UPS: Očekujemo pad cene pšenice od maja
   10 Jan 2022, 9:55    Beograd    rts    Elena Marjanović


UPS: Očekujemo pad cene pšenice od maja

Hleba po ceni do 46 dinara ima dovoljno, a tržište je gotovo stoprocentno pokriveno”, zaključio je predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

Udruženje pekara  Srbije očekuje  pad cene pšenice u meju
 
”Očekujemo da u aprilu ili maju dođe do prekretnice na svetskom tržištu i da cena pšenice počne da se “vraća u normalu”, a takođe verujemo da će ove godine u našoj zemlji pšenica izuzetno dobro roditi, pa bi njena cena trebalo da padne između maja i žetve, rekao je za FoNet predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.
 
Komenatrišući cenu hleba, Pralica je istakao da su pekari iz Robnih rezervi tokom decembra dobili prvi deo dogovorene podrške, kada im je omogućeno da kupe brašno iz Robnih rezervi po subvencionisanoj ceni od 33 dinara za kilogram sa PDV.
 
“Radi se o količini od oko 30.000 tona pšenice, odnosno 20.000 tona brašna, što je dovoljno za tri meseca proizvodnje hleba od brašna tipa 500 po ceni do 46 dinara”, rekao je Pralica i naglasio da pekari očekuju „drugu turu” podrške u februaru.
“Nadamo se da će podrška biti slične količine, kako bi mogli da ‘pokrijemo’ drugu polovinu februara, mart i april do 15. maja, dokle traje Uredba o maksimalnoj maloprodajnoj ceni hleba od brašna tipa 500”, kaže Pralica.
 
Dodaje da će se, po svoj prilici, više pekara prijaviti u “drugoj turi” podrške, jer su mnogi bili “skeptični” pa nisu aplicirali u novembru, ali da su počeli da se javljaju kada su videli da je država svima izašla u susret.
 
“U svakom slučaju, hleba po ceni do 46 dinara ima dovoljno, a tržište je gotovo stoprocentno pokriveno”, zaključio je Pralica.
 
Vlada Srbije je Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 usvojila 9. novembra, i tako ograničila maloprodajnu cenu hleba od brašna tog tipa na najviše 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja.Slične vesti

Kontrola plodnosti zemljišta za bolju poljoprivrednu proizvodnju

28 Apr 2022, 11:56

Kontrola prodnosti zemljišta je veoma važna u savremenoj poljiprivrednoj proizvodnji, jer je to jedini način da se…

Rat u Ukrajini utiče i na šumadijske ratare, sve više sade suncokret

19 Apr 2022, 9:55

Zbog rata u Ukrajini svetsko tržište ostaće bez dobrog dela isporuka jednog od najvećih proizvođača suncokreta i suncokretovog…

Za hektar pod krompirom - tona đubriva, šta još podiže cenu

13 Apr 2022, 9:41

Trenutno, uvozni mladi krompir na pijaci košta 300 dinara, stari od 80 do 120. Da li će biti poskupljenja, znaćemo u junu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMaturantska žurka na Trgu u Požarevcu

U petak 27. maja od 17 časova do 23 časa biće organizovana maturantska žurka na Trgu oslobođenja…

25 May 2022, 12:45

HronikaRasvetljena krađa u Domu zdravlja…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu brzo su rasvetlili krađu u…

25 May 2022, 12:25

SportČlanovi "Poleta" osvojili…

Na 31. Pojedinačnom prvenstvu u kuglanju za slepa i slabovida lica, koje je održano 14. i…

25 May 2022, 12:22

Kursna lista