Univerzitet u Beogradu deo najvećeg svetskog naučnog projekta u CERN-u
   19 Mar 2024, 10:50    Beograd    rts    Elena Marjanović


Univerzitet u Beogradu deo najvećeg svetskog naučnog projekta u CERN-u

Univerzitet u Beogradu i Evropska organizacija za nuklearno istraživanje CERN zaključili su Memorandum o razumevanju (Memorandum of Understanding) koji se odnosi na Studiju izvodljivosti (Feasibilty study) sledećeg najvećeg naučno tehnološkog projekta u CERN-u - Budući cirkularni sudarač (Future Circular Collider – FCC).


Sporazum su potpisao rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vladan Đokić, i u ime CERN-a dr Majkl Benedikt, vođa studije budućeg cirkularnog sudarača. Cilj je da sve članice Univerziteta u Beogradu, kao i druge naučne institucije u Srbiji, uključe u ovaj do sada najveći međunarodni naučno-tehnološki projekat. Isti ugovor zaključio je više velikih naučnih instituta i univerziteta u svetu, čije su države članice CERN-a.


Studija i izgradnja delova grandioznog akceleratorskog kompleksa FCC (obima od 90 do 100 kilometara) uveliko je započeta i ne očekuje se da će biti završen i pušten u eksploataciju pre 2042. godine. Gradiće se u dve faze: prva koja će omogućiti ubrzavanje i sudare snopova elektorna i pozitrona na do sada najvišim energijama, i druga faza koja će omogućiti ubrzavanje i sudare dva snopa protona na takođe rekordnim energijama. Primarni cilj gradnje ovog kompleksa su dalja složena eksperimentalna i teorijska istraživanja u oblasti fizike visokih energija, prvenstveno u fizici čestica.


„Nadamo se da će biti prilike ne samo za istraživače i inžnjere, već i za uspešne srpske kompanije da se priključe ovom ambicioznom projektu, čija je eksploatacija projektovana za stručnjake koji su danas u srednjim školama ili na univerzitetima” istakao je rektor Đokić.


Evropska organizacija za nuklearno istraživanje, poznatija po svom akronimu CERN, najveći je centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan 1954. Nalazi se u okolini Ženeve, sa obe strane švajcarsko-francuske granice. U članstvu CERN-a su 23 države, a sa 38 država CERN ima ugovore o saradnji. CERN je zvanični posmatrač Ujedinjenih nacija.


Srbija je postala 23. punopravna zemlja članica CERN-a 24. marta 2019. godine. Sa Univerziteta u Beogradu učestvuju Institut za nuklearne nauke „Vinča”, Institut za fiziku i Fizički fakultet, a sa Univerziteta u Novom Sadu Prirodno-matematički fakultet. Određeni timovi, od ukupno 34 naših istraživača i specijalista, su aktivno uključeni u eksperimente ATLAS i CMS na akceleratoru LHC, kao i u eksperimente ACE i NA61.


Timovi srpskih istraživača su takođe aktivni i u okviru eksperimenata u oblasti nuklearne fizike na instalacijama ISOLDE, kao i u okviru projekta GRID computing, ravnopravno sa kolegama iz najvećih naučnih centara i univerziteta u svetu.


Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i izvanredni i opunomoćeni ambasador, stalni predstavnik Republike Srbije pri Kancelariji Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Milan Milanović, ataše – stalna misija Srbije pri Kancelariji UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Miroslav Zotović, delegat Saveta CERN-a, Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu, prof. dr Petar Adžić, predstavnik za obrazovanje i rad na terenu prof. dr Predrag Milenović i član CERN-a sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Vukašin Milošević.Slične vesti

Stipendija đacima koji se po dualnom modelu opredele za deficitarna zanimanja - gde su najpotrebniji radnici

3 Feb 2024, 9:37

Više od 500 poslodavaca prijavilo se na konkurs Privredne komore Srbije za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu…

Borba za talente - kako ih privući i zadržati

24 Nov 2023, 12:55

Uprkos odlivu mozgova, u poslednjih 10 godina Srbija je napredovala za oko 30 mesta na globalnoj listi koja meri sposobnosti…

Cveće kao nastavno sredstvo

11 Mar 2023, 11:53

Kvalitet nastave u Osnovnoj školi „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu, je evidentan, cvetna nota donosi…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeIzmenjeno radno vreme Gradskog…

Na Gradskom bazenu u Požarevcu u subotu, 13. jula, održava se Državno prvenstvo u triatlonu.…

12 Jul 2024, 12:17

DruštvoProf. Đenić: Na VMA broj pregleda…

Nastavlja se tropski talas u Srbiji. Zato lekari apeluju i na hronične bolesnike i na one…

12 Jul 2024, 10:45

PolitikaVučić se danas obraća javnosti…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti Obraćanje predsednika…

12 Jul 2024, 10:41

Kursna lista