U TOPOLOVNIKU ODRŽANA 19 GASTRONOMSKA MANIFESTACIJA JEPURIJADA
   3 Dec 2019, 18:17    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U TOPOLOVNIKU ODRŽANA 19 GASTRONOMSKA MANIFESTACIJA JEPURIJADA

U  naselju Topolovnik,u opštini Veliko Gradište, proteklog vikenda održana je 19. lovno-turistička manifestacija “Jepurijada”  na kojoj se takmičilo 15 ekipa  u pripremanju lovačkog gulaša od divljeg zeca, koji se na vlaškom kaže “jepur”.

Osim ekipa iz Topolovnika, Braničevskog okruga i Srbije, učestvovala je i ekipa iz Radimne iz susedne Rumunije , pa je manifestacija imala i međunarodni karakter. Želja osnivača ove manifestacije topolovačke lovačke sekcije velikogradištanskog lovačkog udruženja ,,Golub’’ bila je da se okupe lovačke sekcije koje imaju želje i volje da se takmiče u pripremanju zečijeg gulaša,ali pre svega da se druže i zabave.

U cilju promocije lovnog turizma, „Zečijada“ je 2006. godine uvrštena u kalendar manifestacija Lovačkog saveza Srbije, a nalazi se i u zvaničnoj turističkoj ponudi opštine Veliko Gradište.
Lovci su ovde izuzetno organizovani,lovačka sekcija Topolovnik je jedna od najbrojnijih,lovstvo je dobro razvijeno u opštini Veliko Gradište,u kojoj postoji dva lovačka udruženja ,,Golub’’ u Velikom Gradištu i ,,Fazan’’ u Srednjevu. Ova dva udruženja imaju po  350 članova,što govori da opština Veliko Gradište ima oko 700 lovaca i lider je u regionu,jer ima veći broj lovaca od Požarevca i Petrovca na Mlavi.Dobro su organizaovani,imali su  želju  da naprave jednu ovakvu manifestaciju sa porukom da lovci ne samo da hrane već  i čuvaju divljač u zimskom periodu,da je ne love samo jedne lovne sezone,dobri su domaćini i organizatori,ljudi širokog srca.Napravili su ovu manifestaciju da se ne takmiče puškom,već varnjačom.,kažu organizatori.
      
          Na ovoj manifestaciji mnogobroje ekipe I pored progladnog I vetrovitog dana  trudile se da upotrebe svoje znanje  i tajnu recepta za dobar zečji gulaš kako bi bio pobednički i tako osvojile neku od prve tri nagrade. Za sve učesnike i goste u dva kazana kuvan je i srneći gulaš, sa oko 300 porcija. 
   
Po oceni tročlanog žirija najbolji zečji gulaš pripremila je ekipa domaćina lovačke sekcije iz Topolovnika, drugo mesto pripalo Ljubiši Mišiću iz Braničeva, a treće mesto osvojila je ekipa iz Radimne iz susedne Rumunije.

Ovogodišnju tradicionalnu  19.po redu ,,Jepurijadu’ organizovala je Lovačka sekcija Topolovnik uz podršku Mesne zajednice , Turističke organizacije I opštine Veliko Gradište.

U naselju Topolovnik u toku godine održavaju se pored ,,Jepurijade’’  i takmičenje u kuvanju lovačkog gulaša kao i manifestacija ,,Sačuvajmo od zaborava’’.
Lj.Nastasijević
Izvor:TO VGSlične vesti

Pasulj gradištanac na 15 Pasuljijadi u Velikom Gradištu

16 Aug 2021, 16:54

Na obali Dunava u gradskom parku, u postojbini znamenite sorte pasulja „Gradištanca“u  Velikom Gradištu,…

U DUBOKI KOD KUČEVA ODRZANA 12 GULAŠIJADA

8 Aug 2019, 13:07

Dvanaesta po redu tradicionalna Gulašijada u selu Duboka,u opštini Kučevo i ove godine okupila je veliki broj…

U RAMU ODRŽANA DRUGA ETNO GASTRONOMSKA MANIFESTACIJA RAMSKA TRAJANJA

6 Aug 2019, 14:32

Podunavsko naselje Ram,u opštini Veliko Gradište,pored Ramske tvrđave i manifestacije pesnički susreti ,,Ramski…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista