URBANE LEGENDE O ČUVENOJ NUMERI PUKNI ZORO
   27 Jan 2017, 21:44        Tatijana Spasojević


URBANE LEGENDE O ČUVENOJ NUMERI PUKNI ZORO

Pesma „PUKNI ZORO“ iz filma „Montevideo, Bog te video“ već godinama unazad veoma je popularna i može se čuti u raličitim izvođenjima, a nekako usput, sa rastom popularnosti pesme, pojavila se i informacija da je napisana za "Gvozdeni puk" u Prvom svetskom ratu, ali kažu da je  istina je malo drugačija.
Robert Pešut Manjifiko, koji je radio muziku za filmove "Montevideo, Bog te video" i "Montevideo, vidimo se", izjavio je za "Blic" 
- Ja sam autor pesme "Pukni zoro" i čuo sam za tu urbanu legendu koja se stvorila oko nje. U stvari, ima više urbanih legendi. Jedna je da je pesma nastala u Prvom balkanskom ratu, a druga da je nastala u Prvom svetskom ratu na Kajmakčalanu.
Isključivo je rađena za potrebe filma. I sam film je imao takav sadržaj. Kada smo pričali sa Bjelom šta nam je potrebno, on je rekao da su u filmu ljudi koji su preživeli Prvi svetski rat i sećaju se sa nekom setom tih vremena, srećni što su ostali živi i nesrećni što njihovih prijatelja nema. Tema mi je bila jako bliska, jer mi je deda bio Solunac, izjavio je za „Blic“ Robert Manjifiko.
„Montevideo, Bog te video!“ je srpski film iz 2010. To je rediteljski prvenac srpskog glumca Dragana Bjelogrlića po scenariju Srđana Dragojevića i Ranka Božića. Scenario je napisan po istoimenoj knjizi sportskog novinara Vladimira Stankovića koja govori o velikom uspehu reprezentacije Kraljevine Jugoslavije (koju su tada činili samo igrači iz Srbije) na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Urugvaju 1930.Film se sastoji iz dva dela (odnosno tri priče), a od snimljenog materijala napravljena je i TV-serija od 27 epizoda koja se sastoji iz tri sezone. Prvi deo filma premijerno je prikazan 20. decembra 2010. u Beogradu.

A  činjenica je da pesma ima elemente i „ Slovenskog marša“ koji je komponovao Čajkovski tako da kakve god se legende  o ovoj numeri ona će i dalje živeti u raznim oblicima.

Jedna od vrlo zanimljivih verzija ove pesme je svakako u izvođenju „Big Band“ RTS orkestra kada se u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata pridružio i Kazneno-popravni zavod «Zabela», organizovanjem koncerta  Big benda RTS-a, pod nazivom «Džez u vreme Velikog rata». Koncert je održan u bioskopskoj sali restorana «Preporod i Big bend je nastupio sa programom srpskih i savezničkih pesama, koje su aranžirane specijalno za ovaj džez orkestar.
Poslušajte ovu zanimljivu verziju pesme „Pukni zoro“ iz kultnog filma „Montevideo, Bog te video.Slične vesti

Veče nagrađivanih kratkih filmova mladih domaćih autora

7 Feb 2024, 19:45

U velikoj sali Centra za kulturu Požarevac u ponedeljak 12. februara rezervisan je za Veče nagrađivanih kratkih filmova…

Maja Gojković potpisala trogodišnji pilot projekat Saveta Evrope za podršku TV serijama

24 Oct 2023, 12:20

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković potpisala je danas Sporazum između Ministarstva kulture i Saveta…

Vladimir Paskaljević: Ispunjavamo očevu želju snimajući film "Mačiji krik"

13 Oct 2023, 13:32

U Požarevcu se privodi kraju snimanje filma „Mačiji krik“ po scenariju Gorana Paskaljevića i Đorđa Sibinovića.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 17. april 2024.

SRBIJA: U sredu znatno hladnije u svim krajevima, a dnevna temperatura…

16 Apr 2024, 12:48

DruštvoGolubačka tvrđava predstavlja…

Tvrđava “Golubaki grad” priprema izložbu izložbu "Sveti ratnici u srpskom…

16 Apr 2024, 12:34

EkonomijaIzdate građevinske dozvole, februar…

U februaru 2024. izdato je 1 797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od…

16 Apr 2024, 12:28

Kursna lista