UGOVOR SA EVROPSKOM INVESTICIONOM BANKOM  ZA PODRŠKU UGROŽENIM OPŠTINAMA
   15 Apr 2019, 13:15        RTS    Tatijana Spasojević


UGOVOR SA EVROPSKOM INVESTICIONOM BANKOM ZA PODRŠKU UGROŽENIM OPŠTINAMA

Ministar finansija Siniša Mali i šef divizije Evropske investicione banke Mateo Rivelani potpisali su ugovor za realizaciju projekta poboljšanja kvaliteta života u jedinicama lokalne samouprave. Projekat "Partnerstvo za program lokalnog razvoja" je pokrenula Vlada Srbije u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i Misijom programa UN za razvoj. Vredan je 30 miliona evra, od čega se 22 miliona finansira iz kredita EIB. Ostatak sredstava obezbeđuje se iz budžeta, a lokalne samouprave moraju da učestvuju sa najmanje 15 odsto vrednosti pojedinačnog projekta.

Novac je prvenstveno namenjen nerazvijenim opštinama i onima koje su u prethodnom periodu bile pogođene krizama."U oko 40 opština sledi sređivanje objekata, parkova, škola... Cilj programa je da poboljšamo kvalitet lokalne infrastrukture kako bi obezbedili ravnomerni razvoj. Tako će i lokalne samouprave biti primamljivije investitorima, veće su šanse da će doći i otvoriti nova radna mesta", rekao je Siniša Mali.Ističe da je u prva tri meseca budžet u suficitu, a stopa nezaposlenosti se smanjuje. Dodaje da lokalna infrastruktura treba da bude još bolja da bi i rezultati bili bolji.Ministar lokalne samouprave Branko Ružić napominje da u Vladi postoji dogovor da se ne prave kozmetičke promene nego da se iz temelja menjaju uslovi u kojima opštine funkcionišu. "Na opštinama je veliki posao i pritisak da isporuče sve zahteve građanima. Imajući u vidu velike razlike između razvijenosti opština i gradova, podršku ovog programa dobiće opštine iz treće i četvrte grupe razvijenosti, posebno one koje su bile na udaru poplava i migrantske krize", istakao je Ružić.Vlada je, kaže, na slatkim mukama jer dosta opština konkuriše za sredstva. "Ona priča da ne znaju da pripreme projekte više ne važi", istakao je Ružić.Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ističe da je potpisivanje ugovora važan trenutak kada EU pokazuje da zajedničkim naporima zajedno sa Vladom pokreće razvoj opština."Od 2000.

EU sarađuje sa vlastima u Srbiji na ispunjavanju zahteva lokalnih zajednica, radimo za građane, za firme, za celu zajednicu. Mi smo do danas realizovali čitav niz projekata, neki iz IPA fondova što su nepovratna sredstva, neki iz kredita i zajmova kakav smo potpisali danas", istakao je Fabrici.
 Slične vesti

SUTRA STIŽE JOŠ 18.000 DINARA Država isplaćuje poslednji minimalac, a nekima će ovo biti i zadnja PLATA U DVA DELA

7 Sep 2020, 11:25

Sutra će biti isplaćen poslednji minimalac u iznosu od po 18.000 dinara.   Kako je ranije za Tanjug izjavio ministar finansija…

ISPLATA 3. MINIMALCA OD DRŽAVE 7. JULA

17 Jun 2020, 12:08


Isplata poslednjeg, trećeg minimalca za oko 1.055.000 zaposlenih u 232.000 preduzeća, koja su tražila ovaj vid podrške…

SVETSKA BANKA: PAD SRPSKE PRIVREDE OD 2,5 ODSTO

29 Apr 2020, 13:47

Očekuje se da će se Srbija suočiti sa padom privrede od 2,5 odsto u 2020. godini, pod uslovom da mere za obuzdavanje širenja…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeZadovoljavajuća epidemiološka…

Aleksandar Đokić, načelnik Braničevskog upravnog okruga je naglasio da se pored javnih službi…

30 Sep 2020, 12:47

DruštvoPIO Fond obaveštava penzionere…

Isplata penzije za septembar za penzionere iz kategorije zaposlenih počinje 10. oktobra uplatom…

30 Sep 2020, 12:39

KulturaIzložba osobe sa invaliditetom…

U okviru kampanje “Osobe sa invaliditetom koje su menjale Srbiju” u Tabačkoj čarčiji…

30 Sep 2020, 12:17

Kursna lista