UPOZORENJE: OVU BILJKU NE SMETE DIRATI! POSLEDICE SU KATASTROFALNE
   13 Oct 2017, 12:42    Požarevac    Priroda je lek.com    Olivera Jović


UPOZORENJE: OVU BILJKU NE SMETE DIRATI! POSLEDICE SU KATASTROFALNE

Reč je o opasnoj i agresivno širećoj biljci zvanoj Gigantski svinjski korov, a pojavila se i kod nas. U Sloveniji je zabeležena u Ljubljani i okolini te u Mariboru, gde je verovatno izbegla iz botaničkog vrta. Nadalje, u Bosni i Hercegovini zabeležena je u okolini Sarajeva te je utvrđeno kako se ovdje nalazi verovatno već od 2007. godine.
U Hrvatskoj je ova vrsta zabeležena na jednom nalazištu u Međimurju, na obali reke Mure.
Ako nekim slučajem koža dođe u dodir sa ovim toksinom, treba je što pre zaštititi od sunčevog svetla (nekoliko dana) te isprati hladnom vodom i sapunom te se obavezno javiti doktoru.
Napominjemo da nema mesta panici ako znate kako biljka izgleda i ako je izbegavate.
Gigantski svinjski korov (Heracleum mantegazzianum, takođe je poznat pod imenom gigantski kravlji peršun, en: Giant Hogweed) je biljka iz porodice Apiaceae, porijeklom iz Kavkaza i središnje Azije. Ona može biti i do 2-5 metara (retko do 7 m) visoka. Osim veličine, sliči običnom svinjskom korovu (Heracleum sphondylium), Heracleum sosnowskyi ili vrtnoj Anđeliki (Angelica archangelica).
Fototoksična je i smatra se štetnim korovom u mnogim državama.
Ima lepe bele cvetove, ali ako dospe u oko uslediti će slepilo koje se uglavnom ne može lečiti.
Ako je dotaknete, u početku je koža crvena i počinje svrab. Tada se stvaraju mehurići u obliku opekotine u roku od 48 sati. Oni formiraju crne ili ljubičaste ožiljke koji mogu trajati nekoliko godina. Kako bi došlo do oporavka moguć je i boravak u bolnici. U Nemačkoj, gde je biljka postala prava smetnja, zabeleženo je oko 16.000 žrtava u jednoj godini.
Dovoljno je samo dotaknuti list da bi se na tome mestu pojavile rane slične opeklinama čije se posledice trpe mesecima, a na koži trajno ostaje tamnocrvena fleka. Najgora je spoznaja da je biljku teško istrebiti i zato ju je najbolje izbegavati.
Odlikuje se dodatno debelom tamno crvenkasto-ljubičastom stabljikom i pegavim stabljikama lista koje su šuplje i proizvode čvrste čekinje. Stabljika varira 3 do 8 cm u obimu, povremeno i do 10 cm. Svaka ljubičasta mrlja na stabljici okružena je dlačicama, a tu su i velike krupne bele dlake na bazi lista stabljike.
Mnoge strane biljke su uvedene u Englesku u 19. stoleću, uglavnom za za potrebe ukrašavanja.
Neke postale dominantno agresivne i stvaraju ozbiljne probleme u nekim područjima. Sada je široko rasprostranjena po celom Britanskom otoku naročito duž rečnih obala. Takođe se proširila u severoistočnoj i severozapadnoj Americi i središnjoj i istočnoj Kanadi. Jednako je opasna invazivna vrsta u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji, koja ugrožava lokalne vrste biljaka.
Uvedena je u Francuskoj u 19. stoljeću od strane botaničara, a cenjena je od strane pčelara.
Gigantski svinjski korov je vrlo fototoksička biljka.
Njegov sok može uzrokovati fotodermatitis (tešku upalu kože), kada je koža izložena suncu ili UV-zrakama.
Prisutnost male količine biljnog soka u očima može dovesti do privremenog ili čak i trajnog sljepila. Te su reakcije uzrokovane prisutnošću linearnog derivata furocoumarina u lišću, korenju, stabljikama, cvetovima i semenu. Ove hemikalije mogu ući u jezgru epitelnih stanica, formirajući veze s DNA, što uzrokuje da stanice umru. Smeđa boja je uzrokovana proizvodnjom melanina iz furocoumarina, piše portal Atma.hr.
Decu treba držati podalje od Gigantskog svinjskog korova. Zaštitnu odeću, uključujući i zaštitu za oči, treba nositi prilikom rukovanja ili iskopavanja biljke. Ako je koža izložena, ugroženo područje treba temeljito oprati sapunom i vodom, a izloženu kožu zaštititi od sunca na nekoliko dana.
Američki USDA Forest Service navodi da svinje i goveda mogu jesti Gigantski svinjski korov bez vidnih smetnji.
Zbog svoje fototoksičnosti i invazivne prirode, Gigantski svinjski korov često se aktivno uklanja. U Velikoj Britaniji po zakonu Divljih vrsta i Zavičajnih Zakona 1981 (Wildlife and Countryside Act 1981) kazneno je delo sađenje ili uzrokovanje rasta Gigantskog svinjskog korova u divljini.
Svinjski korov je reguliran kao federalni štetni korov od strane vlade SAD-a te ga je stoga ilegalno uvesti u Sjedinjene Države ili premjestiti međudržavno bez dozvole iz Ministarstva poljoprivrede.
Ako nekim slučajem koža dođe u dodir sa ovim toksinom, treba je što prije zaštititi od sunčevog svjetla (nekoliko dana) te isprati hladnom vodom i sapunom te se obavezno javiti doktoru.Slične vesti

Kako nepogrešivo kombinovati različite teksas komade

21 Mar 2018, 13:16

Ako pametno izaberete komade i poigrate se sa modernim krojevima,  kombinacija različitog teksasa može izgledati odlično.…

RTS nije smanjivao ton Vesiću

16 Mar 2018, 13:31

Radio-televizija Srbije (RTS) nije smanjivala ton predstavniku Srpske napredne stranke Goranu Vesiću u emisiji "Upitnik",…

5 predivnih frizura koje možete nositi ispod kape

1 Mar 2018, 11:24

Pronašli smo nekoliko frizura koje idealno pristaju uz debele, vunene zimske kape ili šešire. Koja frizura je vaš favorit?

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVELIKO GRADIŠTE U AKCIJI SAT ZA…

   Povodom predstojeće svetske akcije“Sat za planetu – Eart Hour“,u…

23 Mar 2018, 15:56

DruštvoSAJAM OBRAZOVANJA U POŽAREVAČKOJ…

ODRŽAN JE SAJAM OBRAZOVANJA U POŽAREVAČKOJ GIMNAZIJI NA KOME SE PREDSTAVIO VELIKI BROJ DRŽAVNIH…

23 Mar 2018, 13:35

SportU NEDELJU UTAKMICA MRK POŽAREVAC…

Obaveštavamo Vas da će se u NEDELjU 25.03  2018 god. u KSC Požarevac …

23 Mar 2018, 11:11

Kursna lista