Vankuver ovog jutra ima najzagađeniji vazduh, Beograd u samom vrhu svetske liste
   19 Oct 2022, 9:48    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vankuver ovog jutra ima najzagađeniji vazduh, Beograd u samom vrhu svetske liste

Prema podacima Er vižuala (8.00) Vankuver je ovog jutra najzagađeniji veći grad u svetu, a Beograd je na neslavnom šestom mestu po kvalitetu vazduha.


Vazduh se i ovog jutra vidi u Beogradu, a prema podacima Er vižuala koji podatke prikazuje u realnom vremenu, glavni zagađivač su PM 2,5 čestice. Indeks zagađenja je u 8 časova iznosio 156, što znači da je vazduh nezdrav. 


Na prvom mestu na listi velikih gradova u 8 časova našao se, iznenađujuće, Vankuver (187), na drugom Dubaji, a slede Lahore, Čengdu, Kuvajt. Nezdrav vazduh udišu i u Delhiju, Sijetlu, Zagrebu, Portlandu.


Ovaj redosled gradova varira, a u jednom trenutku ovog jutra Beograd se nalazio i na trećem mestu. Pre nedelju dana Beograd je bio najzagađeniji veliki grad u svetu.


Prema podacima Beoeka vazduh je na većini mernih mesta prihvatljiv. Zagađen je u Zemunu, Vinči, na Bežanijskoj kosi, Vračaru, Borči, Leštanima, Stojčinom brdu.


U Beogradu su glavni zagađivači vazduha gust saobraćaj i individualna ložišta.


Preporuke za građane

Kada je vazduh "jako zagađen", zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.


Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da te aktivnosti obavljaju u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.


Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima na otvorenom.


Obične, hirurške maske mogu samo malo da pomognu, kako bi se smanjila iritacija disajnih puteva, ali PM čestice prodiru i kroz njih.


Preporuka je i da se ne otvaraju prozori u delovima dana kada je zagađenost najveća. Na tržištu postoji i veći broj prečišćivača vazduha koji mogu pomoći da se vazduh u zatvorenom prostoru pročisti.Slične vesti

Vazduh nezdrav u više gradova Srbije, najveće zagađenje u Čačku

23 Dec 2022, 9:09

Prema podacima portala Er vižual, indeks zagađenost u delovima Beograda je večeras (00.30) oko 200, što znači da…

Hoće li prečišćivači vazduha postati neophodni u svakom domaćinstvu

15 Oct 2022, 8:07

Sve je više onih koji na telefonima pored prognoze proveravaju i aplikacije koje mere zagađenost vazduha. Hoćemo li se zbog…

Vazduh u septembru u Požarevcu bio zadovoljavajućeg kvaliteta

12 Oct 2022, 12:03

Vazduh u Požarevcu u septembru bio je zadovoljavajućeg kvaliteta, tokom pet dana zabeleženo je prekoračenje sadržaja azot-dioksida,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista