Mačve", "Igre iz Kobišnice", "Leskovca”, “Jugoistočne Srbije” pobravši mnoge aplauze publike. Najveće oduševljenje izazvali su najmlađi članovi ansambla “Dečijim igrama iz Srbije” i izvođačka grupa “Veterani” kao osnivači i nosioci rada Udruženja “Igrama iz Centralne Srbije”.

Koncert je završen pesmom “Zaspo Janko” u izvedbi Vujice Dragovića i koreografijom "Igara iz Bosilegradskog Krajišta" prvog ansambla, dok je zlatiborska publika skoro dva sata uživala u koncertu  i odličnoj zabavi uz tradicionalne narodne  igre i pesme ove divne letnje večeri. To potvrđuje da po završetku programa na zvuke „Užičkog kola“ mnogi nisu ostali imuni pa se Kraljevim trgom razvilo veliko kolo.

Zlatibor kao područje posebnih odlika ne bi bio to što jeste bez negovanja duha narodne tradicije i stvaralaštva, a deo te tradicije Udruženje „Zlatibor“ kroz deceniju i više svog postojanja štiti i čuva, čemu svedoči činjenica da se broj članova konstantno povećava iz godine u godinu. Time se posebno ponose i diče poručuje Luka Vesović, predsednik Udruženja za negovanje narodne tradicije “Zlatibor”. Udruženje okuplja oko 160 članova i rekreativaca folklora, na čelu sa koreografima Mirom Milinković i Nikolom Sekulićem.

''Zlatiborsko kulturno leto'', prepuno koncerata i raznovrsnih dešavanja, nastavlja se zvucima trube 24. jula na letnjoj pozornici Kraljevog trga kada će se održati Koncert trubačkih orkestara Zapadne Srbije, a istog dana u zlatiborskom selu Tripkova  održaće se prvi u nizu Miholjski susreti sela, gde će posetioci na letnjoj pozornici imati priliku da pogledaju predstavu “E moj Todore” u izvođenju Janka Radišića.Slične vesti

Željko Vasić priredio veče za pamćenje na Zlatiboru

13 Aug 2022, 11:42

Željko Vasić na Kraljevom trgu na Zlatiboru pred velikim brojem posetilaca priredio veče za pamćenje 

Sadržajno…

Nove aktivnosti na trasi Gold gondole za zdrav stil života

9 Aug 2022, 21:18

Zlatibor je idealna destinacija za aktivan odmor sa nizom sadržaja koje svako može da otkrije u skladu sa svojim interesovanjima…

Raznolik sadržaj kulturnog leta na Zlatiboru

8 Aug 2022, 21:06

Leto na Zlatiboru u znaku mališana koncert drugi put ove godine  u nedelju u amfiteatru „Voda“ u…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista