UNUCI U KOLU I PESMI NASLEDILI PRETKE
   22 Apr 2017, 12:12    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


UNUCI U KOLU I PESMI NASLEDILI PRETKE

U organizaciji Centra za Kulturu „Veljko Dugošević“, u Kučevu je održana jubilarna 30. Smotra dečijeg izvornog narodnog stvaralaštva na kojoj je nastupilo oko 300 najmlađih čuvara narodne tradicije i običaja raspoređenih u deset ansambala i folklornih grupa koji se takmičili za titulu pobednika Smotre.


          
          Ova smotra ima za cilj afirmaciju i očuvanje tradicije izvornog narodnog stvaralaštva ovoga kraja od zaborava. Na daskama pozornice Centra za kulturu u Kučevu prastare igre zaigrali su unuci i praunuci osnivača i prvih učesnika Smotre, što je dobra tradicija a ujedno i nastavak aktivnosti onih koji rade u kulturi i negovanju narodnih običaja i folklora.


          
          Pred prepunom salom Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ u ovom gradu na Peku nastupili su ,pripremni ansambl Centra za kulturu Kučevo, Kud "Stara Vlajna " iz Neresnica,Folklorna grupa iz Duboke,Muzička škola "Stevan Mokranjac" Požarevac-odeljenje u Kučevu,Predškolska ustanova ,,Lane’’ iz  Kučeva,iz Osnovnih škola ,, Milutin Milanković’’ iz Rabrova ,,Veljko Dugošević’’ iz Turije, ,,Ugrin Branković’’iz  Kučeva, ,, Slobodan Jović’’ iz Voluje, Drugi ansambl Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’iz  Kučeva i Kulturno umetničko društvo iz Voluje.


         
          Pobednici ovogodišnje 30-te,jubilarne dečje Smotre u negovanju narodnih običaja po kategorijama je Drugi folklorni ansambl Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ iz Kučeva,a drugo i treće mesto osvojili su Kulturno-Umetničko društvo,,Voluja’’iz Voluje i igračka grupa Osnovne škole ,,Ugrin Branković’’ Kučevo,područno odelenje iz Neresnice. Na ovoj smotri vrednovana je izvornost u igri ili pesmi, urednost nošnje, interpretacija i scenski utisak. Nagrađeni su  i najbolji instrumentalisti,pevači i izvorne grupe.


         
          Opštinska smotra dečjeg izvornog stvaralaštva je pre tri godine izdvojena iz Smotre „Homoljski motivi“ i ona će zajedno sa ovom manifestacijom po svemu sudeći za građane Kučeva i okoline, kao i sve one koji odluče da izaberu da posete ovaj grad na Peku, predstavljati uzbudljivo kulturno proleće. Jubilarna 50.Smotra izvornog narodnig stvaralaštva u ovom gradu na Peku,održaće se od 25.maja do 3.juna ove godine.
 
 Lj.Nastasijević
 Foto:Radmila StankovićSlične vesti

U Kučevu održani 56. Homoljski motivi: Tradicija dostojna poštovanja

4 Jun 2024, 21:40

Više od hiljadu učesnika ovogodišnjih  56. „Homoljskih motiva“ iz 30-tak opština i…

U Kučevu otvorena Etno kolonija vlaškog veza-štampujit

31 May 2024, 14:48

U Kučevu su u sredu počeli 56. „Homoljski motivi”, jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva…

Vlada formirala Radnu grupu za unapređenje položaja zaposlenih u ustanovama kulture

23 Feb 2024, 10:42

Na predlog ministarke kulture Maje Gojković, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista