UČENICI POLJOPRIVREDNE ŠKOLE U STRUČNOJ POSETI VINARIJI STOBI U MAKEDONIJI
   11 Sep 2019, 12:27    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


UČENICI POLJOPRIVREDNE ŠKOLE U STRUČNOJ POSETI VINARIJI STOBI U MAKEDONIJI

UČENICI POLJOPRIVREDNE ŠKOLE  SONJA MARINKOVIĆ  PUTUJU  U SEVERNU MAKEDONIJU U OKVIRU REALIZACIJE PROJEKTA “VINOGRADARSTVO I PROIZVODNJA VINA “PROJEKAT JE SUFINANSIRAN OD STRANE EVROPSKE UNIJE UZ SARADNJU TEMPUS FONDACIJE

Poljoprivredna škola sa domom učenika Sonja Marinković realizuje drugi projekat sufinansiran od strane Evropske Unije uz saradnju sa TEMPUS fondacijom.
pod nazivom “Vinogradarstvo i proizvodnja vina “.Projekat se realizuje jednim delom u Severnoj Makedoniji u vinariji Stobi gde će učenici provesti dve nedelje sa ciljem da steknu nova znanja i primene ona već stečena.O samom projektu i njegovom značaju rekao nam je nešto više direktor škole Vidoje Vukašinović koji je izrazio zadovljstvo što je škola već realizovala jedan međunarodni projekat iz oblasti Organske  proizvodnje i prerade voća koji je ocenjen jako dobro.Ovog puta u Makedoniju putuju 15 učenika i dva profesora  koji će provesti dve nedelje i gde će imati priliku da vide kako susedi Makedonci rade proizvodnju i preradu vina. Sa učenicima putuju profesorka Vesna Jović diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva kao i profesor Ivan Miloš koji je i koordinator ovog projekta. Direktor škole je pre samog puta sa učenicima i   profesorima koji vode projekat održao sastanak oko odlaska u Makedoniju a učenici su i dobili opremu za rad u kojoj će raditi u vinariji i pratiti proces berbe i proizvodnje vina. Direktor je skrenuo pažnju učenicima na značaj ovog putovanja i na to da samim odlaskom u Makedoniju na ovakav vid stručnog usavršavanja učenici predstavljaju i svoju školu ali i grad Požarevac i Srbiju.

Prošle godine naša škola je imala uspešan međunarodni projekt „Organsko voćarstvo“,a ove godine će u nastavku ovih obuka petnaest učenika trećeg i četvrtog razreda smerova poljoprivredni tehničar i prehrambeni tehničar boraviti u Rebuplici Severnoj Makedoniji gde će obaviti obuku iz vinogradarstva i proizvodnje vina u elitnoj vinariji „Stobi“ – Gradsko u trajanju od čak četrnaest dana. Grupu učenika vode Vesna Jović, profesorka voćarstva i vinogradarstva i Nataša Radivojević, profesorka tehnologije koja je odgovorna za proizvodnju vina na školskoj ekonomiji. 

Odluka da se ovakva obuka odvija u R. Severnoj Makedoniji je nastala iz razloga što su makedonci bili odlični domaćini i prošle godine, ali i zato što je Makedonija podneblje vrlo pogodno za uzgoj vinove loze, vinarstvo im je na izuzetno visokom nivou, te se itekako može mnogo toga naučiti od njihovih stručnjaka. 

Za učenike koji su deo ovog projekta, potpuno je besplatna kompletna obuka – put, putno osiguranje,hrana,  smeštaj u hotelu sa četiri zvezdice, obuka, kompletna radna i zaštitna oprema.
Posle završene obuke učenici će dobiti evropski međunarodni sertifikat „Europas“ sa kojom će im biti olakšano da realizuju sopstvene projekte iz ove oblasti, ne samo u Srbiji već na teritoriji cele EU.


Realizacija ovog projekta je još jedan pokazatelj koliko je Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ iz Požarevca, dobar izbor i za učenike i za roditelje !


VIDEO JE U PRILOGU!Slične vesti

MLADI BRAČNI PAROVI U NASELJU DUBOKA KOD KUČEVA FORMIRALI KINDER KLUB

7 Dec 2019, 20:09

Mladi bračni parovi  koji su ostali da žive, rade, stvaraju i podižu svoju decu  u naselju Duboka,u opštini…

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PREKOGRANIČNE SARADNJE U GOLUPCU

29 Nov 2019, 15:20

PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNJE SRBIJA, RUMUNIJA SISTEM ZA DELOVANJE U VANREDNIM SITUACIJAMA KOJI JE FINANSIRAN OD STRANE…

PREDSTAVLJEN PROJEKAT POBOLJŠANJE PRISTUPA ROMSKE OMLADINE TRŽIŠTU RADA U KOSTOLCU

18 Nov 2019, 14:45

U SKUPŠTINSKOJ SALI U  KOSTOLCU ORGANIZOVANA JE MEDIJSKA PROMOCIJA POVODOM POČETKA PROJEKTA "POBOLJŠANJE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKNJIŽEVNO VEČE: PROMOCIJA ČASOPISA…

SAVEZ POTOMAKA RATNIKA SRBIJE 1912-1920., UDRUŽENJE POTOMAKA  RATNIKA 1912-1920.GRADSKA…

12 Dec 2019, 22:36

DruštvoPROMOCIJA KNJIGE STRANAC U SOPSTVENOJ…

U SVEČANOJ SALI NARODNE BIBLIOTEKE ILIJA M PETROVIĆ PREDSTAVLJENA JE KNJIGA  STRANAC…

12 Dec 2019, 15:12

DruštvoNOVI DISPEČERSKI CENTAR VI BTO…

U OKVIRU IZGRADNJE NOVOG ŠESTOG BTO SISTEMA, U DELU ELEKTROPROJEKTOVANJA „PAKETA…

12 Dec 2019, 15:03

Kursna lista