ULAGANJE U RAZVOJ KULTURE U OPŠTINI GOLUBAC
   20 Aug 2019, 17:31    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ULAGANJE U RAZVOJ KULTURE U OPŠTINI GOLUBAC

Za investicije,socijalna davanjja i subvencije iz budžeta za ovu godinu u opštini Golubac izdvojeno je oko 55 odsto budžetskih sredstava za realizaciji  velikih kapitalnih projekata  u oblasti infrastrukture,modernizaciji lokalne putne mreže,obrazovanja,kulture i sporta. Realizacijom planiranih projekata  u gradu Golupcu i u  naseljima  stvaraju se uslovi za  bolji život  građana. U protekle tri godine urađeno je više od  dvadeset velikih projekata. U Golupcu se uz podršku Evropske Unije preko razvojnog programa EU PRO  počeli radovi   na dodatnom unapređenju uslova za organizaciju kulturnih i sportskih manifestacija. U okviru radova ukupne vrednosti 120.000 evra biće izvršena sanacija višenamenskih sportskih terena i izgradnje krova na letnjoj pozornici. Pored radova na izgradnji infratsrukture u oblasti sporta,radi se I na razvoju kulture gde je u toku rekonstrukcija I popravka Domova culture u naseljima,a privode se kraju I priprema na rekonstrukciji postojeće zgrade u kojoj bi se nalazila Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ iz ovog grada na Dunavu.


        -To je prostor od nekih 650 kvadratnih metara prostora,veći deo sredstava obezbeđen je od Norveške vlade,a drugi deo obezbedili smo iz bidžeta Opštine Golubac.Tender je završen,izabran je izvođač radova I ovih dana kreće se sa radovima.REkonstruisana zgradddda buduće biblioteke biće savremena I prilagođena uslovima bibliotekarske delatnosti.Tu su I sale za prezentaciju I održavanje skupova ,književnih večeri ,izložbi kao I održavanje kulturnih manifestacija.Postavićemo I jednu muzejsku postavku ,kaže dr Nebojša Mijović,predsednik opštine Golubac.


Od naredne godine Golubac ponovo dobija svoj festival filma.Pre tri  decenije ovaj grad na obali Dunava imao je svoj filmski festival ,,Dani filmske komedije DAFKO’’, a od 2020. godine imaće Festival,,Istorijskog filma’’ koji će biti I takmičarskog karaktera.
        -Odlučili smo da od sledeće godine pokrennemo održavanje filmskog festival ,,Istorijskog filma’’ koji će biti takmičarskog karaktera I na kome će učešće uzeti najmanje 20-filmova I festival će trajati pet. dana. Sredstva za njegovo održavanje biće ozbbeđena iz budžeta za narednu godinu,dodao je predsednik MIjović.
Opština Golubac sopstvenim sredstvima iz budžeta za ovu godinu  radi na popravci I uređenju postojećih domova kulture u pojednim naseljima.Uređeni su domovi u naseljima Klenje,Ponikve I Vinci,a u ovom mesecu popravljeni su  domovi u Braničevo I Miljević a do kraja godine popraviće se I Domovi I u ostalim naseljima.

Većina ovih zgrada culture su rekonstruisane I obnovljene,a u toku ove godine radiće se na popravci domova I u naseljima Sladinac,Žitkovica I Bikinje,rekao je dr MIjović.
        -Naš je cilj da sve renuirane I napuštene Domove culture obnovimo I osppsobimo da se u njima održavaju kulturne aktivnosti I manifestacije.
Ono što je najvažnije, ulaganjem u turizam,kulturu I sport i bogatom turističkom ponudom ova podunavska opština doprinosi razvoju lokalne zajednice I boljeg standard građana kao i unapređenju privrede, što znači otvaranje novih radnih mesta i priliku za mlade da ostanu da žive i rade u Golupcu.
Lj.Nastasijević
 



Slične vesti

Mali: Pripremni radovi za izgradnju Ekspo ispod zemlje se polako završavaju

24 Feb 2024, 10:22

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je tokom obilaska radova na gradilištu u Surčinu, gde će biti izgrađen…

Izgradnjom puteva do više investitora i turista

12 Feb 2024, 10:53

Dunavski koridor, odnosno brza saobraćajnica Požarevac – Veliko Gradište – Golubac, dužine 68 kilometara,…

U Golupcu potpisani ugovori o izgradnji marine na Dunavu sa 100 plovila

21 Nov 2023, 12:55

Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije , Agencija za upravljanje lukama i Opština Golubac potpisali su…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 12:27

Kursna lista