U USIJU ODRŽANE PRVE ALASKE VEČERI
   24 Jul 2018, 17:47    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U USIJU ODRŽANE PRVE ALASKE VEČERI

U malom podunavskom naselju Usije,u opštini Golubac održane su prve Alaske večeri ,,Mladi Ribar’’ ,uz učešče 27 ekipa iz raznih mesta iz  opština Braničevskog okruga.


Usije je od davnina poznatu po alasima i kada se živelo od ribarenja. Danas nije više tako, u selu postoji samo jedno domaćinstvo koje se profesionalno bavi ribarenjem.


Na prvom alaskom poselu koje će  kako najavljaju  organizatori postati i tradicionalno, pored kuvanja riblje  čorbe kao glavnog događaja,posetioci su mogli upoznati , posebno mladi, sa istorijom sela Usije, uz priče iz života njihovih predaka koje žele da otrgnu od zaborava, i da ih bar na kratko ožive i pokažu im kako se nekad zivelo,radilo i lovilo na Dunavu


.U Mesni zajednici Usije,koja je organizator ovog alaskog posela,uz podršku Turističke organizacije i opštine Golubac,zadovoljni su sa brojem takmičara i posetom.


    -Imali smo mali peh,jer se ova naša prva manifestacija poduraila sa održavanjem, Alaskih večeri u Velikom Gradištu,tako da bih pored ovih 27 čorbi bilo sigurno više još nekih tridesetak. Imamo takmičara iz opštine Golubac,Donji Milanovac,Požarevac i Veliko Gradište. Naše selo bilo je nekada poznato po vrsnim ribarima,nažalost danas imamo samo jedno domaćinstvo koje se bavi profesionalnim ribarenjem i ima prijavljenu firmu i nadam se da će se taj broj posle ove manifestacije povećati.Sobzirom da je ovo prva manifestacija,zadovoljan sam i planiramo da u narednim godinama postane i tradicionalna,kaže predsednik Mesne zajednice Usije,Marko Stojaković.

Prve alaske večeri ,,Mladi Ribar’’ u Usiju koje se održavaju u okviru pratećih programa ovogodišnjeg 11 po redu Sajma Dunava koji se održava narednog vikenda u Golupcu pomogla je i podržala Turistička organizacija Golubac.


      -Pripreme za održavanje Sajma Dunava privedenu su kraju,samo očekujemo llepo vreme,Sajam se organizuje po 11.put,očekujemo veliki broj posetilaca,mesta u društvenom i privatnom smeštaju su već odavno popunjena.Manifestacija traje tri dana,imamo tri interesatna koncerta,imamo tradicionalno kuvanje riblje čorbe,već se bližimo broju od oko stotinu prijavljenih za takmičenje. Tu je i Zmajevo selo,Viteške igre, Etno dvorište,prvenstvo Srbije u jedrenju na vodi u klasi mikrotoner,likovna kolonija,tako da je program pripremljen za svaciji ukus,samo da bude lepo vreme,naglasio je Milen Bogojević,vd direktora Turističke organizacije Golubac


             Nenad Nikolić,profesionalni ribar čije se domaćinstvo jedino u selo bavi ribarenjem na Dunavu, koji je i jedan je od organizatora ,,Alaskih večeri’’ u Usiju kaže da će ova manifestacija čuvati tradiciju sela i doprineti razvoju turizma u opštini Golubac.


        -Ovo jeste početak jedne manifestacije koja će trajati,nadam se godinama,najpre zbog tradicije ribarenje  u Usiju i opštini Golubac,a drugo ovo ima i turistički karakter u cilju privlačenja što više ljudi.Trudićemo se da ih dobro dočekamo,ugostimo i zabavimo,dodaje Nenad Nikolić.jedan od organizatora Alaskih večeri ,,Mladi ribar’’ u Usiju.
         Među mnogobrojnim takmičarima u kuvanju riblje čorbe bila je i ekipa iz planinarskog kluba ,,Vukan’’ iz Požarevca.


     -Evo,mi smo danas na ovoj prvoj manifestaciji u naselju Usije u želji da se družimo i takmičimo u kuvanju riblje čorbe. Došli smo u Usije zbog naše članice kluba Javorke Jašarevcić koja nas je pozvala da budemo učesnici na ovoj  lepoj manifestaciji. Pre podne imali smo i jedno pešačenje i obilaskom golubačkih brda,brali smo malo i gljive,i evo nas stigli smo na takmičenje u kuvanju riblje čorbe,kaže planinarski  vodič Planinarskog kluba ,,Vukan’’,Zoran Đorđević.


           Po oceni tročlanog žirija najbolju alsku čorbu skuvao je Miloš Mitić iz Vinca,drugo mesto osvojila je čorba meštanina Dobrivoja Radića iz Usija,a treće mesto ekipa Zorana Ilića iz Golupca.

           Treće mesto u kuvanju riblje čorbe na prvoj Alaskoj večeri ,,Mladi ribar’’ u Usiju osvojio je dugogodišnji ribar Zoran Ilić i njegov kolega Mića iz Golupca.

Zoran je pravi majstoror u kuvanju riblje čorbe i osvajao je mnobrojne nagrade na raznim takmičenjima u poslednje dve decenije.
 
Učenici iz Usija i Folklorni ansambl Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz Golupca priredili su i bogat kulturno-umetnički program.
Lj.NastasijevićSlične vesti

POZORIŠNA PREDSTAVA ISTOČNI ANĐEO OTVORILA 14 FESTIVAL TRUBA MIROSLAVA MILETA MATUŠICA U KUČEVU

25 Jul 2019, 14:45

Od ponedeljka 22.pa do petka 26.-og ovog meseca u KUčevu se održava 14 Festival ,,Truba Miroslava Mileta Matušića’’u…

DEČJI FOLKLORNI ANSAMBL IZ KUČEVA NA FESTIVALU FOLKLORA U BUGARSKOJ

23 Jul 2019, 15:44

Svojim nastupom na letnjom međunarodnom festivalu folklora u Bugarskoj  koji se održava od juna do septembra u dva…

ZLATNA FIBULA PRIPALA GLUMICI MIRJANI KARANOVIĆ

1 Jul 2019, 13:34

NAGRADA „ZLATNA FIBULA“ DODELJENA  GLUMICI MIRJANI KARANOVIĆ ZA PREDSTAVU M.I.R.A BITEF TEATRA A NAGRADA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU RAMU ODRŽANI JUBILARNI DESETI…

Proteklog vikenda u naselju Ram na Dunavu,u opštini Veliko Gradište održani…

19 Aug 2019, 15:42

DruštvoSESTROLJINSKI DANI PREOBRAŽENJA

OTVORENI SU SESTROLJINSKI DANI PREOBRAŽENJA U PORTI MANASTIRA SESTROLJIN NADOMAK NASELJA POLJANA.…

19 Aug 2019, 13:49

DruštvoŠESTA MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA…

OTVORENA JE ŠESTA MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA NA LETNJOJ POZORNICI U DRMNU, NASELJU…

19 Aug 2019, 13:46

Kursna lista