U VELIKOM GRADIŠTU ODRŽANA TRIBINA STOP PORODIČNOM NASILJU
   5 Dec 2017, 22:29    Veliko Gradište    Opština Veliko Gradište    Ljubiša Nastasijević


U VELIKOM GRADIŠTU ODRŽANA TRIBINA STOP PORODIČNOM NASILJU

Povodom obeležavanja ,,16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama’’,u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova,u Velikom Gradištu, održana je tribina na temu ,,Stop porodičnom nasilju’’.Na  tribini govorili su Saša Milojković,komandir Policijske ispostave i ispektor kriminalističke policije  i direktorka Centra za socijalni rad Veliko Gradište i Golubac,Neda Brajković.
 
 Kako se čulo na ovom skupu u ovom gradu na Dunavu,ove godine trend krivičnih dela porodičnog nasilja je u opadanju, a tome je doprinela i Grupa za koordinaciju koja se sastaje dva puta mesečno. Blagovremeno postupanje pripadnika Policijske ispostave  sprečava nasilnike u daljem pokušaju, ali veliku prepreku u rešavanju ovog problema predstavljaju ekonomska zavisnost i emotivna vezanost žrtve za izvršioca nasilja.


     Direktorka Centra za cojalni rad opština Veliko Gradište i Golubac Neda Brajković istakla je, da je najvažniji zadatak pomoći žrtvi i prepoznati nasilje i dodala da se preduzimaju  mere da se žrtva po potrebi  smesti i u “sigurnu kuću“ ukoliko je sigurna da želi samostalno da započne novi život.  Među žrtvama su, zbog načina života, najugroženije žene sa sela.
             Pored građana, predavanju su prisustvovali i učenici završnih razreda Srednje škole u Velikom Gradištu sa profesorima i školskim pedagogom , predstavnici Centra za socijalni rad i opštine Veliko Gradište.Posetioci su se upoznali sa primenom Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji je stupio na snagu 01. juna ove godine, odnosno prevencijom i zaštitom od nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Na tribini je objašnjeno šta spada pod porodično nasilje, postupak prijavljivanja nasilnika kao i dalje postupanje nadležnih organa. Kao najčešći uzroci, navedeni su rodna neravnopravnost i obrasci ponašanja, dok su izvršioci nasilja uglavnom osobe pod dejstvom alkohola.
 
Na tribini je rečeno da mladi teško prepoznaju nasilje i uglavnom ne priznaju da ono postoji. Kako se čulo od  profesora i pedagoga Srednje škole, problem nasilja mora dublje da se sagleda jer se ne dešava nekom drugom već naročito onima koji su u vezama.Kako je ovom prilikom istaknuto, sastanak u Velikom Gradištu bio je samo početak aktivizma protiv nasilja nad ženama budući da ovaj problem zahteva sinhronizovanu aktivnost i edukaciju svih učesnika u prepoznavanju i zaštiti žrtava,od kojih su najviše žene i deca.
 
Lj.Nastasijević
Izvor:Opština Golubac
 Slične vesti

Dačić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost: Prema procenama službi, bezbednosna situacija u Srbiji stabilna

23 Mar 2024, 10:21

Održana je vanredna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koju je zakazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u zgradi…

U Opštini Golubac podeljena autosedišta roditeljima novorođenih beba

15 Dec 2023, 19:31

Opština Golubac u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, nastavlja sa aktivnostima na unapređenju…

Bezbednost počinje s tobom!

6 Dec 2023, 14:28

Karavan “Bezbednost počinje s tobom!” boravio je na Trg oslobođenjau Požarevcu.


Karavan Agencije…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista