UPOTREBA PETARDI DOVELA DO JOŠ JEDNE TRAGEDIJE U SRBIJI
   3 Jan 2020, 13:48        SATTV    Maja Kostić


UPOTREBA PETARDI DOVELA DO JOŠ JEDNE TRAGEDIJE U SRBIJI

NAKON NOVOGODIŠNJE NOĆI I DOČEKA KADA SE PREPIČAVAJU ZANIMLJIVA DEŠAVANJA, NEIZOSTAVNO JE POMENUTI TRAGIČNE DOGAĐAJE ZA NEŠTO ŠTO JE MOGUĆE, U NAJVEĆEM BROJU SLUČAJEVA,  IZBEĆI, A TO JE UPOTREBA PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA. NIKAD NIKO, KO SE NAĐE NA JAVNOM MESTU U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI NE MOŽE DA ZNA ŠTA SE MOŽE DOGODITI, ALI DA LI JE MOGUĆE TRAGIČNE ISHODE SVESTI NA NAJMANJU MOGUĆU MERU.
Kakva je zakonska regulativa u zemljama Evropske unije?Posedovanje, korišćenje i davanje na upotrebu petardi, raketa i sličnih pirotehničkih naprava , koji su posebno omiljeni za Novu godinu, regulisano je Zakonom i na osnovu starosnih  granica ove „opasne igračke“ se dele u četiri kategorije: F1, F2, F3, F4.
F1: Deca od 12 godina smeju da koriste predmete koji nisu opasni ni bučni, a mogli bi da se upotrebe i u zatvorenim prostorijama.
F2 kategorija: Od 16 godina je dozvoljena upotreba predmeta od kojih preti minimalna opasnost za druge, koji ne razvijaju veliku buku i mogu da se koriste napolju u ograničenom prostoru
F3 kategorija: Tek od 18 godina  i uz potrebno osnovno znanje o pirotehničkim napravama je dozvoljena upotreba srednje opasnih predmeta, čija bučnost ne ugrožava ljudsko zdravlje i koji mogu da se upotrebe na širem otvorenom prostoru
F4 kategorija: Ovi predmeti smeju da se upotrebljavaju samo ako osoba starija od 18 godina ima stručno znanje, jer od njih preti velika opasnost, iako buka ne ugrožava ljudsko zdravlje.
Upotreba predmeta iz kategorije F2 zabranjena je načelno cele godine. Ovu zabranu može privremeno da ukine samo gradonačelnik i to pod vrlo strogim uslovima u Austriji.  Izvan naseljenih mesta osobe starije od 16 godina smeju da aktiviraju pirotehničke naprave u periodu  od 16:00 do 20:00 časova, ali samo ako se u blizni  ne nalaze posebne ustanove:
-unutar i u neposrednoj blizini zdravstvenih ustanova, -domovi za decu -domovi za stare i odmor, crkva i  verski objekti, -domovi za životinje i zoološki vrt
Zabrana upotrebe pirotehnike u blizini ovih ustanova je stalno na snazi, čak i ako se nalaze izvan naseljenih mesta.
Od prošle godine smeju da se poseduju isključivo pirotehnički predmeti koji imaju oznaku CE. Ona označava da je izvršen postupak provere na osnovu pravila Evropske Unije, odnosno da je proizvod dopušten za sigurnu upotrebu u jednoj od zemalja članica.
Ko ne poštuje zakon očekuje ga kazna do 3.600 evra i do tri nedelje zatvora. Kazna može da bude i do 4.360 evra, ako se Zakon prekrši vrlo grubo, kao na primer u slučaju bacanja opasnih predmeta na sportske terene.
Roditelji moraju znati i to , da u slučaju ako njihovo maleletno dete koristi nedozvoljenu pirotehniku za njihove godine ili se povredi od nj , plaćaju kazne predviđene Zakonom.
Trgovci  koji prekrše Zakon i pirotehnička sredstva prodaju „nedozvoljenim“ starosnim grupama, mogu da računaju s kaznom i do 10.000 evra.
Naše komšije iz regiona postavljale su jedno pitanje; hoće li 2020. biti zadnja godina koju ćemo dočekati uz pucnjavu i eksplozije, pita  Večernji list u Hrvatskoj, navodeći da je Udruženje Prijatelji životinja za zabranu petardi tokom cele godine dobila podršku pet ministarstava.
Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije u Hrvatskoj se mogu upotrebljavati od 27. decembra do 1. januara, no njihova prodaja dopuštena je od 15. decembra. Kršenje Zakona sankcionisano je visokim novčanim kaznama.
U Srbiji, ko paljenjem i bacanjem petardi i druge pirotehnike remeti mir sugrađanima rizikuje kazne od 50.000 do 100.000 dinara. A propisi su usvojeni u maju 2018. Godine.
Ipak, mogu se kupiti petardi bez ikakvih pitanja, a prodavac će uredno otkucati i fiskalni račun.
Koja je logika da postoje prodavnice gde se petarde (koje pucaju kao bombe) prodaju uredno uz fiskalni račun, a zakon brani upotrebu istih? Koliko dece treba da oslepi ili bez prstiju ostane od petardi?! Koliko životinja treba da umre ili pobegne od šoka? - zapitao se jedan od korisnika na Tviteru.
Upotreba petardi i ostale legalne pirotehnike je dozvoljena ako ne remetite javni red i mir, objašnjava Milan Vuković iz jedne od registrovanih radnji za prodaju pirotehnike, prenosio je Blic svojevremeno.
Vi u vašem dvorištu možete bacati petarde, ali samo u slučaju da se ne remetite mir susedima. Ako se ne premašuje određeni nivo buke, vi ih možete bacati ako želite i u vlastitom stanu - kaže Vuković.
Na ovogodišnjem dočeku 2020. Godine, novogodišnja noć  nije prošla bez tragičnih događaja. Mladić (24) iz Ade ostao je bez obe šake i svih prstiju kada mu je u rukama eksplodirala petarda.
Kako kažu poznanici mladića, pirotehnika mu je raznela obe šake i sve prste, ali i nanela mnoštvo manjih otvorenih rana na licu. Ošetećene su mu bubne opne i ima povrede oba oka.
Da li uvođenjem drakonskih kazni, da li permanentnom edukacijom stanovništa, da li jasnijim i preciznijim zakonskim odredbama i da li nesmetanim radom pripadnika MUP i sprovođenjem Zakona u delo koje se očekuje od sudstva, od pravno uređene države koja sprovodi Zakone, ili pomoću svega ovoga zajedno, i ako jednog dana sve ovo zaživi u Srbiji, možda i svedemo tragedinje na najmanju moguću meru u Srbiji. A nije zgoreg i vežbati primenu zakona na petardama, za početak.

