USKRS PRAZNIK OBIČAJA I VEROVANJA
   10 Apr 2018, 13:19    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


USKRS PRAZNIK OBIČAJA I VEROVANJA

Scaron;irom Srbije a i u opštini Golubac pravoslavne crkve i vernici obeležili su  Vaskrsenje Hristovo  ,,Uskrs’’, jevanđeljski događaj kojim je pre više od dva milenijuma počela novozavetna istorija čovečanstva.

Proslava je počela ponoćnim liturgijama kojima se završavaju dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja u  crkvama u  Dobri,Golupcu,Bariču,Braničevu, Klenju i manastiru Tuman, a nastavila se se svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta.


Vaskršnju jutarnju i prazničnu svetu liturgiju u crkvi ,,Uspenije presvete Bogorodice’’ u Klenju služio je paroh Goran Nedeljković koji je nakon pročitanog odeljka iz izjave Episkopa požarevačko-braničevskeg Ignjatija,vernicima čestitao praznik i pozvao ih da se raduju radošću kojom nas Gospod obradova, sa vaskršnjim pozdravom: Hristos vaskrse


    .-Danas,praznujući Vaskrsenje Hristovo iz mrtvih,blagodarimo Bogu i Ocu što je poslao Sina svog da  preko njega budemo pričasnici njegovog večnog života u Duhu Svetom.Blagodarimo i Sinu što je postao čovek i umro i vaskrsao da bi nas, izbavio od smrti.Događaj Vaskrsenja je temelj naše vere:ako mrtvi ne ustaju,uzalud je vera vaša i uzalud je propovedanje naše. Mrtvi će,međutim,,ustati u poslednji dan i biće pobeđen naš najljući neprijatelj-smrt.Zalog,prvina i predokus opšteg vaskrsenja i  izbavljenja od smrti jeste Vaskrsenje Hristovo.Zato radujmo se i veselimo u ovaj dan,rekao je paroh,Goran Nedeljković.


          Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću. Na Vaskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.
 
Za ovaj praznik vezuje se običaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, što simboliše Isusov izlazak iz groba i ponovno rađanje. Prvo obojeno jaje, koje je po pravilu crvene boje, ostavlja se na stranu do sledećeg Vaskrsa i pridaje mu se posebna važnost. Crvena boja simbolizuje Isusovu prolievenu krv na Golgoti, ali i boju vaskrsenja.

Prvo jaje se smatra „čuvarkućom“, odnosno zaštitnikom kuće i zdravlja.
Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

CRKVA I MEŠTANI U KLENJU PROSLAVILI VELIKU GOSPOJINU

29 Aug 2018, 11:45

Meštani i crkva u pečkom naselju Klenje,u opštini Golubac,proslavili su svoju  slavu Uspenije Presvete…

VELIKO GRADIŠTE PROSLAVILO DAN OPŠTINE

2 Aug 2018, 14:49

Praznik Sveti Ilija kao Dan opštine Veliko Gradište proslavljen je dan ranije i  nešto drugačije,…

DANAS JE SLAVA U GRADSKOJ OPŠTINI KOSTOLAC

21 Jul 2018, 13:20

DANAS JE SLAVA U GRADOSKOJ OPŠTINI KOSTOLAC. UOČI JAVNOG DOGAĐAJA, OBELEŽAVANJA SLAVE SVETOG VELIKOMUČENIKA PROKOPIJA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

DruštvoMEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA,…

     1.  oktobra 2018. godine, obeležava Međunarodni dan starijih osoba.…

25 Sep 2018, 11:16

KulturaU SREDU PRODAJNA IZLOŽBA UDRUŽENJA…

U sredu  26. septembra, u centru grada ispred knjižare Luguna i zlatare kod kružnog toka,…

25 Sep 2018, 10:27

KulturaJEDANAESTI ŠLJIVOVAČKI SAJAM DOMAĆE…

Opština Čajetina, Sportski centar Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Zlatiborski…

25 Sep 2018, 10:12

Kursna lista