U TOPOLOVNIKU ODRŽANA JEPURIJADA U KUVANJU  GULAŠA OD DIVLJEG ZECA
   26 Nov 2017, 20:17    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U TOPOLOVNIKU ODRŽANA JEPURIJADA U KUVANJU GULAŠA OD DIVLJEG ZECA

U  naselju Topolovnik,u opštini Veliko Gradište, proteklog vikenda održana je 17. lovno-turistička manifestacija “Jepurijada”  na kojoj se takmičilo 29 ekipa  u pripremanju lovačkog gulaša od divljeg zeca, koji se na vlaškom kaže “jepur”.


Ove  godine manifestacija  je bila  i međunrodnog karaktera jer pored ekipa iz  Srbije učestovale su i dve iz Rumunije. Od domaćih ekipa, učestvovali su takmičari iz Topolovnika, Velikog Gradišta, Golupca, Malog Crnića, Svilajnca, Kostolca, Crne Trave. Organizatori su Lovačka sekcija Topolovnik, uz podršku Mesne zajednice i Turističke organizacije opštine Veliko Gradište.


 Želja osnivača ove manifestacije topolovačke lovačke sekcije velikogradištanskog lovačkog udruženja ,,Golub’’ bila je da se okupe lovačke sekcije koje imaju želje i volje da se takmiče u pripremanju zečijeg gulaša,ali pre svega da se druže i zabave.

U cilju promocije lovnog turizma, „Zečijada“ je 2006. godine uvrštena u kalendar manifestacija Lovačkog saveza Srbije, a nalazi se i u zvaničnoj turističkoj ponudi opštine Veliko Gradište.

       -Lovci su ovde izuzetno organizovani,lovačka sekcija Topolovnik je jedna od najbrojnijih,lovstvo je dobro razvijeno u opštini Veliko Gradište,u kojoj postoji dva lovačka udruženja ,,Golub’’ u Velikom Gradištu i ,,Fazan’’ u Srednjevu. Ova dva udruženja imaju po  350 članova,što govori da opština Veliko Gradište ima oko 700 lovaca i lider je u regionu,jer ima veći broj lovaca od Požarevca i Petrovca na Mlavi.Dobro su organizaovani,imali su  želju  da naprave jednu ovakvu manifestaciju sa porukom da lovci ne samo da hrane već  i čuvaju divljač u zimskom periodu,ne samo da je love u jedne lovne sezone,nego su i dobri domaćini i organizatori,ljudi širokog srca.Napravili su ovu manifestaciju da se ne takmiče puškom,već varnjačom. Ove godine imamo goste iz rumunskog mesta Radine,zatim iz Crne Trave,Niša,Vranja,sa nama je i predsednik Lovačkog saveza Kosova i metohije Ilija Ilezović,tu su gosti iz Leposavića,tako da dobra poseta,veliki broj takmičara i lepo vreme doprinensi održavanju ove lepe i uspešne Jepurijade,kaže Slađan Marković,zamenik predsednika opštine Veliko Gradište i predsednik  LU ,,Golub’’ iz ovog grada na Dunavu.


        Mnogobroje ekipe trudile se da upotrebe svoje znanje  i tajnu recepta za dobar zečji gulaš kako bi bio pobednički i tako osvojile neku od prve tri nagrade.

        Dugogodišnji lovac i majstor za lovački gulaš Slaviša Nikolić iz beranja već dvanaest godina učestvuje na ovoj gastronomskoj manifestaciji,dva puta je bio drugi i jednom je osvojio treće mesto.
-Da bi skuvao dobar zečiji gulaš potrebno je dobro meso od zeca,začini i vreme kuvanja uz stalno mešanje. Moja ekipa je upotrebila meso od dva zeca i pripremamo gulaš da bude za svačiji ukus,a kako će stručni žiri to oceniti,videćemo.Lepo je učestvovati i družiti se,jer u današnje vreme je ljudima to najpotrebnije,dodao je Nikolić.

