UGOVOR SA EVROPSKOM INVESTICIONOM BANKOM  ZA PODRŠKU UGROŽENIM OPŠTINAMA
   15 Apr 2019, 13:15        RTS    Tatijana Spasojević


UGOVOR SA EVROPSKOM INVESTICIONOM BANKOM ZA PODRŠKU UGROŽENIM OPŠTINAMA

Ministar finansija Siniša Mali i šef divizije Evropske investicione banke Mateo Rivelani potpisali su ugovor za realizaciju projekta poboljšanja kvaliteta života u jedinicama lokalne samouprave. Projekat "Partnerstvo za program lokalnog razvoja" je pokrenula Vlada Srbije u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i Misijom programa UN za razvoj. Vredan je 30 miliona evra, od čega se 22 miliona finansira iz kredita EIB. Ostatak sredstava obezbeđuje se iz budžeta, a lokalne samouprave moraju da učestvuju sa najmanje 15 odsto vrednosti pojedinačnog projekta.

Novac je prvenstveno namenjen nerazvijenim opštinama i onima koje su u prethodnom periodu bile pogođene krizama."U oko 40 opština sledi sređivanje objekata, parkova, škola... Cilj programa je da poboljšamo kvalitet lokalne infrastrukture kako bi obezbedili ravnomerni razvoj. Tako će i lokalne samouprave biti primamljivije investitorima, veće su šanse da će doći i otvoriti nova radna mesta", rekao je Siniša Mali.Ističe da je u prva tri meseca budžet u suficitu, a stopa nezaposlenosti se smanjuje. Dodaje da lokalna infrastruktura treba da bude još bolja da bi i rezultati bili bolji.Ministar lokalne samouprave Branko Ružić napominje da u Vladi postoji dogovor da se ne prave kozmetičke promene nego da se iz temelja menjaju uslovi u kojima opštine funkcionišu. "Na opštinama je veliki posao i pritisak da isporuče sve zahteve građanima. Imajući u vidu velike razlike između razvijenosti opština i gradova, podršku ovog programa dobiće opštine iz treće i četvrte grupe razvijenosti, posebno one koje su bile na udaru poplava i migrantske krize", istakao je Ružić.Vlada je, kaže, na slatkim mukama jer dosta opština konkuriše za sredstva. "Ona priča da ne znaju da pripreme projekte više ne važi", istakao je Ružić.Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ističe da je potpisivanje ugovora važan trenutak kada EU pokazuje da zajedničkim naporima zajedno sa Vladom pokreće razvoj opština."Od 2000.

EU sarađuje sa vlastima u Srbiji na ispunjavanju zahteva lokalnih zajednica, radimo za građane, za firme, za celu zajednicu. Mi smo do danas realizovali čitav niz projekata, neki iz IPA fondova što su nepovratna sredstva, neki iz kredita i zajmova kakav smo potpisali danas", istakao je Fabrici.
 Slične vesti

SVETSKA BANKA: RAST SRBIJE OVE GODINE 3,5 ODSTO

2 Apr 2019, 13:54

Svetska banka je u novom Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan konstatovala da je privredni rast Srbije…

MALI ZA RTS: SRBIJA NA PRAVOM PUTU EKONOMSKOG OPORAVKA I RASTA

4 Feb 2019, 13:29

Delegacija MMF-a završava drugu kontrolu aranžmana sa Srbijom, a ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS…

Rekordni rezultati u 2018,nismo više prezadužena zemlja

26 Jan 2019, 13:41

Srbija više nije prezadužena zemlja, izjavio je danas srpski ministar finansija Siniša Mali, istakavši da će suficit u januaru…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoREKONSTRUKCIJA ŠKOLA U OPŠTINI…

Na području Opštine Golubac u proteklom periodu,investiralo se  u projekte u oblasti…

17 Jun 2019, 20:13

DruštvoNAVIJAČI PARTIZANA DOBROVOLJNI…

SPORTSKO UDRUŽENJE NAVIJAČA PARTIZAN 012 UČESTVOVALO JE U HUMANITARNOJ AKCIJI DOBROVOLJNOG…

17 Jun 2019, 13:48

PolitikaVučić sa predstavnicima CIDCA…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Kineske agencije za razvoj…

17 Jun 2019, 13:28

Kursna lista