U vrtlogu sudbonosnog "da"-kako odoleti problemima i spasiti brak
   6 Nov 2021, 11:14    Beograd    rts    Elena Marjanović


U vrtlogu sudbonosnog "da"-kako odoleti problemima i spasiti brak

Posle oko godinu dana zatišja, opet bura – sklapanja novih brakova, ali i okončanja onih u kojima su problemi, čini se, bili nerešivi. Podaci svedoče da je tokom 2020. godine bilo i manje venčanja i manje razvoda, i to za oko petinu u oba slučaja. Ipak, početak ove godine doneo je novi zalet.Sudbonosno "da" - zbog kojeg su mnogi parovi iščekivali popuštanje protivepidemijskih mera može da postane i reč zbog koje su se, prema podacima, mnogi parovi pokajali što su je izgovorili.


Između želje i ostvarenja i jedni i drugi bili su ograničeni.

Prethodna godina prekinula je trend rasta i sklopljenih brakova i razvedenih koje je statistika beležila poslednjih deset godina, što je posledica ograničenja rada i matičara i sudova. Ipak, pandemija nije uticala na jednu tendenciju.

"Sve više sve stariji ulazimo u brak, ali i posledično se sve kasnije razvodimo jer brak traje sve duže, odluka o razvodu braka se, ipak, odlaže i u 2020. godini trajanje razvedenog braka iznosi 13,6 godina, a kada uporedimo to sa 2011. godinom tada je razvedeni brak trajao 12,7 godina", kaže Gordana Jordanovski iz Republičkog zavoda za statistiku.Gde je zapelo Bez obzira na bračni staž, problemi zbog kojih se na njega stavi tačka uglavnom su isti - loša komunikacija, nesposobnost rešavanja sukoba, prevara, uticaj roditelja, ali i različiti oblici zavisnosti.

"Žene se obično žale da ih muškarci ne razumeju, ne slušaju dovoljno, muškarci se žale da ih žene dovoljno ne poštuju, tako da možemo da kažemo da su to neki glavni razlozi nekog emotivnog udaljavanja i odatle sve počinje", kaže bračni savetnik Nebojša Savić.

U kriznim vremenima na površinu počinju da isplivavaju i najbolje i najgore osobine pojedinca. Test je to na kojem neki brakovi padaju, a drugi jačaju.

"Svaki odnos doživljava uspone i padove. Tako da, kriza ne znači da je neki brak loš, možda se samo neke stvari trebaju lepo sagledati. Razgovarajte međusobno, to je prvi korak. Ako to nije dovoljno, potražite savet od nekoga ko je malo iskusniji, u koga imate poverenja, a ako ni to ne pomaže, treći korak je onda - obratite se nekom savetovalištu", poručuje Savić.

Na taj treći korak treba se odlučiti na vreme i ne čekati da problemi narastu, ukazuju stručnjaci.Slične vesti

Mnogi požurili da se venčaju - sale vikendom zauzete do kraja oktobra, svadbe i radnim danima

25 Mar 2022, 8:24

Posle dve godine, sa padom broja zaraženih koronavirusom, život se vraća u uobičajene tokove. Zbog velikog broja otkazanih…

Nije samo ljubav potrebna-zašto se svaki četvrti brak u Srbiji završi razvodom

21 Jan 2022, 11:04

Svaki četvrti brak u Srbiji se raspadne i to u proseku najkasnije posle 13 godina. Beograđani i Vojvođani se najčešće razvode,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Velikom Gradištu svečano obeležen…

Danas je u opštini Veliko Gradište, u gradskom parku, svečano obeležen jedan…

28 Jun 2022, 16:40

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 29. Jun 2022.

SRBIJA: U sredu sunčano i tropska vrućina. Samo krajnjem zapadu…

28 Jun 2022, 11:32

DruštvoU četvrtak javni poziv za dodelu…

Izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status…

28 Jun 2022, 11:31

Kursna lista