Uoči konstitutivne sednice - ko će u skupštinske klupe i kakva su očekivanja predstavnika lista
   5 Feb 2024, 10:46    Beograd    rts    Elena Marjanović


Uoči konstitutivne sednice - ko će u skupštinske klupe i kakva su očekivanja predstavnika lista

Sitno se broji do nove konstitutivne sednice republičkog parlamenta. Iako se do nje u ranijim izbornim ciklusima čekalo mnogo duže, svega tri nedelje posle proglašenja zvaničnih rezultata - poslanici će u klupe u utorak. I dalje se, međutim, čeka da pojedine stranke opozicije odluče da li će u radu novog saziva učestovati i na koji način.


I dalje se čeka da pojedine stranke opozicije odluče da li će u radu novog saziva učestovati i na koji način.


Aleksić: Naši poslanici biće u parlamentu


U četvrtak su za istim stolom, više sati, sedeli partneri koalicije Srbija protiv nasilja. Izostao je odgovor o nastupu na konstitutivnoj sednici. Dva dana pred ulazak u skupštinu, jedan od lidera Miroslav Aleksić, za RTS, nešto je precizniji.


"Naravno da ćemo činiti sve što je do nas, pre svega zato što je to naša obaveza prema više od 900.000 građana Srbije koji su nama dali podršku i borićemo se i u institucijama i na međunarodnom planu i na ulici. Naši poslanici će biti u parlamentu i mi ćemo u parlamentu shodno taktikama koje smo dogovarali na nivou koalicije 'Srbije protiv nasilja' i postupati. Bilo bi najpametnije da se ne pojave oni koji su pokrali mandate – a to je vlast", poručuje Aleksić.


Aleksić se nada da će svi partneri u koaliciji "Srbija protiv nasilja", poštovati dogovore i odluke.


Za DS konstitutivna sednica taktičko pitanje, za Novi DSS proceduralna stvar
U međuvremenu, glavni odbor DS-a saopštava da konstitutivna sednica nije strateško nego taktičko pitanje, bojkot ne znači da će ta partija bojkotovati rad parlamenta.


Novi DSS konstitutivnoj sednici ne pridaje mnogo značaja. Za njih je ona proceduralna stvar. Ništa epohalno i ne očekuju da se desi u utorak, ali vide logiku da opozicija pokaže nezadovoljstvo načinom na koji su sprovedeni izbori. Kako?


"Kako će tačno izgledati ja ne mogu da vam kažem sada. Ima nekoliko ideja, ima nekoliko scenarija. Ja razumem i ja sam deo toga, ponovljam, potpuno neshvatljivo i bilo bi nelogično da opozicija ne pokaže i ne iskaže nezadovoljstvo načinom na koji smo došli do tih rezultata, atmosferom u društvu, medijskom slikom i što se nas tiče predajom Kosova i Metohije", rekao je Miloš Jovanović iz ove stranke. 


"Mi - glas iz naroda": Podržaćemo dobre predlogeNajveće iznenađenje decebraskih izbora – pokret "Mi - glas iz naroda" i dva dana pred ulazak u Skupštinu zastupa stav – podržaće dobre predloge, bilo da dolaze od vlasti ili opozicije. Kakva će atmosfera biti, kaže, od njih neće zavisti. Nude i novine.


"Kod nas se iz nekog razloga smatra da kada čovek uvažava sagovornika, da je to izraz njegove slabosti. Ne. Mislim da moramo da uvedemo tu jednu vrstu odmerenosti u upotrebi reči kada govorimo i sa onima sa kojima se ne slažemo. I treća stvar koja će biti dosta zanimljiva ljudima – mi nećemo odgovarati na napade ako budu na ličnost nekog od nas zato što nas to uvlači u jednu spiralu, gde vi u stvari pričate o stvarima koje uopšte ne interesuju one koji su vas birali", navodi Branko Pavlović sa liste "Mi - Glas iz naroda".


Za SPS saradnja s SNS-om neupitna


Za socijaliste, ni tokom kampanje, ali ni u postizbornom dogovoru, saradnja sa kolicionim partnerom je neupitna.


"Pre svega zato što mislim da su pred nama ozbiljni izazovi, koji se tiču građana Srbije i Srbije kao takve. I moramo se ponašati kao odgovorni ljudi, jer konačno čini mi se da smo na toj platformi dobili poverenje građana, neko manje, neko više svakako. Ali to stvara obavezu da nastavimo saradnju i nastavimo da Srbiju vodimo u tom smeru koji je zacrtan mnogo godine pre", poručila je Snežana Paunović iz SPS-a.


Orlić: Najvažnije da ispunimo zadatak koji su nam poverili građani


Iako doskorašnji predsednik Skupštine Vladimir Orlić (SNS) ne otkriva da li će i naredne četiri godine predsedavati najvišem zakonodavnom telu, ima očekivanja od novog saziva. Za početak - da će svi poslanici verifikovati mandate.


"Što se tiče plana za budućnost, ono što je za Srbiju najvažnije jeste da onaj zadatak koji su građani dali na izborima i Narodnoj skupštini, ali i Vladi koju će skupština da izabere u novom sazivu ispunimo do kraja. To je zadatak za dalji razvoj i jačanje države kao slobodne, suverene i nezavisne, one koja vodi računa o samo svojim interesima i koja će zaključno sa 2027. godinom da ima značajno veće plate, penzije, izgrađenu infrastrukturu, auto-puteve, puteve, nove bolnice i da kao centar sveta ugosti sve ostale na Ekspou u 2027", rekao je Orlić.


U 14. sazivu parlamenta najviše je pravnika i ekonomista. Među poslanicima i politikolozi, lekari, sportisti, operski pevači, violinisti, glumci.


Ni u ovom sazivu nije postignut cilj da 40 odsto mesta u parlamentu zauzmu žene, u odnosnu na prethodni – tri manje.Slične vesti

U Skupštini završen Kolegijum o izbornim uslovima

3 Apr 2024, 10:46

U Skupštini Srbije završen je rad Kolegijuma, na kojem su učestvali predsednica parlamenta Ana Brnabić i šefovi…

SO Veliko Gradište: U ponedeljak o rebalansu

27 Mar 2024, 12:00

Prvi rebalans budžeta opštine veliko Gradište 1. aprila  pred odbornicma  gradištanske skupštine 

Dačić: Opozicija ometanjem rada skupštine stvara atmosferu vanrednog stanja

20 Mar 2024, 10:27

Predsednik poslaničke grupe "Socijalistička partija Ivica Dačić" Ivica Dačić izjavio je danas da predstavnici…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoInvesticionim održavanjem povećava…

U planu JP „Toplifikacija i ove godine su zamašna sredstva za investiciono održavanje…

22 Apr 2024, 11:47

PoljoprivredaSetva jarih useva uveliko traje,…

Nedavna kiša na trenutak je prekinula je setva jarih useva u Braničevu, nastavlja se…

22 Apr 2024, 11:44

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

Kursna lista