U Velikom Gradištu dve dame Milica i Gordana doplivale prve do Časnog krsta
   20 Jan 2023, 17:29    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Velikom Gradištu dve dame Milica i Gordana doplivale prve do Časnog krsta

Proslava velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za časni krst, održano je u Velikom Gradištu.

Prvo je održana svečana  liturgija u Hramu Svetog  Arhangela Gavrila kojoj je prisustvovalo veliki broj vernika kao i učesnuika u plivanju za časni krst,a zatim nastavljeno je  sa litijom do šetališta Vlastimira Pavlovića Carevca gde je održano plivanje  za časni krst u kojoj je učestvovalo 19-toro učesnika,među kojima su zamenik predsednika Opštine Veliko Gradište Slađan Marković  i dve hrabre dame, Gordana Đukić iz Velikog Gradišta i prošlogodišnji pobednik Milica Milosavljević iz Rama.

Muški deo ekipe dao je blagu prednost damama, a tako su, pored velike hrabrosti pokazali i veliku ljubav i poštovanje prema neznijem polu.

I ove godine, pobednica tradicionalnog plivanja za Časni krst na praznik Bogojavljenje u Velikom Gradištu je  Milica Milosavljević,a za njom je doplivala Gordana Đukić pa su nagradu “bratski“ podelile.

Milici je pripao zlatnik dok je Gordani uručen Časni krst koje su obezbedili Crkva Svetog arhangela Gavrila i lokalna samouprava.Svaki učesnik plivanja koji je ušao u reku na Bogojavljanje je pobednik, bez obzira što su do krsta neki stigli pre a neki kasnije.

       -Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".Svi plivači koji u okviru Bogojavljenja skoče u osveštanu reku služitelji su Boga živoga, koji im je dao snagu, i kome se uvek zahvaljujemo na blagodetima koje nam pruža. ".kaže sveštenik Marko Pavlović.
 
Svake godine plivanje za Časni krst u Velikom Gradištu  privlači sve veći broj kako učesnika, tako i posmatrača. Svi bi želeli da odaju počast najhrabrijima koji  plivaju na izuzetno niskim temperaturama,ali ovog dana Dunav je bio nešto topliji.

Gordana Đukić pliva  od 2015 godine,a Milica Milosavljević je  prošle godine  prvi put  učestvovala u plivanju  i postala pobednik.Ove hrabre dame kažu da je potrebna samo volja i hrabrost, da pobeda nije bitna,već je važno  učestvovati.
 
 
          Po završetku plivanja za čačsni krst, mnogobrojni gradjani okupili se u porti crkve  Sv.Arhangela Gavrila gde se uz liturgiju osveštala Bogojavljenska voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.
 
 Slične vesti

Svetosavska akademija u Bradarcu

24 Jan 2023, 10:40

U Bradarcu priređena Svetosavska akademija. Tradicja akademije uoči Savindana traje od 2001. godine.

Više od dve…

Patrijarh Porfirije otputovao u SAD - na Savindan služi liturgiju u Njujorku

24 Jan 2023, 9:52

Patrijarh srpski Porfirije otputovao je u Sjedinjene Američke Države, gde će boraviti do 5. februara, saopštila je…

Bogojavljenska vodica

19 Jan 2023, 10:33

Bogojavljenska vodica se uvek pije u tri gutljaja i pri tom se izgovaraju ove reči: U ime Oca (uz prvi gutljaj), i Sina…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista