VAKCINACIJA NIJE SAMO LIČNA, VEĆ I KOLEKTIVNA ODGOVORNOST
   24 Apr 2019, 11:45        RTS    Tatijana Spasojević


VAKCINACIJA NIJE SAMO LIČNA, VEĆ I KOLEKTIVNA ODGOVORNOST

Prošle godine je porastao obuhvat imunizacije protiv malih boginja, zaušaka i rubele. Vakcinacija je kolektivna odgovornost kojom štitimo i okolinu i one koji nisu mogli zbog različitih oboljenja da prime vakcinu, ističu u "Batutu".Počinje Evropska nedelja imunizacije čiji je cilj povećanje imunizacije, jačanjem uverenja o potrebi zaštite svakog deteta i osobe od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.Imunizacijom se sprečavaju komplikacije i smrtni ishodi od bolesti među kojima su dečja paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hepatitis B, morbile, zauške, rubeole, neke vrste zapaljenja pluća i rak grlića materice.Darija Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje "Batut" ukazuje da su u prethodnom periodu postignuti odlični rezultati."Prošle godine je značajno porastao obuhvat imunizacije protiv malih boginja, zaušaka i rubele. Obuhvat imunizacije u drugoj godini života iznosi 93,4 odsto, čime se približavamo onim zaštitnim 95 odsto, koje će nas štititi od ovih oboljenja. U Beogradu i Nišu gde je bio najniži obuhvat sad je preko 95 odsto", navela je Kisić Tepavčevićeva.
Ukazuje da je vakcinacija kolektivna odgovornost i da njome štitimo i okolinu i one koji nisu mogli zbog različitih oboljenja da prime vakcinu."Treba da se ponašamo odgovorno, zaštitimo sebe i porodicu kako bismo postigli visok stepen imuniteta populacije koji bi nas u narednom periodu štitio od bolesti koje mogu da se spreče vakcinacijom", istakla je Kisić Tepavčevićeva.
Nedelja imunizacije je godišnji događaj čiji je cilj da se što više ljudi osvesti i uputi na to koliko je važno da zaštitimo decu od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom. Ova četrnaesta nedelja imunizacije obeležava se u svim regionima Svetske zdravstvene organizacije, tako i u Srbiji.
 Slične vesti

Prva banka reproduktivnih ćelija u Srbiji otvara se danas

21 May 2019, 11:27

Prva banka reproduktivnih ćelija biće otvorena danas u Klinici za ginekologiju i akušerstvo kliničkog centra Srbije…

Više od dve trećine Srba hronično iscrpljeno na poslu

20 May 2019, 12:54

Više od dve trećine Srba pati od hronične iscrpljenosti na poslu ili je bilo na ivici iscrpljenosti, navodi se u…

Nutricionistički plan čišćenja organizma: 7 DETOKS DANA

14 May 2019, 11:15

Ideja ovog detoks programa* jeste da se organizam očisti od nagomilanih toksina, da se odmori i isceli. Detoks je baziran…

Postavite komentar


  1. Кети
    April 26, 2019 | 14:37:28
    Ако и вакцинисани обољевају од онога против чега су шприцани то значи да вакцине нису ефикасне. Ако вакцине имају опасне и смртоносне пратеће ефекте и ако су безусловно опасне за оне који не смеју да их приме( а који су по вама разлог приморавања свих других да њих иако невакцинисане "заштите" од болести), то значи да вакцине : 1. представљају ризик који је непотребан, 2.да су небезбедне, 3 да су неефикасне, 4. и да нико званично не гарантује ни једно ни друго јер нико није званично одговоран код оваквих последица по здраве људе иако те здраве приморавате да вакцинацијом заштите оне слабијег здравља од истог вакциналног ризика. Зашто једни да ризикују уместо других? О каквој онда одговорности говорите и на основу чега себи дајете право да приморавате здраве грађане да прихвате овај ризик да би истог ризика сачували неке друге ? - 1 + 1

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDANAS JE DRŽAVNI PRAZNIK Da li…

Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture, državni je praznik koji…

24 May 2019, 11:03

DruštvoObaveštenje o nestanku vode za…

Zbog sanacije kvara na mreži bez vode će biti potrošači u naselju Busije, do 15:00…

24 May 2019, 10:49

SportPIONIRI OSNOVNE SKOLE IVO LOLA…

Nastavljena dominacija odbojkaša iz Velikog Gradišta u mlađim kategorijama.…

23 May 2019, 14:38

Kursna lista