UMETNOST DALEKOG MEKSIKA U POŽAREVCU
   8 Mar 2019, 12:38    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


UMETNOST DALEKOG MEKSIKA U POŽAREVCU

U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI SVEČANO JE OTVORENA IZLOŽBA RADOVA NA PAPIRU AMATE U ORGANIZACIJI NARODNOG MUZEJA POŽAREVAC I AMBASADE MEKSIKA U BEOGRADU


U okviru obeležavanja diplomatskih odnosa između Meksika i Srbije, koji će ove godine proslaviti 73. godišnjicu, Ambasada Meksika u saradnji sa Romskim edukativnim centrom i Galerijom savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevac predstavila je izložbu pod nazivom Radovi na papiru amate iz Ksalitle koja će biti izložena do 21. marta u Galeriji umetnosti.Uz zvuke muzike dalekih krajeva u izvođenju muzičkog ansambla " Novi zvučni talas" publika je uživala u bogatom koloritu izloženih dela. Kolekcija od 27 slika iz Ksalitle, meksičke države Gerero, sačinjenih na papiru amate čini deo umetničke zbirke Ambasade Meksika u Srbiji.
Okupljene goste najpre je pozdravio direktor Narodnog muzeja Požarevac, Gordan Bojković ​koji je govorio o povezanosti i sličnosti naroda Srbije i Republike Meksika i naglasio da je kultura nit koja spaja i veoma  udaljene države i narode.
A nakon toga prisutnima se obratila i njegova ekselencija ambasador Meksika, Marko Antonio Garsija Blanko koji je u Požarevac došao sa svojom suprugom i ovom prilikom naglasio da je obišao mnoge gradove širom Srbije ali je naglasio da se u Požarevcu oseće  posebno prijatno i  velika doza pozitivne energije daje osećaj bliskoti i prijateljstva sa Požarevcem.Ambasador je i objasnio prisutnima kako je ovaj poseban papir nastao kao i sama tehnika izrade ovih dela.

Tokom svoje istorije papir je bio od velikog značaja za najrazličitije kulture. 
Umetnost na papiru amate iz Ksalitle govori o narodu koji obiluje istorijom i tradicijom, sa temama koje nam pričaju priču o njihovom životu i društvenim, ekonomskim i religioznim događajima, tako različitim kao što su ribolov, poljoprivreda, stočarstvo, praznici, rituali ili jednostavno samo prikaz prirode.
Ksalitla, narod koji govori nauati dijalektom, ime bi moglo da se prevede na naš jezik kao „mesto gde obiluje pesak“ predstavlja centar zbivanja meksičkih indijanaca gde je predivno posmatrati kako magične ruke njihovih umetnika uspevaju da pretvore, impresivnom spretnošću, jedan običan komad drveta ili komad blata u pravo umetničko delo.
Prema istoričarima, za papir se na Mezoameričkoj visoravni znalo pre nego u Evropi. Proizvodi se od kore različitih vrsta stabala iz porodice duda, poznate pod zajedničkim nazivom amate.
Amati (dudinjak ili smokvarnik) je reč na nauati jeziku kojom su indiosi označavali papir dobijen iz stabla.

Narodi na području meksičke visoravni su sakupljali koru drveta vrste fikus koju su potapali i kuvali u vodi sa krečom da bi postigli tanke folije biljno-vlaknaste mase, koje su mogle da se razlikuju po formi i gustini u skladu sa namenom za koju je predviđen papir (za pisanje ili za izradu ukrasa).
Nakon toga su te folije sušili na suncu, koje kada se osuše dostignu svetlu do tamne oker boje i naboranu teksturu. Finalni arak se zove „papir amate“.Danas, proizvodnja amatea je usmerena ka zadovoljavanju potreba narodnih slikara iz oblasti reke Balsas u Gereru, koji važe za odlične crtače na keramici a koji su svoja znanja preneli na slikanje na papiru amate.
Rezultat toga su izvanredna dela puna kolorita i lepote, uobličena sa velikom senzualnošću. Njihova tematika obuhvata motive od prikazivanja životinja i biljaka – sa veoma naglašenom ornamentalnošću – do prikaza koji asociraju na svakodnevne aktivnosti stanovnika ove oblasti.
Meksički papir doživljava danas svoje zlatno doba. Napori indiosa iz plemena otomi i naua omogućili su oživljavanje jedne od najlepših i najoriginalnijih tradicija američkog kontinenta.“Izložbu je svečano otvorio predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić.

VIDEO JE U PRILOGUSlične vesti

MUZEJSKE DEČIJE RADIONICE U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI

6 Apr 2019, 12:48

U OKVIRU  IZLOŽBE „MILA MOJA - DEČIJE IGRAČKE OD PRAISTORIJE DO DANAS" NARODNI MUZEJ U POŽAREVCU ORGANIZOVAO…

NOVOGODIŠNJA IZLOŽBA U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI

29 Dec 2018, 14:05

U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI U PETAK 28. DECEMBRA SVEČANO JE OTVORENA NOVOGODIŠNJA IZLOŽBA U ORGANIZACIJI  UDRUŽENJA…

PROMOCIJA SAJTOVA 3D PROJEKCIJA NARODNOG MUZEJA I GALERIJE MILENE PAVLOVIĆ BARILI

25 Dec 2018, 22:36

NARODNI MUZEJ POŽAREVAC I GALERIJA MILENE PAVLOVIĆ BARILI ORGANIZOVALI SU PROMOCIJU  SVOJIH SAJTOVA I 3D PROJEKCIJA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU VRTIĆU DUŠKO RADOVIĆ NOVA MESTA…

U VRTIĆU DUŠKO RADOVIĆ  IZVRŠENA JE PRENAMENA PROSTORIJA I ADAPTIRANA ZA …

19 Sep 2019, 14:35

Kultura56 MEĐUNARODNI SUSRETI PISACA…

UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA SRBIJE I CENTAR ZA KULTURU POŽAREVAC ORGANIZUJU MEĐUNARODNE SUSRETE…

19 Sep 2019, 14:34

DruštvoKUČEVAČKI SREDNJOŠKOLCI U PROJEKTU…

U organizaciji Udruženja  građana ,,Svet reči’’u Velikoj Plani  održan…

19 Sep 2019, 14:20

Kursna lista