U Velikom Gradištu održane 26 Muzičke svečanosti  Carevčevi dani
   9 Oct 2020, 14:07    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U Velikom Gradištu održane 26 Muzičke svečanosti Carevčevi dani

U Velikom Gradištu j održan  je 26. Muzički festival „Carevčevi dani“ u organizaciji  Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“ i pod pokroviteljstvom Opštine Veliko Gradište, Ministarstva  kulture i informisanja Republike Srbije, Organizacije muzičkih autora Srbije SOKOJ i sponzora.U svetlu događaja prouzrokovanih virusom kovid-19, u svedenoj je formi, kroz jednodnevnu svečanost, realizovano je pet segmenata Festivala

U  gradskom parku, pred brojnim poštovaocima Carevčevog dela, uz njegovu prepoznatljivu melodiju ,,svilen konac’’svečano je podignuta festivalska zastava i položen venac na spomenik Vlastimiru Pavloviću Carevcu od strane predsednika opštine Veliko Gradište i predsednika Organizacionog odbora, Dragana Milića, održan je ovogodišnji  26 festival ,,Carevčevi dani’’koje je ove godine zbog pandemije trajao samo jedan dan. .Program je počeo prigodnom besedom Sanje Đokić, člana Umetničkog saveta, i trećenagrađenom pesmom sa poetskog konkursa o Carevcu, autora Milisava Milenkovića, u izvođenju glumca amaterskog pozorišta „Žanka Stokić“ iz Veliko Gradište, Igora Mišurovića. Nakon održane izložbe „Svilen konac –Carevčevo zlatno gudalo“, autora mr Mirjane Drobac i prof. Nikole Rackova, u Opštini Vračar, predstavljena je i građanima i posetiocima u Velikom Gradištu. Tom prilikom, stručni saradnik Izložbe i saradnica direktora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca, Ana Gajić, pročitala je govor prof. Zorana Marića, saradnika na izložbi. Održan je i nastup vokalnih solistkinja Vesne Dimić i Biljane Petković u pratnji Ilije Pavlovića na harmonici nakon čega je predsednik Umetničkog saveta i moderator programa, prof. Nikola Rackov zvanično otvorio izložbu koja sadrži sedam izložbenih panoa, u fotografiji  koje  predstavljaju stvaralaštvo rodonačelnika naše narodne muzike – Vlastimira Pavlovića Carevca.
Predsednik opštine Veliko Gradište  Dragan Milić zadovoljan je što je ipak pored pandemije održan 26 Festival ,,Carevčevi dani’’,jer se time nije dozvolilo da se njegovo održavanje prekine.


            -Održavanjem festivala nismo prekinuli svilenu nit Vlastimira Pavlovića Carevca I njegovog svilenog konca I nastavljena I ispoštovana tradicija,pa ova manifestacija mora I dalje da traje I zbog same srpske muzike.Mislim,da ćemo samo tako da pobedimo,ne samo one druge programe ,već u interesu naše dece I novim pokolenjima kojima ostavljamo veru u srpsku narodnu muziku I pominjemo Vlastimira Pavlovića Carevca u cilju njihovog pravilnog vaspitanja. Nastavićemo sa aktivnostima,svake godine smo dali gradu I Vlastimiru Pavloviću Carevcu,počev od spomenika,biste u radio Beogradu I u  njegovom rodnom selu Carevcu kao I jedan da održavanja festivala, Ove godine napravljena je veoma lepa izložba koju treba videti I da je naš zadatak u pripremi narednog 27 festivala ovu izložbu promovišemo u što više mesta u Srbiji da građani na taj način vide da promovišemo srpsku narodnu muziku I Vlastimira Pavlovića Carevca.Zahvalan sam svima koji su uzeli učešće  na ovom festival I doprineli da uživamo u ovako lepom programa,naglasio je predsednik opštine Dragan Milić. 
           -
Održana je I promocija časopisa „Carevčeva lira“ koja izlazi u okviru festivala, o kojoj su  govorili  prof. Suzana Milenković i  urednik Žarko Živanović. Tom prilikom pročitana je drugonagrađena pesma sa poetskog konkursa, autora prof. Dragoša Pavića. U okviru Okruglog stola na temu „Narednih 25 godina“ govorili su predsednik Umetničkog saveta, prof. Nikola Rackov i Branislavka Veličković, direktorka Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“ , koji su se tom prilikom osvrnuli na prethodne i dali projekciju za predstojeće godine festivala „Carevčevi dani“.

