VAKCINACIJA NIJE SAMO LIČNA, VEĆ I KOLEKTIVNA ODGOVORNOST
   24 Apr 2019, 11:45        RTS    Tatijana Spasojević


VAKCINACIJA NIJE SAMO LIČNA, VEĆ I KOLEKTIVNA ODGOVORNOST

Prošle godine je porastao obuhvat imunizacije protiv malih boginja, zaušaka i rubele. Vakcinacija je kolektivna odgovornost kojom štitimo i okolinu i one koji nisu mogli zbog različitih oboljenja da prime vakcinu, ističu u "Batutu".Počinje Evropska nedelja imunizacije čiji je cilj povećanje imunizacije, jačanjem uverenja o potrebi zaštite svakog deteta i osobe od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.Imunizacijom se sprečavaju komplikacije i smrtni ishodi od bolesti među kojima su dečja paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hepatitis B, morbile, zauške, rubeole, neke vrste zapaljenja pluća i rak grlića materice.Darija Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje "Batut" ukazuje da su u prethodnom periodu postignuti odlični rezultati."Prošle godine je značajno porastao obuhvat imunizacije protiv malih boginja, zaušaka i rubele. Obuhvat imunizacije u drugoj godini života iznosi 93,4 odsto, čime se približavamo onim zaštitnim 95 odsto, koje će nas štititi od ovih oboljenja. U Beogradu i Nišu gde je bio najniži obuhvat sad je preko 95 odsto", navela je Kisić Tepavčevićeva.
Ukazuje da je vakcinacija kolektivna odgovornost i da njome štitimo i okolinu i one koji nisu mogli zbog različitih oboljenja da prime vakcinu."Treba da se ponašamo odgovorno, zaštitimo sebe i porodicu kako bismo postigli visok stepen imuniteta populacije koji bi nas u narednom periodu štitio od bolesti koje mogu da se spreče vakcinacijom", istakla je Kisić Tepavčevićeva.
Nedelja imunizacije je godišnji događaj čiji je cilj da se što više ljudi osvesti i uputi na to koliko je važno da zaštitimo decu od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom. Ova četrnaesta nedelja imunizacije obeležava se u svim regionima Svetske zdravstvene organizacije, tako i u Srbiji.
 Slične vesti

NEDELjA ZDRAVLjA USTA I ZUBA POD SLOGANOM ZDRAVE NAVIKE ZA ZDRAVE ZUBE

18 May 2020, 14:00

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC, KAO I PRETHODNIH GODINA, U SARADNJI SA DOMOVIMA ZDRAVLJA NA TERITORIJI BRANIČEVSKOG I…

POČELO TESTIRANJE NA ANTITELA

15 May 2020, 13:05

U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC OTPOČELO SE SA SEROLOŠKIM ISPITIVANJEM ODNOSNO ISPITIVANJE NA PRISUSTVO ANTITELA,…

MEĐUNARODNI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI POD SLOGANOM KRETANJEM DO ZDRAVLJA

14 May 2020, 13:33

U OKVIRU OBELEŽAVANJA   MEĐUNARODNOG DANA FIZIČKE AKTIVNOSTI KOJI SE OBELEŽAVA SE 10. MAJA SVAKE GODINE CEO MESEC…

Postavite komentar


  1. Кети
    April 26, 2019 | 14:37:28
    Ако и вакцинисани обољевају од онога против чега су шприцани то значи да вакцине нису ефикасне. Ако вакцине имају опасне и смртоносне пратеће ефекте и ако су безусловно опасне за оне који не смеју да их приме( а који су по вама разлог приморавања свих других да њих иако невакцинисане "заштите" од болести), то значи да вакцине : 1. представљају ризик који је непотребан, 2.да су небезбедне, 3 да су неефикасне, 4. и да нико званично не гарантује ни једно ни друго јер нико није званично одговоран код оваквих последица по здраве људе иако те здраве приморавате да вакцинацијом заштите оне слабијег здравља од истог вакциналног ризика. Зашто једни да ризикују уместо других? О каквој онда одговорности говорите и на основу чега себи дајете право да приморавате здраве грађане да прихвате овај ризик да би истог ризика сачували неке друге ? - 1 + 1

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoRUŽIĆ I FABRICI O ZNAČAJU REFORME…

ZAŠTO JE REFORMA VAŽNA ZA GRADJANE I PRIVREDU, I U KOJOJ MERI JE U TOM POSLU ZNAČAJNA…

30 May 2020, 12:44

DruštvoPOČELO JE ISPITIVANJE NA ANTITELA…

U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC POČELO JE SEROLOŠKO ISPITIVANJE ODNOSNO ISPITIVANJE…

30 May 2020, 12:31

PolitikaGRUPA GRAĐANA ISKORAK PREDALA…

GRUPA GRAĐANA ISKORAK DR ZVONKO BLAGOJEVIČ-MITA GAVRILOV PREDALI SU KASNO SINOĆ SVOJU IZBORNU…

30 May 2020, 12:25

Kursna lista