       Ekipa iz Crne Trave,prvi put se takmiče na Jepurijadi,zadovoljni su prijemom i druženjjem,a kuvanje gulaša od zeca bilo im je vatreno krštenje.Vođa ekipe Saša Jovanović kaže da će njegovi pomoćnici pokušati da skuvaju dobar gulaš,ali se nadaju da neće biti šampionski.

     -U kotliću se nalazi meso od jednogipo zeca,koristili smo luk,papriku,biber,so,ukus prilagodili da ne bude previše ljut,slan ili sladak,tako da rezultat i kvalitet određuje stručni žiri,jer od njega sve zavisi,da li ćemo zauzeti neko od prva tri mesta,u šali kaže Jovanović.

      Ljubiša Mišić iz Braničeva kaže da je upotrebio meso od jednog zeca,začini i sve ostalo što daje kvalitet gulaša.U odnosu na prošlu godinu ova manifestacija je tri puta masovnija i dodaje da je zadovoljan i ako ne osvoji neko mesto,važno je da je imao dobro druženje.


Gde su ove manifestacije,tu su i članice Udruženja žena ..Topolovčanke’’ koje su imali svoj etno štand sa svojim ručnim radovima,domaćih jela i suvenira,a njihova ekipa učestvovala je i u takmičenju u kuvanju zečijeg gulaša,gde su osvojile treće mesto.

        -Naše udruženje po drugi put učestvuje na Jepurijadi sa domaćim jelima,a ujedno i u takmičenju u pripremanju zečijeg gulaša.Učinile smo sve i upotrebile naše znanje i iskustvo,uključile i posebnu tajnu kada je u pitanju recept za dobar gulaš,što je i dalo rezultate.Prvi put smo osvojile i nagradu ove manifestacije,naš gulaš bio je treći od 29 koliko je bilo prisustno. Zato smo srećne,a ovo nam daje i podstrek da se naše žene iz udruženja još više angažuju u narednim manifestacijama,kaže predsednica žena Udruženja ,,Topolovčanke’’.,Sandra Paunović.

         Po oceni tročlanog žirija za pobednika je proglašena ekipa “Prost Luka” iz Topolovnika, ispred ekipa iz ovog sela  sekcije Lovačkog udruženja ,,Golub’’ Veliko Gradište i  Udruženja žena “Topolovčanke”.Održan je i prigodan kulturno-umetnički program koji su izvela kultutrno-umetnička društva  iz Velikog Gradišta,Topolovnika i Majilovca.
 
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

MILAN PAJIĆ IZ ŽABARA POBEDNIK FESTIVALA PRVA HARMONIKA SRBIJE

14 Aug 2019, 11:38

UČENIK MILAN PAJIĆ IZ ŽABARA JE OVOGODIŠNJI POBEDNIK FESTIVALA  PRVA HARMONIKA SOKOBANJA 2019. U KATEGORIJI…

FINALE TURNIRA MAČEVANJE REČIMA

7 Jun 2019, 14:04

U NARODNOJ BIBLIOTECI "ILIJA M. PETROVIĆ" POŽAREVAC U PETAK 07. JUNA ODRŽANO JE FINALE  TURNIRA MAČEVANJE…

U GOLUPCU ODRŽANO OPŠTINSKO TAKMIČENJE RECITATORA

2 Apr 2019, 13:29

Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu i ove godine uspešno je organizovala Opštinsko…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeOPŠTINA VELIKO GRADIŠTE U PROJEKTU…

U Velikom Gradištu  održana je konferencija za medije povodom početka realizacije…

24 Aug 2019, 20:44

PolitikaODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE…

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Srpske Napredne stranke u Velikom…

24 Aug 2019, 15:02

DruštvoINFORMATIVNI CENTAR JP PUTEVI…

JP „Putevi Srbije“ Vas obaveštava da je od danas, 22.08.2019. god. u funkciji…

24 Aug 2019, 13:56

Kursna lista