URBANE LEGENDE O ČUVENOJ NUMERI PUKNI ZORO
   27 Jan 2017, 21:44        Tatijana Spasojević


URBANE LEGENDE O ČUVENOJ NUMERI PUKNI ZORO

Pesma „PUKNI ZORO“ iz filma „Montevideo, Bog te video“ već godinama unazad veoma je popularna i može se čuti u raličitim izvođenjima, a nekako usput, sa rastom popularnosti pesme, pojavila se i informacija da je napisana za "Gvozdeni puk" u Prvom svetskom ratu, ali kažu da je  istina je malo drugačija.
Robert Pešut Manjifiko, koji je radio muziku za filmove "Montevideo, Bog te video" i "Montevideo, vidimo se", izjavio je za "Blic" 
- Ja sam autor pesme "Pukni zoro" i čuo sam za tu urbanu legendu koja se stvorila oko nje. U stvari, ima više urbanih legendi. Jedna je da je pesma nastala u Prvom balkanskom ratu, a druga da je nastala u Prvom svetskom ratu na Kajmakčalanu.
Isključivo je rađena za potrebe filma. I sam film je imao takav sadržaj. Kada smo pričali sa Bjelom šta nam je potrebno, on je rekao da su u filmu ljudi koji su preživeli Prvi svetski rat i sećaju se sa nekom setom tih vremena, srećni što su ostali živi i nesrećni što njihovih prijatelja nema. Tema mi je bila jako bliska, jer mi je deda bio Solunac, izjavio je za „Blic“ Robert Manjifiko.
„Montevideo, Bog te video!“ je srpski film iz 2010. To je rediteljski prvenac srpskog glumca Dragana Bjelogrlića po scenariju Srđana Dragojevića i Ranka Božića. Scenario je napisan po istoimenoj knjizi sportskog novinara Vladimira Stankovića koja govori o velikom uspehu reprezentacije Kraljevine Jugoslavije (koju su tada činili samo igrači iz Srbije) na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Urugvaju 1930.Film se sastoji iz dva dela (odnosno tri priče), a od snimljenog materijala napravljena je i TV-serija od 27 epizoda koja se sastoji iz tri sezone. Prvi deo filma premijerno je prikazan 20. decembra 2010. u Beogradu.

A  činjenica je da pesma ima elemente i „ Slovenskog marša“ koji je komponovao Čajkovski tako da kakve god se legende  o ovoj numeri ona će i dalje živeti u raznim oblicima.

Jedna od vrlo zanimljivih verzija ove pesme je svakako u izvođenju „Big Band“ RTS orkestra kada se u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata pridružio i Kazneno-popravni zavod «Zabela», organizovanjem koncerta  Big benda RTS-a, pod nazivom «Džez u vreme Velikog rata». Koncert je održan u bioskopskoj sali restorana «Preporod i Big bend je nastupio sa programom srpskih i savezničkih pesama, koje su aranžirane specijalno za ovaj džez orkestar.
Poslušajte ovu zanimljivu verziju pesme „Pukni zoro“ iz kultnog filma „Montevideo, Bog te video.Slične vesti

Filmski festival "Slobodna zona" u Kučevu od 20. do 24. juna

18 Jun 2022, 11:09

Projekat Filmskog festivala Slobodna zona Zeleni bioskop predstavlja projekcije dokumentarnih i igranih filmova koji tematski…

Danilo Stanimirović: Mladi Požarevljanin opčinjen filmom

29 Sep 2021, 11:55

U Centru za kulturu Požarevac prikazana je retrospektiva kratkih filmova, autora Danila Stanimirovića, apsolventa Departmana…

U Velikom Gradištu i na Srebrnom jezeru održava se 13 Međunarodni filmski festival Silafest

2 Sep 2021, 13:45

Međunarodni filmski festival ,,Silafest“, 13. put održava se u Velikom Gradištu i na Srebrnom jezeru od 29.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista