U VELIKOM GRADIŠTU ODRŽANA 14 PASULJIJADA
   12 Aug 2019, 20:01    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U VELIKOM GRADIŠTU ODRŽANA 14 PASULJIJADA

Na obali Dunava u gradskom parku, u postojbini znamenite sorte pasulja „Gradištanca“u  Velikom Gradištu, 14. put po redu, održana je tradicionalna kulinarska manifestacija „Pasuljijada“ koja je okupila veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje koji rado uzimaju učešće na ovoj manifestaciji..

Pasulj Gradištanac, najpoznatiji u našoj zemlji, iako ga je teško naći, okupio je u Velikom Gradištu  preko 120 vrhunskih kulinara kao i  veliki broj  ljubitelja domaće kuhinje i dobre zabave. U gradskom parku,  u 120 kotlića krčkao se pasulj  kome se svi posetioci najviše radovali, degustiralo se  i bilo je prilike da se proba i  vojnički pasulj koji  je kuvala  Vojska Srbije garnizon iz Požarevca.


U  Turističkoj organizaciji Veliko Gradište koja je  jedna od organizatora ove manifestacije,zadovoljni su sa brojem učesnika i posetilaca.
Manifestacija je protekla u najboljem redu,imali smo preko 120 takmičara koji se takmičili u kuvanju pasulja ,,gradištanca’’. Program nam je krenuo u ranim jutarnjim satima kada smo proglasili najbolji balkon,baštu,javnu površinu u gradu I ova akcija je trajala od aprila do avgusta,kada na pasuljijadi proglašavamo I pobednike.Inače,Veliko Gradište I važi za grad zelenila I cveća,tako da su naši sugrađani njih veliki broj bio uključen u ovo takmičenje I trudili se da svoja dvorišta,balkone I baste ukrase onako kako su to želeli.Zahvalila bih I vojsci Srbije,garnizonu u Požarevcu na kuvanju vojničkog pasulja za posetioce.Imamo I tri specijalne nagrade za najoriginalniji naziv takmičarske ekipe,najuređeniju kuhinju,odnosno stand I za najveseliji kotlić pasuljijade.kaže Dijana Stojanović,direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište.

 
U okviru ovogodišnjeg gradištanskog turističkog leta u ovom I narednom mesecu održaće se još nekoliko turističko-kulturnih manifestacija od kojih su  pesnički susreti,,Ramski sutonu’’I međunarodni festival turističkog I  ekološkog filma ,,Silafest’’
               -Već narednog vikenda,odnosno 17 avgusta održavaju se ,,Ramski sutoni’’na obnovljkenoj Ramskoj tvrđavi.Pored ove manifestacije u septembru se održava 11.po redu Međunarodni festival Kratko ekološkog I turističkog filma ,,Silafest’’ koji će okupiti nekoliko desetina stranih filmskih režisera,zatim eksperti I stručnjaci iz oblasti ekologije I turizma,tako da će Veliko Gradište tada biti značajna kulturna destinacija.dodala je Stojanović.


Stručni žiri u kome su bili eminentni ugostitelji I kuvari vojske Srbije od 120 kulinara,za najbolji pasulj 14 Pasuljijade proglasio je pasulj  Svete Petrovića iz  ekipe ,,Gricko’’ iz Velikog Gradišta.
          -Pa, ima tu sve svoje tajne,u principu naša ekipa je složna I svi radimo zajedeno,tako da dva kotlića u kojima kuvamo pasulj,su različita I za nijansu se razlikuju u kvalitetu I ukusu,ali su oba vrhunska. Meni je ovo bila prva pasuljijada I na svu sreću osvojio sam prvu nagradu. Ranije sam učestvovao zajedno sa mojim prijateljem Aleksandrom Rajičećm koji je bio prošlogodišnji pobednik 13.Pasiljage ovde u velikom Gradištu,kaće kulinar Sveta Petrović iz Velikog Gradišta.

Aleksandar Rajčić koji je prošle godine skuvao najbolji pasulj na 13. Pasuljidai kaže da je stalni učesnik ovegastronomske manifestacije,prošle godine bio je I pobednik,.a njegova ekipa ,,Gricko’’ redovno se takmiči na mnogobrojnim manifestacija I dodaje da nieje važno pobediti,već učestvovati I družiti se prijateljima.
       -Sa mojim prijateljem Svetom učestvujemo na raznim takmičenjima u kuvanju pasulja ,riblje čorbe I gulaša,ove godine pored ovog prvog mesta u kuvanju pasulja,osvijili smo drugo mesto u kuvanju riblje čorbe na Golubačkom kotliću u Golupcu I treće mesto u Ostrvu,dodaje Rajčić.

 Drugo mesto zauzeo je Goran Đokić iz Vinaca, a treće  Radovanče Živković iz Tribroda. Osim članova žirija,  gostili su se i posetioci, jer su kuvari Vojske Srbije kasarne iz Požarevca, kao i  svake godine, spremili čuveni vojnički pasulj sa junećim mesom,  rebrima i slaninom.
Organizatori su specijalnim nagradama nagradili i vlasnike najlepše bašte i balkona,kao i za najveseliji kotlić.najlepše uređeni štand i najoriginalniji naziv ekipe kao I pobednike turnira u basket 3x3. Za najveseliju ekipu proglašena je  ekipa iz Kalinovčića, najuređeniji štand imalo je Udruženje penzionera  iz Velikog Gradišta, a najoriginalniji naziv ekipa Aleksandra   Živkovića, takođe iz Velikog Gradišta: „Gradištanac volim, sa rebarca   suva, kad ga Trajko skuva, perfekt žiri čuva“.


Proglašeni su i pobednici akcije za uređenje   dvorišta i terasa. Najlepšu baštu ima Kristina Rače, najlepši balkon   Nadica Mijatović, a najcvetniji balkon Vlastimir Simić.

U kategoriji  najlepše zajedničko dvorište pobedili su stanari zgrade „Dubavka“, a u   kategoriji najuređenija javna površina stanari zgrade kod   „Komercijalne banke“.

Održana je i etno izložba sa ručnim radovima i   grnčarskim predmetima, a u muzičkom delu održan je i  veliki narodni concert Ane Bekute..
Lj.NastasijevićSlične vesti

Smotra "Živka Matić" ove godine u Onlajn formatu

16 Nov 2020, 12:23

XIII Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja "Živka Matić" ove godine u Onlajn formatu. Na Na ovaj potez…

Opština Veliko Gradište na Trećoj srpskoj konferenciji o javno privatnom partnerstvu

8 Oct 2020, 14:26

Predsednik opštine Dragan Milić učestvovao je u panelu na temu Javno-privatna partnerstva u gradovima i opštinama…

Džip klub 4x4 iz Golupca učesnik u humanitarnim akcijama i upotpunjuje turističku ponudu opštine Golubac

27 Aug 2020, 14:29

Džip klub Golubac 4x4  postoji  od 2016. godine, ima 40 članova ljubitelja vožnje u  prirodi  i poseduje…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPoklon paket i zlatnik za prvorođenu…

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić  sa svojim  saradnicim…

19 Jan 2021, 14:03

HronikaOtkrivena laboratorija za uzgoj…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu pronašli su improvizovanu…

19 Jan 2021, 13:25

HronikaŠapčani krali armaturno gvožđe…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu rasvetlili su dve  krađe…

19 Jan 2021, 13:19

Kursna lista