U VELIKOM  GRADIŠTU ODRŽANI 55  BEOGRADSKI MEĐUNARODNI SUSRETI PISACA I PROMOCIJA ANTOLOGIJE  STARI ISTER DUNAVO MLADO
   25 Sep 2018, 22:47    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U VELIKOM GRADIŠTU ODRŽANI 55 BEOGRADSKI MEĐUNARODNI SUSRETI PISACA I PROMOCIJA ANTOLOGIJE STARI ISTER DUNAVO MLADO

Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić’’ Veliko Gradište u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije,a u okviru ovogodišnjih 55.Brogradskih međunarodnih susreta pisaca,organizavovala je poetsko veče na kojem su se predstavili: Dženet Saterlend iz Engleske, Aleksandar Kožedub i Sergej Glovjuk iz Rusije, Amos Matio iz Italije ,Petar Žebeljan , Radmila Nestorov, Ranko Đinović i Milisav Milenković iz Srbije.


Poetsko veče je otvorio zamenik predsednika opštine Slađan Marković koji se zahvalio što su opština Veliko Gradište,a posebno Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić’’ izabrani od 12 gradova u kojima se održavaju 55.Beogradski međunarodni susreti pisaca da budu domaćini ovih susreta.


          -Očkujem da će doći neka bolja vremena kada će mladi više posećivati ovakve skupove i slediti kulturu i sve ono što je vredno u Republici Srbiji. Opština Veliko Gradište neguje i razvija kulturu i ne žali što za to izdvaja i znatna budžetska sredstva,naglasioe je Marković.
 
Predstavljene su i dve knjige, zbornik sa pomenutih međunarodnih susreta pisaca pod nazivom „U nedelju Dunav teče“ i antologija pesama „Stari Ister Dunavo mlado“ koju je priredio predsednik Udruženja književnika Srbije, Radomir Andrić, jedan od učesnika i svojevrsni domaćin ovih pesničkih susreta.
   -Na ovaj način simbolično smo hteli da ukažemo na Dunav po kome se zove i ova antologija kojui smo priredili Stari Ister.Naravno,Dunav teče kroz deset zemalja i to je reka koja spaja narod. Hvala Bogu,da dođemo na tu misao da znamo da je Dunav jedna spajajuća reka i da ne bude više ratova,govorimo o Evropi,pa Dunav je Evropa,rekao je na ovoj poetskoj vvečeri Radomir Andrić.


Za mene,ali mislim da nisam usamljen u tome,svaki dolazak u Veliko Gradište  je jedan veliki praznik,rekao je na ovoj poetskoj večeri Milisav Milenković,dobitnik ovogodišnje nagrade za ukupno pesničko delo Udruženja književnika Srbije,,Povelja Morave’’,na održanim 18-tim Međunarodnim susretima pesnika Evrope održanom u Mrčajevcima.

      -Oduvek sam Veliko Gradište doživljavao kao jednu plemenitu sredinu u kojoj duva istina najjača i najlepša košava,ali i u kojoj se dešavaju mnoge druge stvari povezane sa ambicijama ovog grada.Grad nije samo prirodna lepota,grad je i ono što ljudi u njemu stvore,ona duh i dah koji u njega udahnjuju.Osećam se počanstenim  što u Velikom Gradištu više puta sam se nalazio i kao gost koji se oseća komotnije,nego u svojoj kući,naglasio je Milenković.


Na poetskoj večeri u Narodnoj biblioteci ,,Vuk Karadžić’’ u Velikom Gradištu domirale su dva teme.


     -Imali smo dva interesatna segmenta poetska. S jedne strane promovisali smo knjigu koja je prikupila veliki broj pesama o Dunavu i kao što svi znamo,nalazimo se na reci Dunav koja je stalna ispiracija,imamo i Ramske sutone koji se održavaju na obali ove reke.Pored toga,imali smo i privilegiju da čujemo odlične pesnike iz Italije,Velike Britanije i Rusije koji su čitali poeziju na njihovom maternjem jeziku,što je publika sa zadovoljstvom to slušala,kaže Milena Dimitrijević,direktorka Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić’’ iz ovog grada na Dunavu.


Ove godine,Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić’’ u Velikom Gradištu obeležavanja i  svoj jubilej- 170 godina  od osnivanja prvog gradištanskog čitališta.
 
Lj.Nastasijević
                       



Slične vesti

Novo ime kučevačke biblioteke - Narodna biblioteka "Stevan Raičković" Kučevo

15 Mar 2024, 9:37

Na sednici Skupštine opštine Kučevo, održanoj 14. marta doneta je odluka da se ime Biblioteke „Nikola…

Biblioteka u Kučevu proslavila 150 rođendan

16 Oct 2023, 14:28

U prisustvu predstavnika opštine Kučevo,sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.predstavnika javnih preduzeća…

Jubilej 150 godina kučevačke biblioteke

7 Oct 2023, 11:00

Biblioteka Nikola Sikimić Maksim cele godine obeležava jubilej 150 godina rada. Svečana akademija je u četvrtak   

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista