U VELIKOM GRADIŠTU ODRŽANO SAVETOVANJE ZA POLJOPRIVREDNIKE
   6 Dec 2018, 11:54    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U VELIKOM GRADIŠTU ODRŽANO SAVETOVANJE ZA POLJOPRIVREDNIKE

Savetovanje za poljoprivredne proizvođače koje je organizovala opština Veliko Gradište u saradnji sa Poljoprivredno savetodavnom I stručnom službom Požarevac I Direktnom bankom Beograd otvorila je  potpresednica predsednika opštine, Gordana Jecić, koja je   podsetila prisutne o regresima koji se dodeljuju za poljoprivredu I dodala da se za reproduktivni materijal tj. veštačko osemenjavanje dodeljuje  1.400 dinara po grlu I nema ograničenja u broju grla za koje proizvođači podnose zahtev, osim ograničenja u ukupnom trošenju predviđenih sredstava po ovoj meri, a zahtev se može podneti do 15. decembra ove godine.

            Jecić  je istakla  I da se   završetkom postrojenja za proizvodnju pijaće vode u Ostrovu nameću i određena ograničenja u korišćenju poljoprivrednog zemljišta  u zoni sanitarne zaštite ovog vodoizvorišta čime je zabranjena upotreba mineralnih đubriva, herbicida, pesticida i svega što može da utiče na kvalitet podzemnih voda. Podsticaji koji se dodeljuju su namenska i bespovratna sredstva iznose od 30.000 dinara po hektaru.

(Gordana Jecić,potpresednica predsednika opštine Veliko Gradište ) 

          -Sledeća mera su podsticaji za sprovođenje odgajivačkog programa radi ostvarivanja odgajivačkih ciljeva u stočarstvu. Za proces uvođenja grla u matičnu evidenciju opština je angažovala Agenciju za vođenje selekcije i matične evidencije, registrovanu od strane Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede za obavljanje selekcije u stočarstvu, koja će poslove selekcije obavljati besplatno za uzgajivače.Izdvojena su i sredstva za udruženja za kupovinu neophodnih sredstava za proizvodnju. Opština daje regrese za sadnju višegodišnjih zasada u visini od 50 posto od uloženih sredstava. Svake godine organizujuju se posete poljoprivrednika sajmovima poljoprivrede. Poslednji, u Veroni, posetilo je 50 poljoprivrednika dok je u Novom Sadu bilo prisutno 150 poljoprivrednih proizvođača. Pored navedenog, opština redovno organizuje i savetovanja iz oblasti poljoprivrede,rekla je potpresednica predsednika opštine Veliko Gradište,Gordana jecić


             Dragana Urošević iz  Poljoprivredno savetodavne I stručne službe Požarevac  govorila je o upotrebi i zaštiti prilikom korišćenja sredstava za zaštitu bilja. Ona je skrenula pažnju poljoprivrednicima da upotrebljenu ambalažu ne bacaju gde stignu, već je odlože na sigurno mesto nakon čega je potrebno obavestiti udruženje SECPA EKO MODEL koji organizuje sakupljanje ambalažnog otpada i snosi troškove adekvatnog zbrinjavanja, uključujući i transport skladištenje, tretman i odlaganje ovog otpada.


              O kontroli plodnosti zemljišta i na načinu uzimanja uzoraka zemljišta sa svojih parcela I  dostavljanja Poljoprivredno savetodavnoj I stručnoj službi Požarevac na analizu govorila je savetodavac za tehnologiju biljnih proizvoda , Ana Đorđević.
             Na temu o uslovima gajenja i držanja kvalitetnih grla stoke po postojećim standardima  prisutne poljoprivrednike upoznao je  Dane Hrkalović iz Poljoprivredno savetodavne I stručne službe  Požarevac.a Svetlana Lukić, direktor Regionalnog centra Novi Sad, predstavila je Direktnu banku  i informisala prisutne proizvođače o relativno novoj banci na našim prostorima, čija ekspozitura se nalazi I  u Požarevcu.

             O agro kreditima Direktne banke namenjenim svim poljoprivrednicima koji se daju bez depozita i učešća i bez žiranata govorili su Đuro Radović  i Ivana Stojadinović.  Koji su rekli da registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima odobravaju se dinarski krediti sa fiksnom kamatnom stopom  za finansiranje obrtnih sredstava i usluga koje koriste za svoje poslovne aktivnosti.

             Aleksandar Ignjatijević je ispred Odeljenja za privredni i ekonomski razvoj i dijasporu Opštinske uprave opštine Veliko Gradište, upoznao poljoprivrednike o merama poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2019. godinu.

              - Ovim merama planirano je da se nastavi sa regresima za veštačko osemenjavanje, matičenje grla, održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Ostrovo, merama udruženjima za kupovinu neophodnih sredstava za proizvodnju  i podsticajima za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju kao što su sajmovi, izložbe, manifestacije i studijska putovanja,rekao je Ignatijević I  predstavio je  automatizovano upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom i svim vrstama zemljišta kao i na koji način se preko mobilne aplikacije može voditi knjiga polja što je izazvalo veliko interesovanje,posebno kod mlađih poljoprivrednika.

 Lj.Nastasijević                     
Izvor.Sajt SO VGSlične vesti

ODRŽANA TRIBINA: BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU U MALOM CRNIĆU

6 Mar 2020, 14:35

PREPOZNAJUĆI ZNAČAJ EDUKACIJE NA TEMU BEZBEDNOSTI DECE NA INTERNETU, POČETKOM MARTA OPŠTINA MALO CRNIĆE ORGANIZOVALA JE…

ODRŽANO JE SAVETOVANJE NA TEMU: SAVREMENE METODE TEHNIČKE DIJAGNOSTIKE

13 Dec 2019, 15:11

DRUŠTVO ODRŽAVALACA SREDSTAVA RADA GRADA POŽAREVCA I SAVEZ DRUŠTAVA INŽENJERA I TEHNIČARA GRADA POŽAREVCA,A…

ODRŽANO PREDAVANJE: RODNO BUDŽETIRANJE NA LOKALNOM NIVOU

26 Sep 2019, 14:45


SAVET ZA RAVNOPRAVNOST POLOVA  ODRŽAO JE PREDAVANJE NA TEMU “RODNO BUDŽETIRANJE NA LOKALNOM NIVOU" U  SKUPŠTINSKOJ…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaODRŽANA 34. SEDNICA SKUPŠTINE…

ODRŽANA  JE 34. SEDNICA LOKALNOG PARLAMENTA U VELIKOJ SALI CENTRA ZA KUTLURU UZ POŠTOVANJE…

26 May 2020, 14:37

DruštvoOD SEPTEMBRA ĐAKE PRVAKE OČEKUJE…

Od septembra prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet, međutim fond…

26 May 2020, 13:39

DruštvoREFORMA INSPEKCIJA U BRANIČEVSKOM…

KONTAKT CENTAR REPUBLIČKIH INSPEKCIJA KOJI POKRIVA RAD 44 INSPEKCIJE NA REPUBLIČKOM NIVOU…

26 May 2020, 13:18

Kursna lista