U Velikom Gradištu dve dame Milica i Gordana doplivale prve do Časnog krsta
   20 Jan 2023, 17:29    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Velikom Gradištu dve dame Milica i Gordana doplivale prve do Časnog krsta

Proslava velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za časni krst, održano je u Velikom Gradištu.

Prvo je održana svečana  liturgija u Hramu Svetog  Arhangela Gavrila kojoj je prisustvovalo veliki broj vernika kao i učesnuika u plivanju za časni krst,a zatim nastavljeno je  sa litijom do šetališta Vlastimira Pavlovića Carevca gde je održano plivanje  za časni krst u kojoj je učestvovalo 19-toro učesnika,među kojima su zamenik predsednika Opštine Veliko Gradište Slađan Marković  i dve hrabre dame, Gordana Đukić iz Velikog Gradišta i prošlogodišnji pobednik Milica Milosavljević iz Rama.

Muški deo ekipe dao je blagu prednost damama, a tako su, pored velike hrabrosti pokazali i veliku ljubav i poštovanje prema neznijem polu.

I ove godine, pobednica tradicionalnog plivanja za Časni krst na praznik Bogojavljenje u Velikom Gradištu je  Milica Milosavljević,a za njom je doplivala Gordana Đukić pa su nagradu “bratski“ podelile.

Milici je pripao zlatnik dok je Gordani uručen Časni krst koje su obezbedili Crkva Svetog arhangela Gavrila i lokalna samouprava.Svaki učesnik plivanja koji je ušao u reku na Bogojavljanje je pobednik, bez obzira što su do krsta neki stigli pre a neki kasnije.

       -Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".Svi plivači koji u okviru Bogojavljenja skoče u osveštanu reku služitelji su Boga živoga, koji im je dao snagu, i kome se uvek zahvaljujemo na blagodetima koje nam pruža. ".kaže sveštenik Marko Pavlović.
 
Svake godine plivanje za Časni krst u Velikom Gradištu  privlači sve veći broj kako učesnika, tako i posmatrača. Svi bi želeli da odaju počast najhrabrijima koji  plivaju na izuzetno niskim temperaturama,ali ovog dana Dunav je bio nešto topliji.

Gordana Đukić pliva  od 2015 godine,a Milica Milosavljević je  prošle godine  prvi put  učestvovala u plivanju  i postala pobednik.Ove hrabre dame kažu da je potrebna samo volja i hrabrost, da pobeda nije bitna,već je važno  učestvovati.
 
 
          Po završetku plivanja za čačsni krst, mnogobrojni gradjani okupili se u porti crkve  Sv.Arhangela Gavrila gde se uz liturgiju osveštala Bogojavljenska voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.
 
 Slične vesti

Za crkve i verske zajednice 10 miliona dinara iz požarevačkog budžeta

31 Jan 2024, 9:52

Gradsko veće Grada Požarevca raspisalo je Konkurs za sufinansiranje programa/projekata crkava i verskih zajednica sa područja…

Danas je zimski Krstovdan - dan strogog posta

18 Jan 2024, 10:54

Zimski Krstvovdan, praznik uoči Bogojavljenja, slavi se kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po…

Za verske zajednice i crkve 2.000.000 dinara

11 Jan 2024, 12:12

Opština Veliko Gradište raspisuje se Javni konkurs za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVirusi prete i pčelama, kako sačuvati…

Dobri preduslovi za razvoj pčelarstva su državne subvencije, udruživanja, pogon za prikupljanje…

3 Mar 2024, 9:42

DruštvoDoktorka Banko: Vakcinacija spasava…

U Srbiji cirkuliše mnogo virusa i bakterija, a zarazne bolesti pune čekaonice. Raste broj…

3 Mar 2024, 9:40

DruštvoPorast maloletničkog nasilja -…

Niz događaja prethodnih nedelja, gde su glavni akteri bili najmlađi, uznemirili su javnost,…

3 Mar 2024, 9:33

Kursna lista