USKRS PRAZNIK OBIČAJA I VEROVANJA
   10 Apr 2018, 13:19    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


USKRS PRAZNIK OBIČAJA I VEROVANJA

Scaron;irom Srbije a i u opštini Golubac pravoslavne crkve i vernici obeležili su  Vaskrsenje Hristovo  ,,Uskrs’’, jevanđeljski događaj kojim je pre više od dva milenijuma počela novozavetna istorija čovečanstva.

Proslava je počela ponoćnim liturgijama kojima se završavaju dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja u  crkvama u  Dobri,Golupcu,Bariču,Braničevu, Klenju i manastiru Tuman, a nastavila se se svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta.


Vaskršnju jutarnju i prazničnu svetu liturgiju u crkvi ,,Uspenije presvete Bogorodice’’ u Klenju služio je paroh Goran Nedeljković koji je nakon pročitanog odeljka iz izjave Episkopa požarevačko-braničevskeg Ignjatija,vernicima čestitao praznik i pozvao ih da se raduju radošću kojom nas Gospod obradova, sa vaskršnjim pozdravom: Hristos vaskrse


    .-Danas,praznujući Vaskrsenje Hristovo iz mrtvih,blagodarimo Bogu i Ocu što je poslao Sina svog da  preko njega budemo pričasnici njegovog večnog života u Duhu Svetom.Blagodarimo i Sinu što je postao čovek i umro i vaskrsao da bi nas, izbavio od smrti.Događaj Vaskrsenja je temelj naše vere:ako mrtvi ne ustaju,uzalud je vera vaša i uzalud je propovedanje naše. Mrtvi će,međutim,,ustati u poslednji dan i biće pobeđen naš najljući neprijatelj-smrt.Zalog,prvina i predokus opšteg vaskrsenja i  izbavljenja od smrti jeste Vaskrsenje Hristovo.Zato radujmo se i veselimo u ovaj dan,rekao je paroh,Goran Nedeljković.


          Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću. Na Vaskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.
 
Za ovaj praznik vezuje se običaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, što simboliše Isusov izlazak iz groba i ponovno rađanje. Prvo obojeno jaje, koje je po pravilu crvene boje, ostavlja se na stranu do sledećeg Vaskrsa i pridaje mu se posebna važnost. Crvena boja simbolizuje Isusovu prolievenu krv na Golgoti, ali i boju vaskrsenja.

Prvo jaje se smatra „čuvarkućom“, odnosno zaštitnikom kuće i zdravlja.
Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

OBELEŽAVANJE PRVOG MARTA SVETSKOG DANA CIVILNE ZAŠTITE U GOLUPCU

28 Feb 2019, 13:44

Povodom prvog  marta  Svetskog  dana civilne zaštite.u Golupcu će se održati svečana sednica Opštinskog…

PLIVANJE ZA ČASNI KRST I ZLATNIK

17 Jan 2019, 8:58

Povodom hrišćanskog praznika Bogojavljenja, koji se obeležava u subotu 19. januara, u Velikom Gradištu se…

U VELIKOM GRADIŠTU SRPSKA NOVA GODINA DOČEKANA UZ MUZIKU I VATROMET

14 Jan 2019, 16:46

Novogodišnjim koncertom Folklornog ansambl narodnih igara i pesama ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’i muzičko zabavnim programom…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

ZanimljivostiDANAS SE SLAVE MLADENCI: KAKVI…

DANAS SU MLADENCI. KO SE VENČAO U POSLEDNJIH GODINU DANA DANS SLAVI OVAJ PRAZNIK! NAŠI…

22 Mar 2019, 16:14

Društvo50. GODINA DOMA ZDRAVLJA POŽAREVAC

SVEČANI PRIJEM POVODOM 50 GODINA POSTOJANJA DOMA ZDRAVLJA POŽAREVAC UPRILIČEN JE U SVEČANIM…

22 Mar 2019, 14:51

PolitikaSTEFANOVIĆ: SARADNJA MUP-A SA…

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador…

22 Mar 2019, 14:38

Kursna lista