Vantelesna oplodnja uspešnija zbog zamrzavanja embriona
   2 Feb 2019, 12:48        RTS    Maja Kostić


Vantelesna oplodnja uspešnija zbog zamrzavanja embriona

U Srbiji se oko 300.000 parova bori sa problemom steriliteta, pa je ulaganje u vantelesnu oplodnju opravdano, kaže direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije Aleksandar Stefanović. Kaže da je opšte poznato da kod nas godinama unazad vlada bela kuga. 
Pokušaj vantelesne oplodnje često može da bude neuspešan, a glavni razlog za to je stres, činjenica da je broj pokušaja ograničen, strah da li će uspeti ili neće, kaže za Tanjug direktor te ustanove.
Ministarstvo zdravlja i Republički zavod za zdravstveno osiguranje na sve moguće načine se trude da parovima sa problemom začeća olakša ovaj postupak.
Dosad su se pri vantelesnoj oplodnji do tri embriona vraćala u matericu, dok se ostatak bacao, a od nedavno embrioni mogu da se zamrznu čime se omogućava više pokušaja vantelesne oplodnje iz jednog stimulisanog ciklusa.
"Naša klinika je radila metode zamrzavanja embriona, ali o trošku parova, dešavalo se da u tom ciklusu par dobije pet, šest embriona, pa oni koji nisu vraćeni u matericu su propadali. Sada se zamrzavanje radi o trošku države, što je veliko finansijsko, ali i psihičko rasterećenje", kaže Stefanović.
On objašnjava da par koji je prošao sve procedure koje nisu jednostavne tehnički i vremenski, dobija šansu da ne prolazi kroz sve te pocedure ponovo uz pomoć zamrzavanja embriona. 
"Ti parovi su prošli mnogo toga u životu pokušavajući da dobiju potomstvo, zamrzavanja embriona ih rasterećuje, jer znaju da ukoliko prvi put ne uspe oplodnja imaju još šansi i pospešuje se uspešnost ove metode", objašnjava dr. Stefanović.
Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo kliničkog u Višegradskoj vantelesna oplodnja radi se već 28 godina. Prva beba rođena je 1992. godine. 
Na godišnjem nivou GAK u Višegradskoj uradi 700-800 ovih posupaka, a za gotovo tri decenije blizu 10.000 parova uradilo je vantelesnu oplodnju u toj klinici.Slične vesti

Sprečeno dalje oticanje mazuta niz Moravicu

14 Aug 2019, 14:07

Lokalna samouprava Ivanjice, Sektor za vanredne situacije i "Srbijavoda" uspeli su da spreče dalje nizvodno oticanje…

Poslanici o izveštaju o KiM, ali i o aktuelnim dešavanjima

28 May 2019, 12:29

Delegacija Narodne skupštine, sa šefom delegacije potpredsednikom Skupštine Veroljubom Arsićem na čelu, sastala se u Pekingu…

Održiva urbanizacija ključ za održivi razvoj

23 May 2019, 13:07

Ujedinjene nacije procenjuju da će do 2025. godine čak 70 odsto stanovništva živeti u gradovima, a ministar za inovacije…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaULAGANJE U RAZVOJ KULTURE U OPŠTINI…

Za investicije,socijalna davanjja i subvencije iz budžeta za ovu godinu u opštini Golubac…

20 Aug 2019, 17:31

DruštvoZAŠTITITE SE OD UJEDA KOMARACA…

PRIDRŽAVANJEM NEKIH OSNOVNIH SAVETA MOŽETE ZNATNO SMANJITI RIZIK I ZAŠTITITI SEBE OD…

20 Aug 2019, 14:26

DruštvoNOVI AUTOPUT VOŽD KARAĐORĐE BIĆE…

Novi Šumadijski koridor odnosno autoput "Vožd Karađorđe" biće dug između…

20 Aug 2019, 14:21

Kursna lista