             -Biću pristransna ako kažem da je ponos biti na ovom mestu,ponos je govoriti o Carevčevim danima,a posebno o Vlastimiru Pavloviću Carevcu koji je naš koji je sa ovih prostora,rođen je u selu Carevac,proveo je deo svoje mladosti u Velikom Gradištu I mi već 26 godina u kontinuitetu slavimo njegov lik I dela I tako se odužujemo za sve što je uradio za srpsku narodnu muziku I za ovaj kraj,kaže Branislavka Veličković,direktorka Kulturnog centra ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ iz Velikog Gradišta.

Kroz jednoipočasovni program, upriličeno je izuzetno koncertno veče kojim je obeleženo 125 godina od rođenja velikog Carevca. . Nakon besede Umetničkog direktora festivala, magistra Mirjane Drobac o umetničkim  vrednostima koje nam je Carevac ostavio, čast da pesmom otvore dvadeset šeste „Carevčeve dane“ pripala je duetu Vesni Dimić i Biljani Petković, nakon kojih su nastupili violinisti i pevači –laureati sa dosadašnjih takmičenja- Čitanjem literarnog rada predstavljena je prvonagrađena  pesma sa poetskog  Konkursa  na temu Carevca, autora Dragana Jacanovića. I ovog puta, sada već po tradiciji, svoj umetnički doprinos ovogodišnjem festivalu dao je Narodni orkestar RTS-a, pod vođstvom maestra Vlade Panovića, koji ove godine obeležava 85 godina svog postojanja i umetničkog rada.Svoj pečat i posebnost ovogodišnjem festivalu dao je i  prvak naše opere Oliver Njego.

Ovogodišnji 26.Muzički festival ,,Carevčeve dane’’ svečano je  zatvorio predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište, Vladimir Štrbac, a posetioce je ispratilo čuveno Tobdžijsko kolo u izvođenju violinista –laureata u pratnji Narodnog orkestra RTS-a.Slične vesti

Zbog pandemije Covid Sila fest online

22 Aug 2020, 11:34

Dvanaesti međunarodni festival turističkog i ekološkogfilma Sila fest zbog pandemije Covid 19 realizovaće se online

IV FESTIVAL DUHOVNE I SVETOVNE MUZIKE U CRKVI SVETE PETKE

19 Oct 2019, 11:32

U NEDELJU 20. OKTOBRA SA POČETKOM U 19 ČASOVA U CRKVI SVETE PETKE U POŽAREVCU ODRŽAĆE SE 4. FESTIVAL DIHOVNE I SVETOVNE…

U MALOM CRNIĆU SVEČANO OTVOREN 48. FEDRAS

15 Oct 2019, 16:35

NAKON SVEČANE SEDNICE NA PLATOU SPOMEN PARKA SVEČANO JE OTVOREN 48.FESTIVAL DRAMSKIH AMATERA SELA SRBIJE. FESTIVAL JE …

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaGolubac dobija Kulturni centar…

U Golupcu su u toku radovi na rekonstrukciji postojeće zgrade u kojoj će biti smeštena…

20 Oct 2020, 15:04

DruštvoPutovanje u srednji vek sa Ramske…

Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo vratiti se u srednji vek, kako su ljudi bili obučeni,…

20 Oct 2020, 13:59

Vremenska prognozaPROGNOZA za SREDU, 21. Oktobar…

SRBIJA: U sredu jutro vrlo hladno, ponegde slab prizemni mraz, a po kotlinama i dolinama reka…

20 Oct 2020, 12:30

Kursna lista