Uskoro počinje imunizacija protiv gripa
   3 Oct 2023, 13:34    Požarevac    SATTV, ZZ    Marija Vajner


Uskoro počinje imunizacija protiv gripa

Za predstojeću sezonu planirano je i ugovoreno ukupno 364.500 doza vakcine, od kojih 344.700 četvorovalentne vakcine proizvođača Abbott Biologicals i 19.800 trovalentne vakcine, proizvođača Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”. Vakcinacija će se sprovoditi nakon izvršene distribucije, na vakcinalnim punktovima u nadležnim domovima zdravlja.

U skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, sprovodi se obavezna imunizacija lica u posebnom riziku od teških formi i komplikacija gripa. To su kategorije trudnice i lica starija od šest meseci života sa: hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom (uključujući lica sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom i dr), kod kojih je izvršeno presađivanje tkiva i organa/ili se pripremaju za presađivanje, i drugo; 3. lica starija od 65 godina; 4. članovi porodice bolesnika u povećanom riziku od komplikacija kod kojih je kontraindikovano davanje vakcine.

Prema epidemiološkim indikacijama vakcinacija se sprovodi kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima; dece, omladine i starih lica smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i lica zaposlenih u tim ustanovama. Pored toga, obavezna imunizacija protiv gripa sprovodi se i kod lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Četvorovalentna vakcina protiv gripa sadrži dva tipa A virusa gripa i dva tipa B ovog virusa, u skladu sa preporukama SZO za severnu hemisferu i odluci Evropske unije za sezonu 2023/2024. godine, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje gripa u populaciji u sezoni koja sledi.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta iznosi dve do tri nedelje nakon vakcinacije, a postvakcinalni imunitet varira i traje od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja sojeva virusa gripa koje se dešava tokom svake godine odnosno sezone.

Imajući u vidu različitu efektivnost vakcine prema uzrasnim kategorijama, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih osoba i u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i sprečavaju moguće teže komplikacije. Kod navedenih kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešća je zapaljenja pluća).Slične vesti

Zabrane i ograničenja poseta u bolnicama, nošenje maski i mere opreza

30 Jan 2024, 10:01

Prema izveštajima domova zdravlja i zavoda za javno zdravlje, u toku je cirkulacija i mešanje više…

Grip stigao u Požarevac, raste broj i kovid pacijenata

12 Jan 2024, 13:13

Tokom januara i februara broj obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu ima najviše. U poslednjoj nedelji prošle…

Oboljenja slična gripu najčešća kod dece školskog uzrasta

14 Dec 2023, 11:25

Na teritoriji Braničevskog okruga još uvek nije registrovan grip, ali oboljenja sličnih gripu ima. Kako kažu u Zavodu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista