Uz dobro jutro i good morning, Srbija sve više uvozi radnu snagu
   27 Sep 2021, 7:29    Beograd    rts    Elena Marjanović


Uz dobro jutro i good morning, Srbija sve više uvozi radnu snagu

Na tržištu nedostaju radnici svih profila zbog čega se sve više firmi dovija, od pomoćnih radnika do visokostručnog kadra, koje pronalaze u dalekim zemljama. Više nije neobično da se uz "dobro jutro" čuje i "good morning". Koliko je lako prevazići jezičke barijere, druge, manje vidljive - mnogo je teže.


Pored odgovarajućeg smeštaja i ishrane u skladu sa kulturološkim i religijskim navikama, potrebno je da se radi na usvajanju poslovanja koje je drugačije od onog u zemljama iz kojih dolaze i psiho-socijalnoj podršci, kažu u kompaniji u kojoj su gotovo polovina od 230 zaposlenih strani radnici.


  To znači obeležavanje njihovih praznika, proslave poslovnih uspeha, organizovanje tim bildinga, zajedničke sportske aktivnosti, pomoć u slučaju bolesti i podršku u rešavanju problema.

Džasprit Sing šef proizvodnje fasadnih elemenata kaže da je sve dobro, perfektno i za njega i za tim.

"Uslovi rada su veoma dobri, ljudi u Srbiji su dobri, osećam da ekonomija raste, projekti napređuju i zadovoljan sam", rekao je Kinan Ali, projektant fasada.

Od zemlje izvoznika radne snage postajemo uvoznik i treba da se naviknemo na novu ulogu, kažu stručnjaci.

"Ono što postoji problem koji se primećuje i na Zapadu jeste prihvatanje te različitosti, prihvatanje i integracija stranih radnika u naše društvo, prihvatanje njihove kulture i jezika, ali negde i da se otkloni neki strah koji prirodno imamo prema drugima", naveo je sociolog dr Milica Vesković Anđelović.

Ali, nijedna tranzicija ne teče glatko.

"Primer u tom smislu je bio taj da smo mi opredelili jedan smeštaj, uradili ugovor, sve formalne korake sproveli za dovođenje radnika i oni su tog dana u 13 časova trebali da slete a u 10 su nam se javili da oni otkazuju smeštaj jer ne žele da imaju migrante u svom okruženju", istakla je dr Tatjana Knežević direktor sektora ljudskih resursa "Modulor" 

Dr Milica Vesković Anđelović, sociolog kaže da se ovde takođe govori o hibridnim identitetima, ali ne na način da oni potpuno prihvate naše običaje, našu kulturu i da se identifikuju sa nama niti naprotiv da se mi indentifikujemo sa njima nego da prosto nađemo neki modalitet saradnje.

Uprkos višedecenijskom iskustvu zapadnih zemalja, u ekonomskoj krizi 2008. godine ili sada zbog kovida, prema statističkim podacima, otkaze su najpre dobili strani radnici. Kod nas trenutno radi, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, više od 13.000 stranaca, a sudeći prema situaciji na tržištu rada, taj broj biće još veći.



Slične vesti

Zajednička izjava u Skoplju -izuzetan značaj saradnje u regionu i integracija u EU

23 Jan 2024, 10:28

Lideri Zapadnog Balkana usvojili su na skupu "Plan rasta: Zapadni Balkan i Evropska unija" održanom u Skoplju…

Kako da (elektronski) postanete građanin Otvorenog Balkana i koja sve vrata vam to otvara

23 Jan 2024, 9:57

U Skoplju su u okviru inicijative Otvoreni Balkan potpisana dva protokola koji će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta…

Francuska nedelja u Srbiji - trgovinska razmena dve zemlje dve milijarde evra, ali ima prostora i da se unapredi

20 Nov 2023, 9:40

U prestonici je u toku tradicionalna Francuska nedelja posvećena jačanju ekonomskih i kulturnih veza dve zemlje. Generalna…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDva nova leka za multipla sklerozu…

Na novoj listi lekova koji se izdaju o trošku države i koju je nedavno usvojila Vlada…

18 Mar 2024, 12:31

EkonomijaPolaganje kamena temeljca nove…

Za izgradnju nove fabrike japanske kompanije JFE "Šoji Srbija" vrednosti…

18 Mar 2024, 12:29

DruštvoPrevencija i rana dijagnostika…

Mart je mesec posvećen borbi protiv maligniteta. Rak pluća, rak dojke i rak debelog creva…

18 Mar 2024, 12:03

Kursna lista