 Slične vesti

Zašto je dobro donositi novogodišnje odluke?

12 Feb 2020, 11:00

Novogodišnje odluke jedne su od omiljenih prazničnih tradicija, a čin njihovog donošenja praktikuje sve veći broj ljudi.…

PROSLAVLJENA SRPSKA NOVA GODINA NA TRGU U POŽAREVCU

14 Jan 2020, 14:27

PROSLAVLJENA JE NOVA GODINA PO JULIJANSKOM KALENDARU KOJA SE SLAVI U SRBIJI, PA TAKO I U POŽAREVCU.

U Požarevcu…

DOČEK SRPSKE NOVE GODINE UZ GVARDIJU, NOVI ZVUČNI TALAS I HOR ODJEK NA TRGU U POŽAREVCU

11 Jan 2020, 16:04

DOČEK SRPSKE NOVE GODINE BIĆE ORGANIZOVAN NA GRADSKOM TRGU U POŽAREVCU, A GLAVNI DEO PROGRAMA BIĆE NASTUP NOVOG ZVUČNOG…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU požarevačkoj kovid bolnicu pet…

U kovid bolnici u Požarevcu trenutno je pet pacijenata. Bolnica spremna za novi talas korona…

1 Oct 2020, 14:35

HronikaHapšenje zbog teške krađe

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su A. S. (1981) iz…

1 Oct 2020, 13:42

ZdravljeSituacija sa pandemijom Covid…

Trenutna epidemiološka situacija i dalje se tretira kao nesigurna. Aktuelna…

1 Oct 2020, 12:13

Kursna lista