ULAGANJE U RAZVOJ KULTURE U OPŠTINI GOLUBAC
   20 Aug 2019, 17:31    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ULAGANJE U RAZVOJ KULTURE U OPŠTINI GOLUBAC

Za investicije,socijalna davanjja i subvencije iz budžeta za ovu godinu u opštini Golubac izdvojeno je oko 55 odsto budžetskih sredstava za realizaciji  velikih kapitalnih projekata  u oblasti infrastrukture,modernizaciji lokalne putne mreže,obrazovanja,kulture i sporta. Realizacijom planiranih projekata  u gradu Golupcu i u  naseljima  stvaraju se uslovi za  bolji život  građana. U protekle tri godine urađeno je više od  dvadeset velikih projekata. U Golupcu se uz podršku Evropske Unije preko razvojnog programa EU PRO  počeli radovi   na dodatnom unapređenju uslova za organizaciju kulturnih i sportskih manifestacija. U okviru radova ukupne vrednosti 120.000 evra biće izvršena sanacija višenamenskih sportskih terena i izgradnje krova na letnjoj pozornici. Pored radova na izgradnji infratsrukture u oblasti sporta,radi se I na razvoju kulture gde je u toku rekonstrukcija I popravka Domova culture u naseljima,a privode se kraju I priprema na rekonstrukciji postojeće zgrade u kojoj bi se nalazila Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ iz ovog grada na Dunavu.


        -To je prostor od nekih 650 kvadratnih metara prostora,veći deo sredstava obezbeđen je od Norveške vlade,a drugi deo obezbedili smo iz bidžeta Opštine Golubac.Tender je završen,izabran je izvođač radova I ovih dana kreće se sa radovima.REkonstruisana zgradddda buduće biblioteke biće savremena I prilagođena uslovima bibliotekarske delatnosti.Tu su I sale za prezentaciju I održavanje skupova ,književnih večeri ,izložbi kao I održavanje kulturnih manifestacija.Postavićemo I jednu muzejsku postavku ,kaže dr Nebojša Mijović,predsednik opštine Golubac.


Od naredne godine Golubac ponovo dobija svoj festival filma.Pre tri  decenije ovaj grad na obali Dunava imao je svoj filmski festival ,,Dani filmske komedije DAFKO’’, a od 2020. godine imaće Festival,,Istorijskog filma’’ koji će biti I takmičarskog karaktera.
        -Odlučili smo da od sledeće godine pokrennemo održavanje filmskog festival ,,Istorijskog filma’’ koji će biti takmičarskog karaktera I na kome će učešće uzeti najmanje 20-filmova I festival će trajati pet. dana. Sredstva za njegovo održavanje biće ozbbeđena iz budžeta za narednu godinu,dodao je predsednik MIjović.
Opština Golubac sopstvenim sredstvima iz budžeta za ovu godinu  radi na popravci I uređenju postojećih domova kulture u pojednim naseljima.Uređeni su domovi u naseljima Klenje,Ponikve I Vinci,a u ovom mesecu popravljeni su  domovi u Braničevo I Miljević a do kraja godine popraviće se I Domovi I u ostalim naseljima.

Većina ovih zgrada culture su rekonstruisane I obnovljene,a u toku ove godine radiće se na popravci domova I u naseljima Sladinac,Žitkovica I Bikinje,rekao je dr MIjović.
        -Naš je cilj da sve renuirane I napuštene Domove culture obnovimo I osppsobimo da se u njima održavaju kulturne aktivnosti I manifestacije.
Ono što je najvažnije, ulaganjem u turizam,kulturu I sport i bogatom turističkom ponudom ova podunavska opština doprinosi razvoju lokalne zajednice I boljeg standard građana kao i unapređenju privrede, što znači otvaranje novih radnih mesta i priliku za mlade da ostanu da žive i rade u Golupcu.
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

MIHAJLOVIĆEVA SA BRITANSKOM AMBASADORKOM O MORAVSKOM KORIDORU

19 Feb 2020, 12:13

Izgradnja Moravskog koridora, saradnja u oblasti vazdušnog saobraćaja, kao i zajednički projekat u cilju unapređenja…

MIHAJLOVIĆ: UMESTO NA DIZEL, PRAVIĆEMO LOKOMOTIVE NA GAS

14 Feb 2020, 12:30

Ruska kompanija RŽD razmatra predlog da u Srbiji napravi zajedničku kompaniju za lokomotive na gas, rekla je potpredsednica…

SA KINEZIMA POTPISAN MEMORANDUM ZA AUTOPUT BG-ZR-NS

22 Jan 2020, 13:21

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je danas Memorandum o razumevanju i izradi…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaPRIHRANA AZOTNO MINERALNIM ĐUBRIVOM…

MAKSIMALNO USVAJANJE I VEĆI ROD OZIMIH STRNIH ŽITA ZA 2020 GODINU ĆE SE POSTIĆI AKO SE IZVRŠI…

21 Feb 2020, 14:03

PolitikaDepozitni sistem za jednokratnu…

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i…

21 Feb 2020, 13:47

DruštvoU Malom Crniću dodeljeno šest…

U okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Srbiji, danas je u Malom Crniću, kod…

21 Feb 2020, 13:43

Kursna lista