UMETNICI IZ KRUŠEVCA U POŽAREVCU
   13 Apr 2019, 12:47    Požarevac    Sat Tv    Maja Stepanović


UMETNICI IZ KRUŠEVCA U POŽAREVCU

U ČETVRTAK 11. APRILA 2019. GODINE U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI SVEČANO JE OTVORENA IZLOŽBA ČLANOVA UDRUŽENjA LIKOVNIH UMETNIKA KRUŠEVCA – ULUK.

Na izložbi u Požarevcu predstavilo se 24 autora sa 29 ostvarenja, 18 članova udruženja i šestoro gostiju po pozivu. Autor izložbe je Mr Matija Rajković. Učesnici: Zoran Rajković, Matija Rajković, Olgica Lazarević, Zoran Vasiljković, Milena Maksimović – Kovačević, Jovanka Rašović, Boris Pavlović, Dejan Aksentijević, Nemanja Panić, Mijodrag Janković, Nikola Živić, Mladen Lazarević, Nikola Milčev, Slobodan Radičević, Marina Pavlović – Petrov, Marjan Pavlović, Ana Miljković i AnastasijePunoševac. Gosti: Branimir Karanović, Anica Radošević – Babić, Rajko Popivoda, Jelena Trajković – Popivoda, Đorđe Arnaut i Željka Momirov.
Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Požarevcu koja je i otvorila ovu izložbu je tom prilikom kazala: „Posle zanimljivog početka godine u Galeriji savremene umetnosti kada se publika upoznala sa naivnom umetnošću Meksika i gde su nam 6 muzeja iz Srbije (iz Zaječara, Negotina, Knjaževca, Jagodine, Požarevca i Sremske Mitrovice) približila svoje zbirke na primeru igračaka, danas publiku upoznajemo sa savremenom likovnom scenom Kruševca. Tu scenu zastupa Udruženje likovnih umetnika Kruševca osnovano kao profesionalno udruženje 2011.g. sastavljeno najviše od školovanih umetnika, kako afirmisanih i tako i mladih umetnika, različitih generacija i različitih umetničkih poetika. Naši gosti imaju i nekoliko svojih gostiju iz Beograda i Novog Sada čija se dela mogu videti na izložbi: to su grafičari Branimir Karanović i Anica Radošević-Babić, vajari Rajko Popivoda, Željka Momirov i Đorđe Arnaut, i sliakrka Jelena Trajković-Popivoda. Neke od kruševačkih slikara naša publika je već imala prilike da upozna, naime prošle godine dragi gosti Galerije bili su Zoran i Matija Rajković, koji su izlagali slike i grafike,  njima se priključilo još 16-oro Kruševljana.
Različite generacije i različito likovno opredeljenje našlle su svoje polje umetničkog istraživanja – jedna grupa umetnika je bila zaokupljena likovnim problemima u oblasti slikarstva, druga u grafici, treća u oblasti proširenih medija, četvrta u oblasti trodimenzionalnog prostora. Neiscrpno ispitivanje boje, oblika, senke, prostora, linije kroz istoriju umetnosti nije ostavilo ni kruševačke umetnike ravnodušnim, što ih je navelo da stvaraju u opsegu od figuralnog do apstraktnog. Nastala dela različita i po sadržaju i u formalno-stilskim obeležijima, ostvarena su kao posledice dragocenih doživljaja stvaralačke slobode“.
Nakon izlaganja kustosa Narodnog muzeja posetiocima se obratio autor izložbe i predsednik Udruženja likovnih umetnika Kruševca Mr Matija Rajković koji je govorio o postavljenoj izložbi  i koji se zahvalio Narodnom muzeju u Požarevcu i članovima ULUK-a  na organizaciji i saradnji.
Izložba je otvorena do 24. aprila. Ulaz je slobodan.

 



Slične vesti

Deca u ratu: Srpski izbeglički domovi u Mataruškoj Banji 1942-1944.

7 Feb 2024, 14:10

U Galeriji  savremene umetnosti otvorena je izložba „Deca u ratu: Srpski izbeglički domovi u Mataruškoj…

"Za sećanje od..." fotografije iz zbirki Narodnog muzeja Požarevac

5 Dec 2023, 11:11

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvarena je  izložba „Za sećanje od...“ Fotografije iz zbirki…

Izložba "Damari sećanja" u Galeriji savremene umetnosti

15 Nov 2023, 11:41

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba radova nastalih uljanih pastelom na rendgen snimcima pod…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista