Uzelac za RTS: Za vreme praznika napraviti plan za celu godinu, ne mora tačno u dinar
   3 Jan 2024, 10:33    Beograd    rts    Elena Marjanović


Uzelac za RTS: Za vreme praznika napraviti plan za celu godinu, ne mora tačno u dinar

Januar je tradicionalno finansijski najteži mesec za građane Srbije. Urednik sajta "Kamatica" Dušan Uzelac rekao je za RTS da je najteži deo u finansijama suočavanje sa svojom računicom jer je guramo od sebe. Baš za vreme kada se odmaramo više, kao u januaru, trebalo bi napraviti finansijski plan. Takođe savetuje da se uzdržimo od potrošnje na stvari koje nam stvarno ne čine život.


Januar je dobar period za stavljanje finansijskog prsta na čelo.


Tu su kupovina novogodišnjih poklona, doček Nove godine, obeležavanje Božića, sledi na kraju Srpska nova godina. 


Kada govorimo o praznicima u januaru, činjenica je da trošimo više nego što imamo. 


Urednik sajta Kamatica Dušan Uzelac je rekao, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da u ovom periodu ne kasnimo sa plaćanjem rata za kredit.


"Taj nivo odgovornosti i dalje funkcioniše i to je ono što je dobro. Druge stvari pate zbog, recimo, nekih zaduženja i rata, ali kašnjenje kod nas nije tako učestalo kao u drugim zemljama", rekao je Uzelac.

Ni kredit nije pogrešan


Mnogi građani posežu za čekovima i kreditnim karticama da bi pokrili troškove. 


Uzelac smatra da nijedan način nije pogrešan, čak ni kredit nije pogrešan. Pogrešno je da radite aktivnosti koje imaju cenu, a vi zapravo plaćate  vaše disciplinovanje kroz kamatu koju banka uzme. Oni vam naplate ono što biste sami mogli da organizujete.


"Sve to je potrošnja novca unapred, znači, sve je to novac koji trošimo, a nismo zaradili, ali obećavamo da ćemo taj novac vratiti. I to je taj ciklus kod zaduženja. Ako bismo ga razumeli, mogli bismo da ga savladamo i da trošimo unazad, da nekako organizujemo potrošnju, da uvek trošimo naš novac, a ne novac koji ima cenu te potrošnje, odnosno kamatu prilikom zaduženja", objašnjava Uzelac.


Kako lakše prebroditi ovaj period


Januar je dobar mesec baš zbog tog nekog psihološkog restarta, napominje urednik sajta Kamatica. "I to je ono što ja savetujem svima – da baš u ovo vreme odmora, kada nema neke preterane poslovne aktivnosti, ljudi su kod kuće, ili se manje radi, da se iskoristi taj momenat da se postavi plan za celu godinu, to ne mora biti plan tačan u dinar", ukazuje Uzelac.


Dodaje u prilog tome da svi znamo kada je kome rođendan, kada su koje proslave u kući i kada je registracija automobila, slava – a u decembru se pojačano troši.


Suočiti se sa svojom računicom


"Možemo da pretpostavimo udarne potrošačke mesece, možemo da definišemo kada će nam trebati manje, kada više i da vidimo sa koliko novca raspolažemo. To je ono što je najteži deo u finansijama – suočiti se sa svojom računicom, svi je nekako guramo od sebe jer nam je nelagodno da vidimo jedno i drugo", podvukao je Uzelac.


U tom slučaju, kako navodi Uzelac, saznali bismo koliko nemamo i koliko ne umemo da funkcionišemo s novcem i to nije ništa pogrešno.


"Malo ko to razume, nikad nas na ovim prostorima nisu tome učili, ali nije to ništa strašno. Prosta je matematika, samo treba malo volje da se suočimo s tim. Nisu prijatni momenti, morate nešto da stavite po strani u smislu potrošnje, ali je upravo to ono što vas čini finansijski jačim – da izaberete na šta ćete potrošiti, a na šta nećete", istakao je on.


Upravljanje finansijama psihološka igra


Januar je mesec kada bi to trebalo da se uradi. "Ispred nas je cela godina. Upravo je to najmanja matematika i ekonomija. Tu nema previše mudrosti. Više je emotivni momenat i snaga, odnosno uzdržavanje od potrošnje na stvari koje nam stvarno ne čine život. I to je ono što je svakome od nas bitno da sagledamo, na šta nam nije problem da damo novac, na šta nam je manje problem, a na šta šta bi mogli i da stavimo po strani", navodi Uzelac. 


I tu će se u stvari dogoditi ono što bismo nazvali Svetim gralom – upravljanje finansijama.


"Vi odlučujete, oni koji vam prodaju nešto ne odlučuju umesto vas, jer da je do njih, oni bi vam non-stop praznili džepove", zaključio je Dušan Uzelac.Slične vesti

Srbija ima presuda za pranje novca kao ceo region zajedno - ipak, kaznena politika je blaga

25 Mar 2024, 9:26

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca dr Željko Radovanović objašnjava u razgovoru za RTS kako izgleda istraga…

Kartice potiskuju keš, koje su koristi od instant plaćanja

13 Mar 2024, 10:14

Iako Srbi više vole novac u rukama, Narodna banka Srbije tvrdi da sve više koristimo platne kartice. Šef…

Po 10.000 dinara za 3.253 srednjoškolca sa teritorije Grada Požarevca

30 Nov 2023, 12:27

Na 29. sednici Skupštine grada Požarevca, koja je bila zakazana po hitnom postupku, doneta je Odluka o isplati jednokratne…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoInvesticionim održavanjem povećava…

U planu JP „Toplifikacija i ove godine su zamašna sredstva za investiciono održavanje…

22 Apr 2024, 11:47

PoljoprivredaSetva jarih useva uveliko traje,…

Nedavna kiša na trenutak je prekinula je setva jarih useva u Braničevu, nastavlja se…

22 Apr 2024, 11:44

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

Kursna lista