U TOPOLOVNIKU ODRŽANA MANIFESTACIJA SAČUVAJMO OD ZABORAVA
   2 Oct 2017, 23:56    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U TOPOLOVNIKU ODRŽANA MANIFESTACIJA SAČUVAJMO OD ZABORAVA

U organizaciji Udruženja žena ,,Topolovčanke’’ i Mesne zajednice,a uz podršku opštine Veliko Gradište, u naselju Topolovnik proteklog vikenda održana je prva kulinarsko – kulturna i turistička manifestacija ,,Sačuvajno od zaborava’’,posvećena afirmaciji nasleđa narodne kulture i života na selu.


Učestvovalo je oko 16 udruženja kao i pet ekipa u pripremanju čuvenog svadbarskog kupusa. Manifestaciju je otvorio zamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković koji je rekao da je ova podunavska opština lider u Braničevskom okrugu kada je u pitanju manifestacioni turizam.


     

  -Od ove godine,od ovog momenta bogatiji smo za ovu prvu manifestaciju ,,Sačuvajmo od zaborava’’ naših vrednig topolovčanki koje su osnovali i prvo udruženje žena na teritoriji opštine Veliko Gradište.Mi smo prezadovoljni,odziv je bio fantastičan,odazvala su se sva četiri opštinska udruženja žena i još 12 ekipa iz Srbije i predstavljalo svoju domaću radinost.Imali smo i priliku da vidimo naše gošće iz Lugavčine,Kuzmina,Rašanca i drugih i svima njima se zahvaljujemo na odzivu,a ženama iz Toplovnika što su pokrenule jednu ovakvu manifestaciju koja je više nego uspešna. Ako se po jutru dan poznaje,mi smo im poželeli da ova manifestacija dugo traje i da naša deca vide šta su to naše bake radile,kako su spremale štrudle i druge proizvode,da uživamo u svadbarskom kupusu koji je deo ove manifestacije,proglasili smo i pobednike. Kao loklana samouprava možemo da kažemo samo jedno hvala,uz obavezu da i u narednom periodu pomažemo ovakva i slična udruženja,rekao je zamenik predsednika opštine,Slađan Marković.
 
Udruženje žena ,,Topolovčanke’’ osnovano je pre dve godine sa ciljem da sačuva narodne običaje i tradiciju sela  a bavi se i  humanitarnim radom.

        -Naše udruženje osnovano je 2015.godine sa ciljem da očuvamo narodne običaje,kulturu i tradidiciju našeg sela.Zato smo i organizovale ovu manifestaciju pod nazivom ,,Sačuvajmo od zaborava’’,a naše udruženje bavi se i humanitarnim radom i učestvujemo na svim manifestacijama na koje smo pozvane i otvorene smo za svaku saradnju. Ovaj početak jeste težak,trudićemo se da sve greške koje smo sada napravili u narednim manifestacijama koje će biti tradicionalne i ispravimo,naglasila je Sandra Paunović,predsednica Udruženja žena ,,Topolovčanke’’ iz Topolovnika,
 
      
Po oceni tročlanog žirija pobednik u kuvanju svadbarskog kupusa bila je domaća ekipa iz Topolovnika,koja se prvi put takmiči,prijavila se radi druženja i osvojila prvu nagradu.


       -Za kuvanje svadbarskog kupusa ne postoji nikakva tajna,potrebno je samo kupus,svinjsko i juneće meso,suve slanine,začini i dugo krčkanje na vatri. Ovaj šampionski kupus kuvali smo oko tri sata. Moja ekipa se po prvi put takmiči,i srećni smo što smo pobednici,kaže vođa ekipe iz Topolovnika,Momčilo Golubović.

         Svoje štandove imale su i  žene iz udruženja iz Rašanca,Kuzmina i Malog Crnića.


         Udruženje žena ,,Rašačanke’’ iz Rašanca,u opštini Petrovac na Mlavi,postoji već dve godine i za ovo kratko vreme imalo je mnogo uspeha na raznim manifestacijama i takmičenjima .

         -Želimo da se družimo i predstavljamo običaje našeg kraja i na području cele Srbije. Naše žene su vredne,pune entuzjasta,imaju svoju kreativnost,vredne su i kada nešto rade,to rade sa puno volje i svi naši proizvodi su lako prepoznatljivi i mnogo traženi.Spremamo sve vrste slanih i slatkih jela, radimo ručne radove i želimo da sve što su naše bake radile negujemo i čuvamo od zaborava,kaže predsednica Udruženja,,Rašačanke’’, Milijada Životić.


        Predsednica udruženja žena iz Kuzmina Srbislava Cvetinčanin kaže da udruženje postoji i radi devet godina i za to vreme učestvovale na svim  manifestacijama koje seu organizovane u raznim mestima u Srbiji.Imaju zarađenih oko pedesetak pobedničkih pehara i oko tridesetak drugih nagrada. Žene Kuzmina rade na očuvanju tradicije  i imaju radove od svojih baka koje verno čuvaju od zaborava.
       Udruženje žene ,,Sestra Jelica’’ iz Malog Crnića postoji od 2007.godine i radi na promociji kulture, tradicije i običaja.

        -Uglavnom se predstavljamo sa tradicionalnom hranom po receptima naših baka kao i sa ručnim radovima. Naše udruženje ima oko dvadesetak članica  raznih zanimanja,počev od pesnika,radnica, profesora do inžinjera, Učestvujemo na raznim manifestacijama i putujemo po celoj Srbiji, a osvajale smo i mnogobrojne nagrade za ručne radove,neku vrstu jela ili najbolje uređeni štand,kaže Marijana Veljković,predsednica Udruženja.
 
     Pored takmičenja u kuvanju svadbarskog kupusa,vredne ženske ruke pripremile su i još mnogo raznovrsnih, domaćih đakonija.


Uručene su  i nagrade za one koji spremile najlepšu slanu i slatku pitu, najbolje slano jelo, najukusniji kolač, najbolju pogaču, najukusniju štrudlu. Nagrađeni su   i maštovitost  kao i najlepši i najveseliji štand. 





Organizatori su podelili i nagrade za zanimljive takmičarske kategorije, a neke od njih su i najtradicionalniji štand, najmlađa i najstarija domaćica, kao i najstariji narodni ručni rad




Održan je i prigodan kulturno-umetnički program koji su izveli Kulturno umetničko društvo iz Topolovnika i mlađa grupa  Folklornog ansambla ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ iz Velikog Gradišta.
 
 Lj.Nastasijević
 
 



Slične vesti

Vlada formirala Radnu grupu za unapređenje položaja zaposlenih u ustanovama kulture

23 Feb 2024, 10:42

Na predlog ministarke kulture Maje Gojković, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje…

Dodeljene Povelje kulture zaslužnim građanima

5 Dec 2023, 11:39

Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca organizovala je svečanost u Gradskom zdanju gde su dodeljene povelje kulture najistaknutijim…

Poznati dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu

4 Dec 2023, 13:36

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović, magistar tehnologije,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista